Studie ukazuje, jak moc Hollywood cenzuruje sám sebe kvůli Číně

Studie ukazuje, jak moc Hollywood cenzuruje sám sebe kvůli Číně | Fandíme filmu
Pixabay License / Volné pro komerční užití
Zobrazit další 1 obrázek
Peníze vládnou světu a čínští regulátoři to dobře vědí.

Hollywood sice nadále zůstává středobodem filmového průmyslu, ale stále zásadnější úlohu sehrává čínský trh. Vzhledem k tomu, že z geopolitického a ekonomického hlediska jsou Spojené státy a Číny rivalové, musí filmová studia i tvůrci opakovaně řešit nejednu zapeklitost. Dlouhá léta jsou filmaři nuceni přizpůsobovat obsah tak, aby snímek získal přístup na druhý největší filmový trh. Nicméně vše má mít svoji mez, přičemž dle současné americké administrativy a neziskových organizací zaměřených na lidská práva jde Hollywood Číně až příliš na ruku. Čtyřiadevadesátistránková studie Made in Hollywood, Censored by Beijing ukazuje, jak moc se velká studia a áčkoví režiséři snaží vyhnout hněvu čínských cenzorů, což mnohdy obnáší úpravu děje, obsazení i dialogů. Dokonce jsou prý čínští regulátoři zváni na natáčení, aby se lépe předešlo případným nesrovnalostem (příkladem budiž Iron Man 3).

Metro-Goldwyn-Mayer

Ze studie, za níž stojí organizace PEN America, vyplývá, že v tomto případě má americká vláda pravdu ohledně nebezpečného podřizování se autoritářské Číně, respektive požadavkům cenzorů. Konkrétních příkladů pochybných tvůrčích rozhodnutí uvádí text několik, když se řeší snímky jako Dr. Strange, Světová válka Z nebo očekávaný Top Gun: Maverick. Stav věcí zneklidňuje nejednoho kritika čínského systému. Kupříkladu herec Richard Gere dokonce řešil tuto ožehavou problematiku v americkém Senátu. Gere je znám svými pro-tibetskými názory, díky nimž si již několikrát vysloužil ostrou reakci z čínských řad. Rodák z Philadelphie poznamenal, že ekonomické zájmy drtí vše ostatní a začíná se zapomínát na společenské a socio-politické otázky. Údajně k Číně kritické filmy jako Scorseseho Kundun nebo Rudý labyrint, v němž si Gere střihnul hlavní roli, by dnes neměly šanci vzniknout. Ústupky znamenají zisk! I proto prý Disney mlčel, když hvězda disneyovky Mulan Liu Yifei na sociálních sítích otevřeně kritizovala prodemokratické síly během nepokojů v Hongkongu. Tenhle trend se kritikům nelíbí a Hollywood by měl být dle jejich názoru k sobě poctivější v tom, jak se staví k silovým požadavkům čínského obra.

Příkladů, kdy se hollywoodská studia dobrovolně podvolila čínským tlakům, lze ve studii vypátrat více. Pakliže máte zájem, kompletní zpráva je dostupná zde.

Zdroj: THR

Foto: Pixabay

Galerie: 2

Studie ukazuje, jak moc Hollywood cenzuruje sám sebe kvůli Číně | Fandíme filmu Studie ukazuje, jak moc Hollywood cenzuruje sám sebe kvůli Číně | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest