Enola Holmes: Snímek o sestře Sherlocka Holmese čelí žalobě

Enola Holmes: Snímek o sestře Sherlocka Holmese čelí žalobě | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit další 3 obrázky
V galerii najdete první oficiální fotografie nejen hlavní hrdinky s tváří Millie Bobby Brown.

Sherlock Holmes se vrací na televizní obrazovky, ačkoliv chystaný snímek Enola Holmes nebude tak úplně o něm. V centru dění se totiž ocitne mladší sestra legendárního detektiva, které to pálí minimálně stejně jako jejímu slavnějšímu bráchovi. Jedná se adaptaci románů spisovatelky Nancy Springer a z čtenářského hlediska jsou orientované spíše na mladší publikum, když Enola v nich vystupuje jako energická, veselá a uvolněná dívka, tudíž trošku protiklad k puntičkářskému a pedantskému Sherlockovi. Projekt dostal na starost televizní režisér Harry Bradbeer, jenž se v posledních letech motal kolem povedených seriálů Potvora či Na mušce. O scénář se postaral Jack Thorne (Dlouhá cesta dolů, Radioactive) a v hlavních rolích se představí Millie Bobby Brown (seriál Stranger Things), Henry Cavill, Sam Claflin a Helena Bonham Carter. Premiéra by měla proběhnout pravděpodobně někdy během září letošního roku na Netflixu.

Netflix

Bohužel, šestnáctiletá Enola Holmes bude muset vyřešit nejen zapeklitý případ zmizení své matky, ale taktéž se musí vypořádat se soudní žalobou ze strany pozůstalosti spisovatele Arthura Conana Doyla (Conan Doyle Estate) kvůli údajnému porušení autorských práv. Trošku překvapivě není jablkem sváru samotná účast brilantního detektiva, ale jeho zobrazení, respektive vykreslení jeho charakteru a osobnosti. V roce 2014 se sice valná část Holmesových příběhů ocitla v kategorii "volné dílo", leč Conan Doyle Estate si pořád mohou nárokovat texty napsané po roce 1923. A v tom prý tkví onen právnický a tvůrčí oříšek. Filmaři v případě snímku Enola Holmes měli užít určité elementy z Doyleových děl, které spadají právě do inkriminované doby.

Žalující straně vadí, že tvůrci zobrazují Holmese jako empatického a emocionálního jedince, jenž kupříkladu respektuje ženy. Tyhle lidské rysy ovšem Doyle připsal Holmesovi prý až v období 1923 až 1927 pod vlivem bolestivých osobních zkušeností. Tehdy mu došlo, že Holmes by měl oplývat i jistými lidskými kvalitami a nikoliv jenom bystrou analytickou myslí. Doyle tedy do značné míry upravil jeho charakter a udělal z něj člověka, jenž je schopen navázat vztah, být přátelský, korektní a citlivý. Zástupci Conan Doyle Estate mají tedy za to, že ve filmu Holmes disponuje jistými osobnostními a charakterovými rysy, na které vlastní v jeho případě práva oni.

Těžko soudit, jak soudní pře dopadne a zda bude mít třeba nějaký vliv na datum premiéry. Enola Holmes vznikla pod křídly Legendary Pictures a počítalo se klasickou kinodistribucí, ale koronavirová pandemie tyto plány zhatila a došlo k přeprodeji distribučních práv Netflixu.

Zdroj: THR

Foto: Netflix

Galerie: 4

Enola Holmes: Snímek o sestře Sherlocka Holmese čelí žalobě | Fandíme filmu Enola Holmes: Snímek o sestře Sherlocka Holmese čelí žalobě | Fandíme filmu Enola Holmes: Snímek o sestře Sherlocka Holmese čelí žalobě | Fandíme filmu Enola Holmes: Snímek o sestře Sherlocka Holmese čelí žalobě | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest