Godzilla vs. Kong: Gigantická válka neprobíhá jen před kamerou, ale i v zákulisí

Godzilla vs. Kong: Gigantická válka neprobíhá jen před kamerou, ale i v zákulisí | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 5 obrázků
Zatímco ve filmu se do sebe pustila obří monstra, mezi produkčními partnery probíhá lítý spor o peníze a nasazení snímku. Dunu může spor zahubit.

Monstrózní katastrofická akce Godzilla vs. Kong patří mezi mnohé filmové oběti koronavirové pandemie. Snímek jsme původně měli sledovat už loni, hned v několika různých termínech. Aktuálně je premiéra naplánována na letošní květen. V Česku bychom se měli dočkat 13. 5., na Slovensku a v řadě dalších zemí bude film uveden 20. 5., jen aby byl den poté uvedený na americkou streamovací službu HBO Max.

Poměrně čerstvě jsme se díky připravovanému knižnímu vydání příběhu dočkali nové synopse. Ta říká: Dvě nejsilnější stvoření přírody, Godzilla a Kong, se střetnou. Za sebou nechávají stopy zkázy a propuká otevřená válka, ve které lidstvo musí bojovat o vlastní budoucnost. Spisovatel Greg Keyes se ještě jednou vrací do Monsterverza, aby čtenáře zavedl hlouběji do světa organizace Moncharch, Titánů a spousty dalšího. I nejnovější synopse je stále dost neurčitá, nicméně naznačuje, že střet dvou monster s sebou přinese globální potíže pro celé lidstvo. Dá se tak tipovat, že titulární dvojka nebudou jediní „kaiju“, kteří ve snímku vystoupí…

Monstra se perou o svět, produkce o peníze

A titáni se neperou jenom ve filmovém příběhu. Také v zákulisí je patřičně živo. Postavily se proti sobě produkční partneři, společnosti Legendary Pictures a Warner Bros. Ty snímek v rámci letitého spojenectví společně financovaly. Rozpočet činil dle informací magazínu New York Times asi 155 milionů dolarů, přičemž Legendary platí zhruba tři čtvrtiny, Warner čtvrtinu. Stejným dílem by se dělily i případné zisky nebo ztráty. Jenže do jednoznačné rovnice hodil vidle plán Warneru zveřejnit všechny svoje filmy roku 2021 souběžně s kiny také na americké streamovací platformě HBO Max.

Společnost Legendary o tomto kroku nebyla informována předem a byla postavená před hotovou věc. Legendary se okamžitě ohradilo a podniklo právní kroky. Nikdo nedokáže určit, jaké by byly zisky při nasazení filmu do kin. Ale teoreticky mohly být veliké. Takhle Legendary dostane pouze podíl z toho, za kolik Warner snímek prodal „sám sobě“ (HBO Max patří do stejného mediálního domu). Pikantní na tom navíc je, že v minulém roce byla na stole nabídka na odprodej snímku Netflixu, za částku v hodnotě 200 až 250 milionů dolarů. Warner tehdy obchod zablokoval. Legendary se dle informací Deadline nejprve pokusilo uvedení na HBO Max zcela zastavit, později údajně svolilo, že je umožní, pokud dostane 250 milionů dolarů, které dříve za snímek nabízel Netflix.

Legendy se střetnou, když se Godzilla a Kong, dvě nejmocnější přírodní síly, utkají ve velkolepé bitvě věků. Válka monster se rozhoří na povrchu i hlubokou uvnitř našeho světa, přičemž se naplno odhalí tajemná titánská říše známá jako Hollow Earth. 

V době, kdy po Zemi kráčí monstra, předurčí boj lidstva o přežití Godzillu a Konga k nevyhnutelnému střetu. Dvě největší síly přírody se utkají ve spektakulární bitvě věků. Organizace Monarch se vydává na nebezpečnou misi do neprobádané oblasti, kde najde stopy původu Titánů. Lidské spiknutí zatím hrozí, že vymaže dobrá i zlá stvoření jednou provždy ze zemského povrchu.

V hlavních rolích se představí Alexander Skarsgård, Eiza González, Rebecca Hall, Jessica Henwick, Kyle Chandler, Demián Bichir, Ziyi Zhang, Shun Oguri, Julian Dennison, Danai Gurira, Brian Tyree Henry, Lance Reddick a Millie Bobby Brown. Režíruje Adam Wingard, scénář napsal Terry Rossio. Česká premiéra je stanovena na 20. května 2021, slovenská na 13. 5. 2021.

Duna má stejné problémy, mohou zabít celou ságu

Potíže se týkají také snímku Duna, který taktéž připravili v partnerství Warner a Legendary. Rozpočet byl podobný (podle NY Times cca 165 milionů USD), poměr finanční participace opět čtvrtina ku třem čtvrtinám. V případě Duny je ale celá situace snad ještě nepříjemnější. Snímek má jít do kin v říjnu, tedy v době, kdy už by díky vakcinaci populace moha kina fungovat relativně normálně. Odpadá tedy argument, že jde snímek uvést buď v hybridním režimu (kina + stream zároveň) nebo nijak).

Spousta tvůrčích osobností navíc dobrovolně přijala za Dunu relativně malou výplatu, aby bylo možné i s menším rozpočtem snímek realizovat v co největším měřítku. Herci se následně měli zahojit na podílu ze zisků, které ale budou kvůli americkému uvedení filmu na HBO Max podstatně menší. Režisér Denis Villeneuve také v eseji pro server Variety tvrdí, že právě nízké zisky mohou reálně způsobit, že zanikne šance na natočení pokračování a z původně plánované ságy zůstane jeden jediný film, který je adaptací poloviny první knihy románové série Franka Herberta. Společnost Legendary usiluje o to, aby snímek nebyl uvedený na službě HBO Max a měl tradiční premiéru výhradně v kinech.

Duna vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, jež prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi urozenými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě. První knihu následovala celá řada pokračování, komiksů či videoher, takže chystané filmy a TV seriály budou mít odkud čerpat.

Režíruje Denis Villeneuve, scénář napsal Eric Roth. V hlavních rolích hrají Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, David Dastmalchian Chang Chen a Javier Bardem. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 30. 9. 2020.

Foto: Legendary Pictures/Warner Bros.

Zdroje: Titan Books, NY Times, Variety, Deadline I, II, III

Galerie: 6

Godzilla vs. Kong: Gigantická válka neprobíhá jen před kamerou, ale i v zákulisí | Fandíme filmu Godzilla vs. Kong: Gigantická válka neprobíhá jen před kamerou, ale i v zákulisí | Fandíme filmu Godzilla vs. Kong: Gigantická válka neprobíhá jen před kamerou, ale i v zákulisí | Fandíme filmu Godzilla vs. Kong: Gigantická válka neprobíhá jen před kamerou, ale i v zákulisí | Fandíme filmu Godzilla vs. Kong: Gigantická válka neprobíhá jen před kamerou, ale i v zákulisí | Fandíme filmu Godzilla vs. Kong: Gigantická válka neprobíhá jen před kamerou, ale i v zákulisí | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest