Česká kina žádají o přeřazení v protiepidemickém systému PES

Česká kina žádají o přeřazení v protiepidemickém systému PES | Fandíme filmu
Pixabay License / Volné pro komerční užití
Zobrazit další 1 obrázek
Zástupci oborových organizací se obrátili na ministerstvo zdravotnictví s věcnou žádostí a přezkoumání nynějšího stavu.

Patrně všichni dobře víte, že momentálně Ministerstvo zdravotnictví ČR mapuje epidemiologickou situaci pomocí rizikového skóre PES (protiepidemický systém). Bohužel, jak jste též asi zaregistrovali, kultura má de facto až do žlutého stupně dva smůlu, neboť pro stupně tři, čtyři a pět platí zákaz diváků. Týká se to samozřejmě i kin a multiplexů, přičemž si nebudeme nic nalhávat, ale stupeň dva je zatím v nedohlednu. Kinařům se přirozeně tato realita příliš nezamlouvá, tudíž se zástupci APA (Asociace producentů v audiovizi), APK (Asociace provozovatelů kin), UFD (Unie filmových distributorů) a ASAF (Asociace animovaného filmu) obrátili na ministerstvo zdravotnictví s žádostí o přeřazení možnosti otevřít kina do dle jejich soudu odpovídajícího třetího stupně.

Filmové projekce nejsou podle nich součástí živé kultury a tvůrci matice na ně a na celá kina ve třetím stupni snad jen zapomněli. Jinak jde podle nich o zvýhodňování určité části podnikatelů na úkor jiných. Během léta nebylo navíc z kin dle dostupných informací hlášeno žádné ohnisko nákazy. Své zákazníky umí kina dle zástupců audiovizuálních asociací ochránit stejně jako například provozovatelé restaurací.

Asociace v čele s APA zároveň upozorňují, že pokud mají výjimku z hromadných akcí subjekty provozující herny, kasina a provozovny stravovacích služeb, tak by bylo silně diskriminační nepovolit pevně definované podmínky u kin. „Kina jsou při dodržování bezpečnostních opatření typu roušky, odstupy a větrání velmi bezpečná. Je velmi zavádějící řadit kina, která nepatří mezi obory živé kultury a umí zajistit bezpečný kontakt návštěvníků, mezi ostatní kulturní akce a spojovat je s divadlem či koncerty bez hlubší analýzy a rozlišení. Navíc se v nich během první vlny neprokázala dle dostupných informací z kin vůbec žádná ohniska nákazy,“ říká předseda představenstva Asociace producentů v audiovizi Vratislav Šlajer.

Kina musí být podle zástupců filmového průmyslu posuzována podle jiných kritérií, jsou řádově bezpečnější a současně ekonomicky velmi zásadní. Opětovné zavření kin během druhé vlny má fatální dopad na celý audiovizuální sektor, pro jehož velkou část kina znamenají základní příjem. Ročně má kinotrh obrat cca 2,5 miliardy, na něj je ale navázaná výroba s obratem dalších 9 miliard. Zavřená kina jsou pro celý audiovizuální sektor velkou katastrofou. Obrat audiovizuálního průmyslu činí v běžném roce zhruba 30 miliard ročně a jde o provázaný ekosystém výroby a distribuce. Pokud by vláda nechala kina vedle restaurací či maloobchodů zavřená, asociace by zvažovaly další kroky, některá kina by totiž už vůbec nemusela otevřít. APA navíc opakovaně upozorňuje na to, že audiovizuální průmysl a jeho podpora vypadla z první i druhé výzvy programu COVID – Kultura, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem kultury.

Zdroje: MZČR, Tisková zpráva APA

Foto: Pixabay License

Galerie: 2

Česká kina žádají o přeřazení v protiepidemickém systému PES | Fandíme filmu Česká kina žádají o přeřazení v protiepidemickém systému PES | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest