Zabiják kin, služba HBO Max, dorazí do Evropy příští rok

Zabiják kin, služba HBO Max, dorazí do Evropy příští rok | Fandíme filmu
HBO Max
Zobrazit dalších 6 obrázků
Znamená to, že se můžeme na nejnovější bijáky jako Matrix 4 nebo Duna těšit v obýváku? A je tu nový trailer pro Wonder Woman 1984.

V posledních dnech je to horké téma. V revolučním kroku společnost Warner Bros. oznámila, že v příštím roce všechny svoje filmové novinky uvede zároveň do kin a na službu HBO Max. Potíž je v tom, že služba HBO Max není momentálně dostupná mimo Spojené státy. To by se mělo příští rok změnit. Už loni na podzim při ohlášení služby se hovořilo o rozšíření nabídky do Evropy v roce 2021 a teď to znovu přislíbil na konferenci Web Summit Andy Forsell, šéf oddělení, které je zodpovědné za globální rozšíření HBO Max.

Forsell uvedl, že na konci roku 2021 se bude služba šířit do Latinské Ameriky a do Evropy. Počítá se s tím, že tam kde už existuje stávají nabídka streamovací služby HBO, dojde v příštím roce k povýšení služby na HBO Max. To by mělo znamenat zdvojnásobení nabídky a nějaké technické novinky.

Část českých médií Forsellovo vyjádření interpretuje tak, že za rok si budeme pouštět HBO Max. Nejde to vyloučit, ale zároveň je třeba říct, že to rozhodně není dané. Plány může ovlivnit pokračující pandemie a nikde není řečeno, že HBO Max bude rozšířeno na všechny trhy naráz. Služby jako Netflix nebo Disney+ se po světě šířily na etapy a Česká republika tradičně patří mezi regiony, které mají pro mediální firmy nižší atraktivitu.

Pokud se na nás usměje štěstí a služba HBO Max za rok skutečně dorazí, tak je také na místě si klást otázku, co přesně to pro české a slovenské diváky znamená. Celosvětová pozornost filmových fanoušků se momentálně soustředí na skutečnost, že počínaje vánoční Wonder Woman 1984 služba HBO Max nabídne minimálně po dobu jednoho roku všechny filmové novinky studia Warner Bros. A tím myslíme opravdu všechny, tedy i snímky, které byly původně určené exkluzivně pro kina. To znamená očekávané velkofilmy jako Matrix 4, Sebevražedný oddíl 2 nebo Duna. Na HBO Max horké novinky budou k dispozici vždy měsíc, pak se posunou do dalších distribučních kanálů.

V tuhle chvíli se však můžeme pouze domýšlet, jestli nabídka bude takhle atraktivní i mimo Spojené státy. Protože zatímco v USA si Warner distribuuje filmy do kin sám, na jednotlivých mezinárodních trzích spolupracuje s místními distributory (v Česku s firmou Vertical, na Slovensku se společností Continetal). A je docela dobře možné, že dlouhodobé smlouvy s lokálními distributory uvedení kinopremiér na službě HBO Max znemožní.

Pro lokální diváky by tak změna HBO GO na HBO Max znamenala především to, že místní diváci dostanou k dispozici archiv studia Warner Bros. (ale opět nejspíš jen jeho část, protože řada titulů je v dílčích dealech na mnoho let dopředu pronajatá dalším společnostem, jako je třeba Netflix) a novinky určené výhradně pro HBO Max. To jsou filmy jako Americká nakládačka či Čarodějnice, popřípadě seriály jako Letuška nebo Vychováni vlky. Nicméně většinu z těchto titulů máme už teď na HBO GO k dispozici. Díky svojí relativní nezávislosti navíc evropská odnož HBO smí nakupovat i seriály, které nebyly vyrobené přímo pro HBO, můžeme se tak těšit z bohaté nabídky titulů streamovacích služeb a stanic, které v Česku a na Slovensku nejsou k dispozici (např. Příběh služebnice, Živí mrtví či třeba Mr. Robot) a je otázkou, zda je bude možné nabízet i na „globalizovaném“ HBO Max.

HBO GO v Česku také momentálně stojí 159 Kč, zatímco HBO Max v zámoří přijde na zhruba dvojnásobek. Takže v tuhle chvíli vlastně vůbec nejde říct, zda za rok budeme spokojení s tím, kolik platíme a co za to vlastně dostáváme.

Zároveň je třeba zopakovat, že společnost AT&T (vlastník Warner Bros. a HBO) vidí budoucnost filmu ve streamování, tudíž pokud budeme chtít sledovat i v budoucnu ty nejžhavější novinky, bez HBO Max se dříve či později neobejdeme. Z tohoto pohledu je tak asi dobře, že se u nás služba etabluje co nejdříve. Na závěr si ještě pusťte nejnovější trailer pro Wonder Woman 1984, kterou HBO Max svým současným uživatelům nabídne už 25. prosince (slovenští diváci by měli film dostat v kinech 17. decembera, čeští 14. ledna).

Foto: HBO Max

Zdroj: PR News Wire

Galerie: 7

Zabiják kin, služba HBO Max, dorazí do Evropy příští rok | Fandíme filmu Zabiják kin, služba HBO Max, dorazí do Evropy příští rok | Fandíme filmu Zabiják kin, služba HBO Max, dorazí do Evropy příští rok | Fandíme filmu Zabiják kin, služba HBO Max, dorazí do Evropy příští rok | Fandíme filmu Zabiják kin, služba HBO Max, dorazí do Evropy příští rok | Fandíme filmu Zabiják kin, služba HBO Max, dorazí do Evropy příští rok | Fandíme filmu Zabiják kin, služba HBO Max, dorazí do Evropy příští rok | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest