Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla

Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 14 obrázků
Režisér William Friedkin měl několik důvodů, proč ikonickou scénu v kinosestřihu vynechal.

Napínavý snímek Vymítač ďábla (The Exorcist) z roku 1973 platí i dnes za jeden z nejděsivějších hororů vůbec. I přes svůj pokročilý věk se opakovaně umísťuje na horních příčkách nejrůznějších hororových žebříčků, což jen dokládá, že zručný režisér William Friedkin opravdu natočil biják, u něhož vám doslova tuhne krev v žilách a leze mráz po zádech. Vše se točí kolem malé dívky jménem Regan. Ta je dcerou bohaté a slavné herečky. Matka však na ni nemá příliš čas a vůbec neregistruje, že se dcerka začíná pomalu měnit. Mluví jako dlaždič a obličej se jí křiví do děsivého šklebu. Když si konečně matka všimne, konzultuje situaci s doktory.

Lékařské vyšetření ovšem k ničemu nevede. Po sérii podrobných prohlídek odborníci stále nevědí, co se s dívkou děje. Bohužel, její stav se neustále zhoršuje, je čím dál agresivnější a se svým okolím mluví démonickým hlasem. Nezbývá než se obrátit na církevního specialistu - exorcistu. Matka si zprvu myslí, že se jedná o hloupost a nesmysl. Když se ale dívka změní v ďábelskou stvůru, jež zabije jejího přítele, musí se chtě nechtě obrátit na vymítače ďábla a pokusit se dcerku zachránit.

Warner Bros.

Vymítač ďábla, vycházející z knihy Williama Petera Blattyho, slavil v kinech po celém světě nebývalý úspěch. Není divu. Snímek je natřískaný ikonickými momenty, mezi které se samozřejmě řadí i scéna, v níž se Regan promenáduje po schodech v anatomicky nepřirozené pavoučí poloze (tzv. "spider walk scene"). Kultovní a hrůzu nahánějící scéna ale nebyla součástí kinoverze, jelikož Friedkin se rozhodl pasáž, v níž herečku Lindu Blair nahradila kaskadérka Ann Miles, do závěrečného sestřihu i přes přání autora předlohy nepoužít. Navíc nutno zmínit, že byly natočeny dokonce dvě verze (méně děsivá s hadím jazykem a drsnější s krví v puse).

Warner Bros.

Důvodů k vystřižení scény měl Friedkin hned několik. Dle jeho soudu nebylo moudré zařadit takto pompézní trikovou scénu do filmu tak brzy. Údajně by to rovněž podrylo i moment, kdy se hlavní hrdinka s tváří Ellen Burstyn dozví o smrti blízkého přítele Burka Denningse. A taktéž měl Friedkin problém s technickým zpracováním scény, kdy byla i přes veškerou snahu na obrazovce viditelná lana (dráty) nutná k realizaci gymnastického kousku.

V roce 2000 se nakonec Friedkin vytasil s rozšířeným režisérským sestřihem označeným jako "Verze, jakou jste ještě neviděli", kam za pomoci pokročilého CGI vypulírovanou "krvavou" verzi zařadil (na dříve vydaných DVD byla scéna k nalezení jako bonus). Nicméně někteří fanoušci, ačkoliv scénu samotnou oceňují, hovoří o tom, že vytváří logický lapsus. Prý nedává smysl, že Regan evidentně může opustit pokoj kdykoliv se jí zachce a v kterémkoliv okamžiku zaútočit. Otázkou pak zůstává, proč by tak neučinila.

Podívejte se na obě verze scény a v galerii najdete několik fotek z natáčení a z filmu.

Zdroje: ScreenRant, DM

Foto: Warner Bros.

Vymítač ďábla

26.12.1973 | USA
Drama, Thriller, Horor
Info o filmu

Galerie: 15

Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu Vymítač ďábla: Jedna z nejznámějších scén původně ve filmu vůbec nebyla | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest