J.J. Abrams má málo práce. Přidá si Half-Life

J.J. Abrams má málo práce. Přidá si Half-Life | Fandíme filmu
Star Trek a Star Wars režisérovi nestačí. Chystá film podle hry Half-Life/Portal a vlastní videohru.

Mysleli jste, že filmový svět ovládne Disney? Omyl, bude to J.J. Abrams! Vedle Mission Impossible, Star Treku a Star Wars si vezme na triko ještě Half-Life! J.J. vystoupil na videoherním Summitu D.I.C.E., kde s Gabem Newellem, výkonným ředitelem videoherního giganta Valve Corporation, vedli veřejnou debatu o rozdílném vyprávění příběhu ve hrách a ve filmech. Oba pánové se navzájem chválili i poučovali, aby v zápětí uvedli, že spolu budou spolupracovat!

J.J. Abrams prý má nápad na hru, která „dokonale prozkoumá možnosti a omezení videoher“. Naše čtenáře ale bude zajímat především to, že Valve má zájem na tom, aby Abramsova produkční společnost Bad Robot natočila film buď podle série Half-Life nebo Portal. Newellovi Hollywood klepal na dveře už od vydání úplně první hry, ale všechny návrhy prý byly naprosto příšerné a agenti filmových studií vůbec nechápali, co je na hrách Valve podstatné a proč je vlastně fanoušci mají rádi.

Stejně tak si prý Abrams velice dobře uvědomuje, že většina dosavadních videoherních adaptací nedopadla nijak slavně. Proto hodlá k předloze i jejím fanouškům chovat maximální respekt a dodává, že k filmům i hrám je třeba přistupovat zcela jinak. Právě proto hledá Valve zkušeného filmového partnera, který vývojářům pomůže převyprávět jejich příběhy ve filmové řeči.

Zatím není jisté, jestli Bad Robot připraví film podle herní série Half-Life nebo Portal (obě se odehrávají ve společném světě), Abrams je má rád obě a podle obou by rád viděl film. Abramsovi by asi vyloženě sedla Adaptace Portalu, který pochválil za to, že je tajuplná hra, ve které hráč postupně odhaluje, kdo je jeho postava a kdo jeho protivník. Mezi oběma společnostmi probíhají živé diskuse, Bad Robot má už několik konkrétních nápadů a hledá vhodného scenáristu.

Těžko říct, jak velkou to bude nakonec hrát roli, nicméně dodáváme, že Half-Life je akční hra z pohledu první osoby se silným důrazem na příběh, ve které se hrdina pokouší dostat z utajené laboratoře, ve které se vědcům podařilo díky nehodě otevřít portál na mimozemskou planetu, všechno se rozpadá, marťané se z hvězdné brány řinou ven a vláda se stanici snaží izolovat a zneškodnit všechny svědky. V pokračování se hrdina probouzí z kryogenického spánku po několika desetiletích, kdy už mimozemšťané žijí na Zemi běžně a spolu s kolaboranty usurpují lidstvo. Portal se soustředil především na netradiční hratelnost, kdy hráč v uzavřeném laboratorním komplexu pomocí vytváření červích děr (portálů) řešil logické úkoly, avšak pro zintenzivnění zážitku s postupem času hra odkrývala totožnost hlavní postavy, účel záhadné laboratoře a skutečné záměry umělé inteligence GLaDOS, která po celou dobu směřuje hráčovy kroky.

Co se týká Abramsova nápadu na vlastní videohru, tak nic konkrétního J.J. samozřejmě neprozradil, avšak uvedl, že chce připravit takovou hru, kterou by sám chtěl hrát, a že hlavní rozdíl mezi filmem a hrou spatřuje v tom, že příběh filmu je pevně daný, zatímco ve hře má uživatel možnost se zastavit a zkoumat detaily, vypravit se i za hranice linie, kterou by pevně vytyčil filmový režisér. Abrams by těchto možností chtěl využít na maximum nebo je dokonce rozšířit. Není jisté, nakolik se bude J.J. na projektu podílet osobně, v Bad Robot platí, že někdy Abrams vymyslí nápad a předá ho dál, podruhé chce rovnou psát scénář či režírovat, jindy zase pomůže rozvinout myšlenku někoho jiného. Závěrem filmový tvůrce dodává, že Bad Robot má už delší dobu svou vlastní interaktivní divizi (připravila například nedávno zmiňované aplikace pro Star Trek), a že s Valve spolupracuje už od roku 2011, kdy vývojářská firma připravila hratelný trailer pro Super 8. (viz video na konci článku).

Co vy na to? Máte rádi Half-Life a Portal? Chtěli byste je vidět na stříbrném plátně? A je Abramsova společnost Bad Robot tím vhodným kandidátem, který by se měl adaptace ujmout?

Super 8 - Interaktivní trailer

Zdroje: MTV, Polygon, Polygon II, Polygon III

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest