Smrtonosná past 5: První ohlasy slabé, šestka na cestě

Smrtonosná past 5: První ohlasy slabé, šestka na cestě | Fandíme filmu
Objevily se první recenze a divácké ohlasy a pro fanoušky nejsou vůbec příjemné. Spravíme si chuť až v přislíbené šestce? Plus nové video ze zákulisí.

Smrtonosná past 5 si odbyla premiéru v jihovýchodní Asii, jsou tu první ohlasy a podle všeho se opět potvrdilo, že John Moore prostě není dobrý režisér a Skip Woods není dobrý scenárista (o opaku se nás příště pokusí přesvědčit novým Hitmanem). Willis je údajně pořád starý dobrý John McClane, nicméně prý nepředvede prakticky nic nového či nečekaného a to zřejmě platí o celém filmu. Singapurští diváci uvádějí, že nemáme čekat žádný vývoj postav nebo zajímavý příběh, všechny akční scény prý také působí dojmem, jako bychom je viděly v jiných filmech nebo dokonce v předchozích dílech série.

Zatímco čtyřka se podle serveru MovieXclusive snažila tematicky zpracovat alespoň konflikt staromódního hrdiny s moderní dobou (s podobným tématem si podstatně lépe poradil poslední Bond), pětka se prý zmůže jen na kopírování toho nejprůměrnějšího z osmdesátých let. Taková slova fanouška zabolí. Kromě vyloženě hloupého scénáře se máme připravit také na poměrně slabou akci. Digitální triky prý vypadají hrozně (viz upoutávky s vrtulníkem) a akční scény jsou natočené stylem „zaostříme postavám zblízka na obličej a budeme hodně stříhat“ – tedy tím nejhorším možným způsobem.

Navíc jsou ve filmu podle prvních zpráv akční scény všeho všudy jen tři – ty co jsme viděli v trailerech – honička na magistrále, přestřelka v domě a finále! S takovým zjištěním celý snímek začíná působit jako jeden velký tunel. Studio najalo laciného režiséra i scenáristu, natáčelo se v Maďarsku, triky působí levně, ve výsledku to má jen hodinu a půl a přesto celá tahle sranda stála nějakých 125 milionů dolarů? Čtyřka byla o fous levnější a přitom byla relativně nabitá. Někde se evidentně stala kardinální chyba.

A když už je řeč o Maďarsku – Zasazení děje do Moskvy prý nehraje prakticky žádnou roli a podobné dobrodružství by se s drobnými obměnami mohlo odehrávat normálně v USA. Ruské prostředí tak působí jako laciná snaha zacílit na tamní sílící trh, či zoufalý pokus o „invenci“ za každou cenu. Anebo to celé souvisí pouze a jenom s podivným šetřením (opakuji, že minulý díl stál méně a podle prvních ohlasů ukazoval více) – v Budapešti New York nenatočíte. Co se ratingu R týče, tak prý nemá podstatně žádný význam. Nečekejte žádné výrazné násilí nebo dospělá témata, film přísné hodnocení dostal pouze kvůli fuckování (tomu verbálnímu). Až je skoro s podivem, že studio nenechalo sprostá slova vystříhat (přičemž třeba ve zmiňovaném Singapuru to za něj stejně udělali cenzoři).

Pětka původně měla otevřít vrátka pro potenciální spin-off s McClanem Juniorem (Jai Courtney je prý v roli docela v pohodě), nicméně teď to skoro vypadá, jako by mělo moskevské dobrodružství oblíbeného akčního hrdinu spíš pohřbít. Hrozí snad Willisovi stejný osud jako Schwarzeneggerovi a Stalloneovi? Tak zle ale asi nebude, marketing je intenzivní (studio nejspíš tuší, že má co žehlit), nasazení do kin silné a konkurence v době premiéry žánrově odlišná. Ostatně Bruce Willis už diváky televizní stanice BBC ujistil, že šestka bude.

Což by mohl být šťastný konec téhle nešťastné novinky – Pokud to McClane opravdu zvoral, pořád ještě bude mít šanci si pověst napravit. Ale abychom nebyli zcela negativní vůči aktuální pětce, je třeba uvést i několik slov útěchy. Hodnocení pohybují v průměru kolem šestky, méně nároční diváci jdou dokonce ještě výš, a vypadá to, že pokud divák přistoupí k A Good Day to Die Hard jako k výplachové akci na jedno použití, mohl by být relativně spokojený, zvlášť díky rodinnému tandemu otce a syna McClaneových. Tak tedy Yippee Ki-Yay Bruci, snad tě budeme našima středoevropskýma očima vnímat lépe.

Smrtonosná past 5: Výlet do zákulisí

Zdroje: IMDb, Bleeding CoolMovieXclusive

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest