Oscar zavádí povinné kvóty pro účast minorit na vzniku oceněných filmů

Oscar zavádí povinné kvóty pro účast minorit na vzniku oceněných filmů | Fandíme filmu
The Academy
Pokud v budoucnu jakýkoliv film bude chtít usilovat o hlavního Oscara, bude muset splnit kvóty na reprezentaci minorit před i za kamerou.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  • Standard C lze splnit jedině tak, že budou splněna obě následující kriteria. První kriterium: Produkce (distributor, finančník) musí platit zásadní množství stážistů a učňů z málo zastoupených minorit. A to minorit etnických či rasových, žen, členů LGBTQ+ komunity nebo lidí s tělesným či duševním postižením. U nezávislých snímků bude stačit zřízení menšího počtu stáží než u filmů velkých hollywoodských studií. Stážisté se musí dostat do všech odvětví filmové produkce, od příprav, přes vlastní natáčení, až po tvorbu digitálních efektů. Druhé kritérium požaduje zřízení učňovských pozic v rámci technických profesí štábu (osvětlovači, kulisáci…). Tuto příležitost mají dostat minority etnické či rasové, ženy, LGBTQ+, lidé s tělesným či duševním postižením.
  • Standard D bude splněn tím, že filmová společnost bude mít patřičné zastoupení minorit (a to minorit etnických či rasových, žen, LGBTQ+, lidí s tělesným či duševním postižením) v rámci marketingu, distribuce a PR.

V rámci ročníku 2021 ještě pravidla platit nebudou, v letech 2022 a 2023 budou muset zájemci o Oscara v hlavní kategorii odevzdat přehled toho, jak se jim v rámci výše vypsaných požadavků dařilo, ale jejich plnění zatím nebude mít vliv na to, zda snímek může či nemůže dostat Oscara v hlavní kategorii. V roce 2024 už nebude možné se ucházet o Oscara v hlavní kategorii, pokud film nesplní dva ze čtyř standardů. O hlavního Oscara se mohou ucházet také animované filmy, dokumenty či cizojazyčné snímky (ačkoliv hlavní cenu historicky nevyhrávají), u kterých budou pravidla pro inkluzi odlišná. Což je pochopitelné, protože zvlášť dokumenty či filmy točené v některých etnicky unifikovaných zemích by pravidla naplňovala jen stěží.

Podrobnější rozbor historického kroku filmové Akademie přineseme v samostatném příspěvku.

Zdroje: Variety, Deadline

« Předchozí kapitola

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest