Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec

Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu
Metro-Goldwyn-Mayer
Zobrazit dalších 9 obrázků
Terminátor neměl cestu mezi filmové klasiky zrovna jednoduchou.

V roce 1984 se v kinech poprvé představil Terminátor, zabijácký stroj s lidským zevnějškem, jenž byl poslán do minulosti, aby zabil Sarah Connor, maminku budoucího lídra lidského odporu ve válce proti strojům. Režisér a scenárista James Cameron tehdy dozajista nevěděl, že ze snímku s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli se stane nadčasová klasika sci-fi žánru, kterou budou obdivovat miliony filmových fanoušků po celém světě. Dnes se jeví jako absolutní nesmysl, že produkční a distribuční společnost Orion snímek vnímala jako nepovedený a špičky marketingového oddělení dokonce odmítaly uspořádat novinářské projekce. Uvedla to producentka a spoluscenáristka Gale Anne Hurd, když vzpomínala na nelehkou cestu Terminátora na plátna kin.

Markeťáci z Orionu prý explicitně říkali, že se stydí za výsledek, neboť jde o špatný a nepovedený exploatační brak. Ani za mák nevěřili tomu, že by mohl Cameronův spektákl finančně zabodovat a důstojně přežít první víkend v amerických kinech. V tomhle momentě hodně vypomohl agent Michaela Biehna (ve filmu Kyle Reese), Ed Limato, v té době zastupující kupříkladu Richarda Gerea, Mela Gibsona nebo Denzela Washingtona, jenž směrem k vedení Orionu utrousil poznámku o tom, že film je skvělý a pakliže oni sami nevěří ve vlastní produkci, tak on zase nevidí důvod, proč by měli mít jeho klienti zájem pracovat na projektech Orionu.

Aby toho nebylo málo, hollywoodští hlavouni měli problém i s koncem filmu a požadovali po Hurd a Cameronovi šťastnější a optimističtější závěr. Nechtěli, aby Kyle zemřel a snažili se dosáhnout toho, že Terminátor skončí ve chvíli, kdy se Kyle a Sarah objímají. Nedošlo by tak k "obnažení" endoskeletonu a napínavého zakončení a Kyleova sebeobětování bychom se vůbec nedočkali. Naštěstí si Hurd s Cameronem dupli a vcelku nekompromisně trvali na svém.

Můžeme být tedy rádi, že Terminátor dopadl tak, jak dopadl. Závěr zůstal nezměněn, novinářské projekce se nakonec uskutečnily a z filmu se stal obrovský hit a klasika žánru.

Zdroj: SlashFilm I, SlashFilm II

Terminátor

26.10.1984 | USA, Velká Británie
Akční, Sci-Fi, Thriller
Info o filmu

Galerie: 10

Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu Terminátor: Studio se za filmovou klasiku před lety stydělo a požadovalo šťastnější konec | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest