Box Office: Čína otvírá kina...již podruhé

Box Office: Čína otvírá kina...již podruhé | Fandíme filmu
Sony Pictures
Zobrazit další 1 obrázek
V pokladnách kin po celém světě je to pořád dost bída, tak uvidíme, zda to otevření v Číně nějak zlepší. Na streamu pozornost přitahuje Old Guard.

Kina na největším ne-americkém filmovém trhu světa jsou zavřená už od ledna. Je pravda, že Čína se snažila projekční sály otevřít už jednou v březnu, krok se ale nakonec zdál až moc riskantní. Podle posledních zpráv to ale vypadá, že s několika zásadními podmínkami se první kinosály v Číně otevřou už zítra. O jaké podmínky jde? První je zákaz konzumace občerstvení v prostorech kinosálů. Druhou podmínkou je, že všechny promítané filmy musí trvat méně než dvě hodiny. Problémy z toho plynoucí jsou očividné. Provozovatelé multiplexů v mnoha zemích vydělávají do velké míry na prodeji předražené limonády a popcornu, filmy jsou s trochou nadsázky hezká reklama, jak diváky nalákat k pultu s občerstvením. Za druhé, přemluvit Christophera Nolana, aby přestříhal Tenet do 120 minut, bude zajisté problém. Tenhle film by tedy v Číně za současných podmínek prostě nestartoval. Masky budou jinak povinné, o polovinu se oseká počet celkových projekcí a třetinu počet míst k sezení. Lístky se budou objednávat digitálně předem.

Mezi první tři americké filmy, které se v kinech objeví, budou Bloodshot, Dolittle a 1917. Vyjma posledního jde o čisté propadáky, které na sebe doposud nevydělaly. Výdělky z digitálních platforem nemáme, jenom pozice v žebříčcích. Pro studia to ale není žádná ztráta a cokoli tyhle pozapomenuté blockbustery zvládnout utržit v Číně navíc, bude už jen plus. Zatím není jasné, jak dlouho tento proces pozvolného otvírání potrvá, kdy se vrátí kina do klasického režimu, a kdo bude rozhodovat o tom, jaké oblasti jsou vlastně "méně riskantní". Během tohoto týdne se určitě dozvíme detaily. 

Jak se to má vlastně s Nolanovým Tenetem? Ten měl globálně startovat tento víkend. Nakonec se přesunul na 31. července a poté ještě na stávající datum 12. srpna. Nedávno se objevily zprávy, že ani srpnové datum zřejmě nevyjde. A to musí značně znervózňovat mezinárodní trhy, které přetrpěly koronavirovou krizi, pozvolna a bezpečně otevřely kina a teď v podstatě čekají na Spojené státy, kde se situace vůbec nelepší. Studia teď před sebou mají velké dilema, jestli se náhodou nevyplatí odstartovat nějaké filmy mezinárodně a prostě odříznout na čas Ameriku. Globální premiéry jsou ve skutečnosti výmyslem posledních let a když se Japonsko dokáže vyrovnat s tím, že Ledové království 2 s globální premiérou v listopadu se do země dostane až příští rok v březnu, mohli by pár měsíců přetrpět i Američané, no ne? Pravda, že Tenet není Ledové království a nese s sebou mnoho spoilerových ohrožení.

Netflix
Fatal Affair od Netflixu

Závěrem neopomeneme situaci na digitálních platformách. The Old Guard spadla v druhém týdnu na druhé místo žebříčku nejsledovanějších filmů na Netflixu. Shodila ho jiná novinka, Fatal Affair, což je v podstatě Osudová přitažlivost, akorát s černošskými herci. The Old Guard se mezitím probojovala do desítky nejsledovanějších filmů Netflixu, když už má na kontě 72. milionů diváků. Znamená to průběžnou 6. příčku a vyřazení Dokonalého rande z top tenu.

Apple hovoří o tom, že jejich druhoválečné drama Greyhound, napsané a odehrané Tomem Hanksem, je nejlepším debutem na jejich online platformě Apple TV+. Přesná čísla samozřejmě nedostaneme, ale prý je to jakoby to byl normální letní blockbuster. A rovnou 30 % diváků prý byli noví uživatelé. Žebříčku nejsledovanější filmů doma ale podle Digital Entertainment Group vévodí Trollové 2, potom seriál YellowstoneOutpost s Orlandem Bloomem. 

Zdroj: Deadline, Deadline II, Forbes, Comicbookmovie

Galerie: 2

Box Office: Čína otvírá kina...již podruhé | Fandíme filmu Box Office: Čína otvírá kina...již podruhé | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest