Recenze: Mulan

Recenze: Mulan | Fandíme filmu
Walt Disney Pictures
Zobrazit dalších 6 obrázků
Mulan se po více než dvaceti letech vrací na plátna kin. Tentokrát v hrané podobě.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Emancipační motiv se pak rozjede na plné obrátky ve chvíli, kdy Mulan vstoupí v přestrojení za muže do tábora pro brance. I když je nesmírně mrštná a fyzicky zdatná, působí na první pohled křehkým dojmem, avšak nikdy nemáte pocit, že by ji měl někdo zachraňovat. Sice nemůže naplno využít svůj potenciál, ale vždycky si za pomoci bystrého úsudku a silné vůle poradí. Už tréninkové sekvence napoví, kam bude snímek směřovat. Zanedlouho se dostaví zpomalovačky, detailní záběry gymnastických kousků, přebarvené exteriéry a poněkud fádní dialogové scény. V podobném duchu se nesou i útoky nájezdníků na stanoviště poblíž tzv. Hedvábné stezky. Několik zpomalovaček, detail na zamračené obočí hlavního záporáka, kamerový přelet a krátké gymnastické cvičení. Bojové scény nepůsobí zle, nicméně určitě nejsou opulentní či monstrózní a bezpochyby vám z nich nespadne čelist na zem. Spíše si říkám, kam se všechny ty desítky milionů dolarů rozutekly, jelikož bych za tyhle peníze čekal mnohem více kvalitní muziky. Vizuál opravdu není ničím výjimečný a neuchvátí ani náhodou.

Kvůli dramatičnosti pak dostane několikrát za uši i logika, když například scéna s lavinou, kterou na sebe svými vlastními činy "přivolá" nepřátelské vojsko, působí vskutku pitomě. Podobných logických záseků a příběhových lapsů postupně přibývá a všemu nasazuje korunu rádoby inspirativní a dojemná "ženská" scéna, kdy zlá a zahořklá čarodějnice, jež roky trpěla a bylo jí ubližováno, dojde v šedesáti vteřinách k prozření a naprosto myšlenkově otočí. Nepochopitelně zkratkovitému twistu se musí zasmát každý dospělý divák, leč v tomhle případě budou kroutit hlavou možná i děti.

Disney

Caro neodvedla s Mulan špatnou práci, když relativně funkčně propojila tradiční komponenty čínské kultury a pohádkové fantasy elementy s moderním přístupem k látce. Představila sympatickou hrdinku, která naneštěstí naprosto předvídatelně směřuje od bodu A do bodu B, aniž byste měli pocit, že ji může něco zastavit. Pamětihodné momenty absentují, závěrečná bitka nemá grády a rozleptávání zavedených norem a pořádků nemá ani minimální hloubku. Yifei Liu v roli Mulan herecky obstála, baví i Donnie Yen coby velitel Tchung a potěšil Jet Li jako čínský císař. Velká škoda, že více prostoru (a scenáristické péče) nedostala čarodějka v podání Gong Li. Na druhou stranu mě osobně extrémně prudil Jason Scott Lee v úloze záporáka Bori Khana, neboť zoufale přehrává a zbytečně se pitvoří.

Verdikt

Bohužel, výpravná hraná disneyovka Mulan se nevyrovná animáku z roku 1998, protože tvůrci v čele s režisérkou Niki Caro nedokázali do filmu adekvátně zapracovat klíčové pilíře příběhu. Hlavní hrdinka vás sice nebude iritovat, ale postupem času vás bude bavit méně a méně. Dění na plátně se omezuje na striktně reaktivní jednání, protože chybí propracovanější vedlejší charaktery a emoce. Vizuální stránka Mulan postrádá jakoukoliv nadhodnotu, když akční scény nejsou dechberoucí či technicky inovativní. Ty takřka dvě hodinky nebudete trpět, ale skákat do stropu také ne. Osobně bych si tipnul, že jakmile se za vámi zavřou dveře sálu, Mulan se vám vykouří z hlavy. Jinými slovy, v každém ohledu obyčejné.

P.S.: Děti možná chytne Mulan za srdíčko trošku více.

« Předchozí kapitola
Naše hodnocení
5/10

Galerie: 7

Recenze: Mulan | Fandíme filmu Recenze: Mulan | Fandíme filmu Recenze: Mulan | Fandíme filmu Recenze: Mulan | Fandíme filmu Recenze: Mulan | Fandíme filmu Recenze: Mulan | Fandíme filmu Recenze: Mulan | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest