Další Čech bude rozhodovat o Oscarech

Další Čech bude rozhodovat o Oscarech | Fandíme filmu
Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Zobrazit další 1 obrázek
Složení Akademie se pomaličku proměňuje a diverzita roste.

Americká Akademie filmového umění a věd (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), která je zodpovědná za udílení prestižních Oscarů, nedávno rozeslala pozvánky a přizvala do svých řad nové členy, respektive hodnotitele. Organizace nejenže potřebuje "novou" krev, ale taktéž se zavázala, že bude podporovat větší rozmanitost kupříkladu z hlediska pohlaví, rasy/etnicity či národnosti (tzv. diversity goal). Cílem samozřejmě je, aby se Akademie zbavila nálepky "klub pro bílé muže" (white man’s club). Poslední várka pozvaných čítá celkem 819 jedinců, mezi nimiž nechybí herci/herečky (Awkwafina, Zazie Beetz, Mackenzie Davis, Ana de Armas, Cynthia Erivo, Ben Mendelsohn, Florence Pugh, John David Washington, Constance Wu), kameramani/kameramanky (Jarin Blaschke, Ken Seng, Óscar Faura, Polly Morgan), režiséři/režisérky (Ari Aster, Ali Abbasi, Tamara Kotevska, Matthew Vaughn, Lulu Wang, Matt Reeves), dokumentaristé/dokumentaristky (Richard Ladkani, David France, Sara Bernstein) a dostalo se logicky i na další odvětví spojená s filmovou produkcí.

Bioscop

Českého fanouška filmu by mělo potěšit, že osloven byl i Vladimír Smutný, kameraman podepsaný pod snímky jako Kolja, Tmavomodrý svět nebo Nabarvené ptáče. Aby se členem Akademie mohl stát kameraman, musí splnit jasně stanovená kritéria. Buď musí být uveden jako kameraman pod dvěma celovečeráky, z nichž alespoň jeden měl premiéru v posledních třech letech, a kvalitou odvedené práce odpovídat "vysokým standardům Akademie"; nebo být kameramanem filmu, jenž byl nominován na Oscara; a/nebo být dle názoru komise kameramanů výjimečně přínosným filmovému (kameramanskému) řemeslu.

Současně se mezi "vyvolené" dostala i Daria Kashcheeva, mladá studentka pražské FAMU původem z Tádžikistánu, která získala v loňském roce prestižního studentského Oscara a letos marně usilovala o "dospěláckého" zlatého plešouna v kategorii nejlepší animovaný krátký film s opěvovaným snímkem Dcera (Daughter).

Jen pro doplnění, v roce 2019 měla Akademie 8946 aktivních členů, přičemž celkově, zahrneme-li i jedince "v důchodu" a ty neaktivní, má 9794 příslušníků. Letos se tedy díky nově příchozím přehoupne přes hranici 10 tisíc členů.

PS: Několik Čechů Akademie přibrala také v loňském roce.

Zdroj: Deadline, Oscars

Foto: Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Galerie: 2

Další Čech bude rozhodovat o Oscarech | Fandíme filmu Další Čech bude rozhodovat o Oscarech | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest