Český snímek Dcera získal mezinárodního studentského Oscara

Český snímek Dcera získal mezinárodního studentského Oscara | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Další český snímek se zapsal do mezinárodního povědomí.

Krátkometrážní snímek s názvem Dcera od režisérky Darii Kashcheevy zaznamenal několik mezinárodních festivalových úspěchů. Mimo jiné získal cenu za nejlepší film na švýcarském festivalu Fantoche a následně vyhrál hlavní cenu na festivalu v australském Melbourne MIFF. Snímek je vytvořen technikou stop-motion (pookénková animace) a nabízí nevídanou práci s kamerou, která je velmi dynamická (viz video níže) a náročná na realizaci.

Do zápolení o studenské Oscary se filmeček dostal spolu s nebývalou konkurencí, která čítala 1615 snímků. Přesto krátkometrážní Dcera vyhrála cenu v kategorii mezinárodních animovaných filmů. Jde již o v pořadí třetí český (československý) snímek, který studentského Oscara získal. Prvním byl film Ropáci z roku 1989 od Jana Svěráka, druhý snímek je od režisérky Marie Dvořákové z roku 2017 a nese název Kdo je kdo v mykologii. Čerstvá držitelka letošního prestižního ocenění studuje na pražské FAMU a ona i škola jsou velmi potěšeny tímto neobyčejným úspěchem.

„Je to velká pocta pro FAMU, pro Českou republiku a samozřejmě pro mě. Tento úspěch pro tvůrce nastavuje laťku vysoko a povzbuzuje mě pracovat s ještě větším nasazením, říká režisérka snímku.

A my samozřejmě přejeme, aby se jí v tvorbě dařilo i nadále a neztrácela svou filmařskou vášeň. Talentovaných tvůrce není nikdo dost, zvlášť u českého filmu.

Synopse: V nemocničním pokoji Dcera vzpomíná na své dětství, kdy jako malá přinesla domů zraněné ptáče a hledala u otce soucit a pochopení. On jí však v návalu vlastních starostí nevěnoval dostatek pozornosti. Tento drobný moment nechtěného neporozumění se stal první předzvěstí rozpadajícího se vztahu mezi otcem a dcerou. Propast mezi nimi se v průběhu let nadále zvětšovala a otec, trpící pocitem viny, se nyní pokouší k dceři najít cestu a zachránit rozbitý vztah. A tehdy, když jsou v nemocnici, narazí do okna malý pták...

Trailer příjemně navnadí a člověk si alespoň udělá představu o vizuální stránce filmu a o jeho dynamické kameře, jaká se u ručně animovaných loutkových filmů skutečně jen tak nevidí. V druhém videu si můžete poslechnout několik slov od autorky.

Galerie: 6

Český snímek Dcera získal mezinárodního studentského Oscara | Fandíme filmu Český snímek Dcera získal mezinárodního studentského Oscara | Fandíme filmu Český snímek Dcera získal mezinárodního studentského Oscara | Fandíme filmu Český snímek Dcera získal mezinárodního studentského Oscara | Fandíme filmu Český snímek Dcera získal mezinárodního studentského Oscara | Fandíme filmu Český snímek Dcera získal mezinárodního studentského Oscara | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest