Kočičky: Netflix čelí nařčení z nepřijatelné sexualizace náctiletých dívek

Kočičky: Netflix čelí nařčení z nepřijatelné sexualizace náctiletých dívek | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit dalších 6 obrázků
"Zrušte Netflix!" Takovou reakci vyvolává kritiky ceněné drama o dospívání, které si odneslo režisérskou cenu z prestižního festivalu Sundance.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Streamovací platforma Netflix čelí vlně kritiky, když v minulém týdnu zařadila do nabídky francouzské drama o dospívání Kočičky (Mignonnes/Cuties). Snímek režisérky Maïmouna Doucouré vypráví příběh jedenáctileté Amy, jež se začne líbit svobodomyslná taneční skupina a rozhodne se proto vzepřít se konzervativním rodinným tradicím. Hlavní hrdinka přitom žije na předměstí Paříže v nepříliš funkční a chudé rodině. Společně s kamarádkami čelí přísným pravidlům stanoveným doma a rovněž tlaku sociálních sítí, které je vybízejí k obnažení těl a k určitému typu vyzývavého chování (například hudební videoklipy či stylizace hvězd hudebního nebe).

Dle kritiků je problémem to, že francouzský snímek, mimochodem oceněný na prestižním festivalu Sundance, údajně sexualizuje těla hlavních představitelek, ačkoliv jsou ve filmu i v reálném životě nezletilé. Vzniknul tak hashtag #CancelNetflix, který sdílelo na Twitteru více než dvě stě tisíc lidí. A vzhledem k tomu, že i hypotetické narušení morálky bývá v USA (odkud hlavní vlna kritiky vyvěrá) tvrdě odsouzeno, přisadili si i někteří republikánští politici.

Netflix se přirozeně proti takovému nařčení vymezil s tím, že Kočičky naopak do značné míry bojují proti sexualizaci dětí a mladých obecně. Snímek má totiž společenský přesah, když popisuje smutnou realitu, kdy děti často jen kopírují, co vidí kolem sebe, případně mají pocit, že tento typ chování jim zajistí přízeň vrstevníků. Obecně film řeší témata jako rodina, ženství a společenské hodnoty.

Režisérka vysvětluje, že snímek natočila po tom, co sexualizované tančení mladých dívek reálně viděla na dětských tanečních soutěžích a chtěla na něj upozornit. Její herečky sexualizované tance dávno znaly z internetu a pro potřeby odvyprávění filmového příběhu je sehrávaly po vybudování vzájemné důvěry s režisérkou (jasné osvětlení toho, proč takové scény točí), za účasti podporujících rodičů a dětského psychologa.

Další kapitola »

Galerie: 7

Kočičky: Netflix čelí nařčení z nepřijatelné sexualizace náctiletých dívek | Fandíme filmu Kočičky: Netflix čelí nařčení z nepřijatelné sexualizace náctiletých dívek | Fandíme filmu Kočičky: Netflix čelí nařčení z nepřijatelné sexualizace náctiletých dívek | Fandíme filmu Kočičky: Netflix čelí nařčení z nepřijatelné sexualizace náctiletých dívek | Fandíme filmu Kočičky: Netflix čelí nařčení z nepřijatelné sexualizace náctiletých dívek | Fandíme filmu Kočičky: Netflix čelí nařčení z nepřijatelné sexualizace náctiletých dívek | Fandíme filmu Kočičky: Netflix čelí nařčení z nepřijatelné sexualizace náctiletých dívek | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest