Téma: Proč Hollywood končí s Johnnym Deppem

Téma: Proč Hollywood končí s Johnnym Deppem | Fandíme filmu
20th Century Fox
Zobrazit dalších 7 obrázků
Velké exposé odhalilo, po jakých nesčetných peripetiích Hollywood zlomil hůl nad Johnnym Deppem.

Johnny Depp patřil k největším hollywoodským hvězdám. Teď jeho kariéru čeká přinejmenším zásadní ochlazení, pokud ne vyloženě kolaps. Kriminálka City of Lies kvůli právním tahanicím na většině trhů na premiéru teprve čeká. Minamata je spíše menším snímkem, u kterého se nečeká větší zájem veřejnosti. V listopadu herec po domluvě se studiem opustil sérii Fantastická zvířata a následně jsme se dozvěděli, že se s ním do budoucna nepočítá pro Piráty z Karibiku a zřejmě padly také plány na Deppovo vystupování v seriálu o kouzelníkovi Houdinim.

Universal Pictures
Johnny Depp ve filmu Veřejní nepřátelé

Hřebíčkem do rakve Johnnyho kariéry byla listopadová soudní prohra ve velké Británii, kde soud rozhodl, že deník The Sun byl v právu, když herce označil jako domácího násilníka vůči exmanželce Amber Heard. Následně soud zamítl pokus o odvolání. Proč Hollywood nad miláčkem davů zlomil hůl zrovna teď? Pověst komplikované excentrické osobnosti měl Depp vždycky. Už dříve byl součástí několika právních tahanic a jeho divoký vztah s exmanželkou Heard se veřejně propíral už od roku 2016, kdy herečka požádala o soudní zákaz přibližování. Důvody toho, proč se Deppovy potíže projevily na jeho kariéře zrovna teď, detailně zmapoval The Hollywood Reporter, který prošel právní dokumenty, hovořil se zdroji z Deppova okolí, hollywoodskými manažery a odborníky na PR.

Zničit Amber Heard, za jakoukoliv cenu

Zjištění THR naznačují, že dramatickou dohru neúspěšného vztahu s Amber Hard zapříčinila Deppova neochota nechat celou záležitost být, nebo vyloženě hercova touha po pomstě. Johnny přitom byl (a je) součástí řady právních situací už dříve. Člen štábu snímku City of Lies herce zažaloval za to, že jej měl během natáčení pod vlivem omamných látek dvakrát udeřit. První Deppova manželka Lori Anne Allison se s hercem dle dostupných informací vyrovnala mimosoudně po tom, co jí měl zanechat dlouhou agresivní zprávu plnou nadávek. Dva bývalí osobní strážci Deppa obvinili z toho, že po nich chtěl nevhodné věci, například, aby mu na veřejnosti otírali z tváře zbytky drog. Podle bývalé přítelkyně Ellen Barkin po ní Johnny hodil lahví vína a objevily se i další spory. Všechny se ale vyřešily mimosoudně, bez větší pozornosti médií nebo na soudní přelíčení teprve čekají.

Warner Bros. Pictures
Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd

V případě Heard se však situace tiše nevyřešila. V roce 2016 se pár rozváděl a během řízení herečka (ex)manžela obvinila z napadání, aby soud vydal zákaz přibližování a Heard si mohla v klidu vyměnit zámky a cítit se bezpečně (uvádí tak jedna z hereččiných právniček). Protistrana argumentovala, že Amber s obviněním z násilí přišla proto, aby z rozvodu vyždímala co největší peníze. V 2017 pár vydal smířlivé společné prohlášení, Heard dostala 7 milionů dolarů (které věnovala na charitu) a celá záležitost mohla skončit. Ale neskončila.

#MeToo

V roce 2017 naplno propuklo hnutí #MeToo a koncem roku 2018 Heard napsala pro The Washington Post článek, ve kterém popsala, jak byla obětí domácího násilí a okolí i systém ji odradily od toho, aby se situaci zásadním způsobem veřejně postavila. Depp v článku nebyl jmenován, ale bylo zjevné, že o něm Heard mluví. Začátkem následujícího roku Amber Heard zažaloval pro pomluvu a uvedl, že sám byl obětí domácího násilí (to Heard popírá).

Warner Bros.
Johnny Depp ve frančíze Fantastická zvířata

Právnička Roberta Kaplan, která byla součástí týmu Heard, tvrdí, že právě Deppova snaha vyvrátit exmanželčina obvinění vedla k tomu, že se na povrch dostala celá řada zarážejících podrobností z jeho osobního života. Někteří blízcí (např. matka jeho dětí Vanessa Paradis) se během přelíčení postavili na Deppovu stranu, zároveň se ale objevila další obvinění od jiných bývalých partnerek (viz výše) a na veřejnost se dostala Johnnyho soukromá konverzace, kde mluví o tom, jak je třeba herečku zničit. V jedné ze zpráv žádal svou sestru, producentku Christi Dembrowski, aby mu pomohla ukončit Ambeřinu spolupráci se studiem Warner Bros.

Osobní poklesky nevadily, ale doba se mění

Přes právní tahanice v letech 2017-2020 dál pokračovala Deppova úspěšná kariéra v Hollywoodu, když se Johnny objevil ve filmech Vražda v Orient expresu či Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny. Depp stále platil (a platí) za velkou hvězdu a filmová studia jsou ochotná vám vaše excesy tolerovat, pokud vyděláváte. Někteří PR manažeři se domnívají, že většině diváků je celkem jedno, jaký herec žije život, pokud je na plátně baví. A ještě silnější je toto přesvědčení mimo USA, kde hnutí jako #MeToo mají daleko menší vliv. Deppa provází masivní podpora na sociálních sítích, kde se jej věrní fanoušci zastávají. Krizový PR manažer Eric Schiffer vysvětluje, že jde o emocionální vazbu k hvězdě, která nevychází z racionálních principů, ale čistě z charismatu osobnosti a identifikace fanoušků se škálou Deppových rolí. Zároveň je třeba dodat, že se objevily příklady toho, kdy se Deppův tým snažil v internetových debatách odpůrce Heard usměrňovat dle svých potřeb a hereččini zástupci dokonce vznesli obvinění, že internetovou nenávist vůči Amber na sociálních sítích posilují zaplacení boti.

Walt Disney Pictures
Johnny Depp ve frančíze Piráti z Karibiku

Atmosféra v Hollywodu se nicméně v posledních letech změnila a hvězdy už si nemohou bez následků dělat co chtějí. I kdyby se totiž studia skutečně ani trochu nebála toho, že se fanoušci od kontroverzních osobností odvrátí, pořád je tu tlak médií a tlak jednotlivých členů filmového průmyslu. Rozsudek soudkyně v případu deníku The Sun z Deppa udělal psance. Nejen, že herec může být legálně označován jako domácí násilník, soudkyně také označila obvinění z násilí ze strany Amber Heard vůči Deppovi jako prokazatelná. Pro všechny, kdo budou s Deppem chtít spolupracovat, začíná PR noční můra, která ještě zesílí v příštím roce. V současném případu totiž dokazovací povinnost byla na deníku The Sun, zatímco v chystaném soudním líčení s Amber Heard v americké Virginii bude dokazovací povinnost ležet na Deppovi. Jeho šance na vítězství tak bude podle pozorovatelů ještě nižší a na povrch vyplave ještě víc kompromitujícíh detailů z Deppova života.

Lionsgate
Johnny Depp ve filmu Mortdecai

Zdá se při tom, že je jen malá šance, že by Johnny svoje záměry jakkoliv přehodnotil. Patří mezi hvězdy, které nejsou zvyklé slyšet „ne“ a vždy jim bylo ve všem vyhověno. Podle The Hollywood Reporteru se navíc herec v posledních letech postupně odstřihl od řady blízkých a začal se obklopovat kontroverzními osobnostmi. Rozvázal vztahy s agentkou, kterou měl více než třicet let, soudil se s obchodním manažerem a svým někdejším právníkem. Deppovým důvěrníkem je podle všeho aktuálně jeho právník Adam Waldman, který je označován jako Johnyho „Rasputin“ Jde o kontroverzní osobnost, na veřejnosti vystupuje agresivně a posměšně vůči oponentům a údajně herce dál odřezává od jeho blízkých. S Waldenem Deppa seznámil saudský prince Abdulaziz bin Salman.

Špatná pracovní morálka a klesající výdělečnost

Kdyby nic z toho nemělo být pro Hollywood problematické, tak je tu skutečnost, že je s hercem stále složitější spolupracovat. Soudní dokument ukázaly objem omamných látek, které herec konzumuje, od alkoholu a léků na předpis, až po kokain, extázi a halucinogenní houby. Možná si ještě vzpomenete na to, že před několika lety bylo nečekaně přerušeno natáčení Pirátů z Karibiku: Salazarovy pomsty. Dle soudní výpovědi tehdy Johnny spolykal naráz osm tablet extáze, začal terorizovat Heard a všechno vyústilo odříznutou špičkou jeho prstu. Depp odletě na operaci do Los Angeles a produkce následně asi dva týdny stála, což studio vyšlo zhruba na pět milionů dolarů. Depp je pak údajně obecně značně nedochvilný a stává se pro každou produkci potenciálním rizikem.

Warner Bros.
Johnny Depp ve sci-fi Transcendence

V součtu tak přestává hrát roli, že Depp dříve platil za divácký magnet, jehož filmy souhrnně utržily přes deset miliard dolarů. Vypadá to, že Johnnyho vrcholné období skončilo už v roce 2011. Od té doby měl celou řadu propadáků a vyloženě bodovat se mu povedlo jen s dalšími Piráty z Karibiku a Vraždou v Orient Expresu a Fantastickými zvířaty – tedy snímky, kde byl pouze jedním z mnoha slavných herců. Zatímco ještě v roce 2012 se umístil z hlediska svojí hodnoty na třetí příčce žebříčku společnosti Marketing Evaluations Inc., aktuálně už se propadl na dvacátou příčku a předpokládá se, že bude nadále klesat. Společnost dává při svém měření důraz na viditelnost a vše nasvědčuje tomu, že počet atraktivních nabídek pro Deppa bude menší a menší.

Shrnutí a smutná budoucnost

Proč tedy Hollywood láme hůl nad Johnnym Deppem? Stručně shrnuto: V domácnosti Deppa a Heard jsme nebyli a část veřejnosti se domnívá, že herečka si násilí vymýšlí pro svůj osobní zisk, popřípadě, že byli násilní oba dva a neférově je přikládána vina pouze Johnnymu. Minimálně britský soud ale považuje za prokazatelné, že Depp Amber Heard opakovaně napadl. Pokud to samo o sobě pro někoho není pádným argumentem, pak jsou tu ekonomické důvody. Johnny už delší dobu v tichosti dostával menší množství atraktivních nabídek, a to primárně pro svoji špatnou pracovní morálku a klesající tržní hodnotu. A ačkoliv hollywood před negativním chováním úspěšných často zavírá oči, po listopadovém výroku britského soudu už si prostě společnost Warner Bros. nebyla ochotná vsadit na to, že se jí angažování Deppa ve Fantastických zvířatech přeci jen vyplatí. To definitivně zpečetilo hercův toxický status a ve většině Hollywoodu se z něj definitivně a veřejně stala persona non grata.

Disney
Johnny Depp ve westernu Lone Ranger

Co bude dál? Je nepravděpodobné, že by Johnnyho v dohledné době zaměstnalo libovolné velké hollywoodské studio. Mohl by se zaměřit na menší projekty, kde by na kreativně zajímavých úlohách potvrdil svoje herecké kvality a nastartoval příběh vlastního povstání z popela. Překážkou téhle cesty (krom dalších soudních tahanic a osobních potíží, které herce zjevně rozptylují) by mohl být jeho nákladný životní styl, kdy si krom udržování svých mnoha sídel po celém světě platí také například konstantní lety soukromým triskáčem, nákladnou ochranku nebo třeba osobního asistenta, který je najatý výhradně pro našeptávání dialogů do sluchátka, aby se je Depp při natáčení nemusel učit. Existuje tak varianta, že se Depp bude potloukat po nejrůznějších evropských či asijských projektech, kde nebude záležet ani tak na kvalitě, jako především na tom, jaká bude výše výplaty. Johnnyho kariéra by tak mohla skončit u podobných projektů, jaké v posledních letech dláždí filmografie Bruce Willise či Nicolase Cage…

Zdroje: The Hollywood Reporter, Wiki, Variety, The Washington Post

Galerie: 8

Téma: Proč Hollywood končí s Johnnym Deppem | Fandíme filmu Téma: Proč Hollywood končí s Johnnym Deppem | Fandíme filmu Téma: Proč Hollywood končí s Johnnym Deppem | Fandíme filmu Téma: Proč Hollywood končí s Johnnym Deppem | Fandíme filmu Téma: Proč Hollywood končí s Johnnym Deppem | Fandíme filmu Téma: Proč Hollywood končí s Johnnym Deppem | Fandíme filmu Téma: Proč Hollywood končí s Johnnym Deppem | Fandíme filmu Téma: Proč Hollywood končí s Johnnym Deppem | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest