Úřední pravidla pro natáčení čínských sci-fi filmů jsou přísná

Úřední pravidla pro natáčení čínských sci-fi filmů jsou přísná | Fandíme filmu
Beijing Culture / China Film Company Limited.
Zobrazit další 1 obrázek
Čínský prezident nejlépe ví, jak má vypadat správné pro-čínské scífko.

V Čínské lidové republice mají návody a směrnice na všechno. Komunistická strana Činy samozřejmě významně ovlivňuje směřování tamní společnosti, což se týká i kulturní/filmové sféry. Organizace China’s National Film Administration (národní filmová agentura) a China Association for Science and Technology (asociace pro vědu a technologie) proto vydaly dokument Several Opinions on Promoting the Development of Science Fiction Film (Několik poznámek/stanovisek k podpoře vývoje sci-fi filmů), v němž filmařům radí, jakým způsobem rozvíjet žánr sci-fi. Materiál se zaměřuje na to, jakou úlohu plní (má plnit) žánr sci-fi v obecném ideologickém (komunistickém) a technologickém rámci, respektive ve vývoji čínské společnosti.

Vše se točí kolem rozvoje pro-čínského sci-fi obsahu a high-tech produkce. Text byl vydán zhruba rok a půl po premiéře nákladného sci-fi  blockbusteru The Wandering Earth, který se stal z hlediska regionu třetím finančně nejúspěšnějším počinem všech dob (tržby 691 milionů dolarů). Ve snímku musí hlavní hrdinové pořešit blížící se srážku Země a Jupitera.

Beijing Culture / China Film Company Limited.

Prioritou pro filmaře by měla být snaha o implementaci myšlenek Si Ťin-pchinga (Xi Jinping), čínského prezidenta a generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Číny. Ten v minulosti uvedl, že filmaři by měli během tvůrčího procesu následovat "správnou trajektorii". Určitě by bylo záhodno zdůrazňovat čínské hodnoty, propagovat čínskou kulturu a estetiku a kultivovat vědecké myšlení. Výsledkem by měly být filmy, které zobrazují Čínu v pozitivním světle jako technologického giganta. S tím souvisí i fakt, že by se dle dokumentu mělo více zapracovat na vývoji digitálních technologií a zvláštních efektů, neboť vztahy se Západem se začínají vyostřovat i v souvislosti s technologií a kontrolou internetového prostoru.

Text je plný povzbuzujících sloganů a motivačních sousloví, přičemž se vše točí kolem národní hrdosti a nutnosti produkovat vlastní (de facto stranou kontrolovaný) sci-fi obsah. Hurá do toho!

Zdroj: Variety

Foto: Beijing Culture / China Film Company Limited.

Galerie: 2

Úřední pravidla pro natáčení čínských sci-fi filmů jsou přísná | Fandíme filmu Úřední pravidla pro natáčení čínských sci-fi filmů jsou přísná | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest