Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D

Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 22 obrázků
Navíc pro vás máme první reakci na film, novou featurette, hromadu obrázků a krátký dokument o natáčení filmů ve společnosti Bad Robot.

První Abramsův Star Trek se ve všech ohledech povedl na výbornou, recenze byly vesměs nadšené a dost možná na základě právě tohoto úspěchu byly Abramsovy svěřeny i mnohamilionové Star Wars. Bohužel, mimo spojené státy o film nebyl až tak velký zájem, jaký by si studio představovalo, a tak teď J.J. a jeho kolegové na přelomu roku objížděli svět a představovali Into Darkness všem a ze všech možných úhlů. Co jsme se o druhém Star Treku dozvěděli?

Proč je film 3D?

Začněme již zmiňovanou finanční stránkou věci. Paramount sice Abramsovi svěřil o 25 milionů větší rozpočet a každý druhý rozhovor zmiňuje skutečnost, že dvojka bude oproti svému předchůdci větší, avšak film taky nemusel vůbec vzniknout. Ještě loni nám J.J. tvrdil, že se ke 3D "nechal přesvědčit", teď už otevřeně přiznává, že studio třetí rozměr z ekonomických důvodů striktně vyžadovalo, a pokud by na něj režisér nepřistoupil, Into Darkness by netočil. Abrams přiznává, že 3D nemá moc rád a občas je mu z něj špatně, nicméně se dušuje, že jeho stereoskopický tým je velice zkušený, technologie post-konverzí v poslední době pokročila, většinu problémů se z filmu podařilo eliminovat a samotný třetí rozměr by měl působit poměrně dobře. Což z vlastní zkušenosti s prologem můžu potvrdit.

Podrobnosti o ději

Co se příběhu týče, tak se autoři dušují, že aby si divák film vychutnal, nemusí vůbec znát události z předchozí části. Stačí, když bude vědět, že sleduje dobrodružství posádky, která se teprve nedávno dala dohromady a teprve nastávající těžké časy otestují, nakolik parta z Enterprise dokáže držet pospolu. Film má sice podtitul Do temnoty ale nemáme se bát, že by pro nás Abrams chystal nějaký depresivní zážitek. Čeká nás sice příběh o souboji s velkými nesnázemi, ale klíčovou roli budou hrát síla přátelství a naděje, které takové nesnáze pomohou překonat. Nedávno jsme vám přinesli první oficiální synopsi, teď se objevila ještě jedna, maličko odlišná:

Země je pod útokem teroristy a bývalého zaměstnance Hvězdné flotily Johna Harrisona. To Kirka donutí k unáhlenému rozhodnutí, kterým ohrozí svou posádku, poruší zásadní nařízení Hvězdné flotily a přijde o svou kapitánskou hodnost. Bez uniformy, oblečení do kožených bund jako běžní civilisté, opouští naši tři hrdinové Enterprise a vyrážejí na misi, jejímž cílem je napravit Kirkovu chybu.

Tajuplný záporák

Malinko zarážející je už zmínka o „třech hrdinech“ (zjevně to znamená přinejmenším to, že Kirk a dvě další osoby se v určité části filmu oddělí od zbytku posádky), ale tou největší záhadou je pro většinu fanoušků stále záporák John Harrison. O tom prozatím s jistotou můžeme říct pouze to, že ho bude hrát Benedict Cumberbatch a do příběhu vstoupí tak, že zaútočí na Londýn a blíže neurčené místo Spojených států (dost možná San Francisco, hlavní základnu Hvězdné flotily). Posádka se ho následně vypraví dopadnout. Postava je bývalým členem Hvězdné flotily, má s někým nevyřízené účty a doposud neodhalila své skutečné plány.

Málokdo pochybuje o tom, že John Harrison je pouze alias, a že ve skutečnosti se jedná o nějakou známou postavu z bohaté historie seriálu. Naposledy to potvrdila zpráva o tom, že již dříve zmiňovaná smartphone aplikace pro fanoušky, budu postupně uveřejňovat nápovědy o záporákově skutečné totožnosti. Stále vznikají elaborované teorie, které nás mají přesvědčit o tom, že Harrison ve skutečnosti opravdu je legendární Khan, nicméně nedávno se objevila jedna podstatně dobrodružnější.

Podle Drew McWeenyho z HitFix.com by záporákem mohl být Robert April. Proč? A kdo to vlastně je? Když hodně zjednodušíme nejrůznější zákruty a komplikace, můžeme si říct že April bývá označován za úplně prvního kapitána Enterprise, který lodi velel ještě před kapitánem Pikem (v Abramsových filmech ztvárněný Brucem Greenwoodem). April je známý především z jedné z epizod animovaného Star Treku, ve které on a jeho žena, v té době postarší pár, začnou nevysvětlitelně mládnout a musí proces zastavit, než se „umládnou k smrti“. Podle McWeenyho trpí holčička známá z IMAX prologu naopak předčasným stárnutím a Cumberbatch tvrdí, že ji může zachránit. Náhoda? A dál: April pochází z Británie, část filmu se tam dle všeho odehrává. Navíc se April v podobě starého muže objevuje v prequelovém komiksu (viz obrázek), a jak už jsme dříve uváděli, prequelový komiks pomáhá psát spoluscenárista filmu Roberto Orci a mělo by se jednat o kanonické doplnění příběhu. A konečně – McWeeny v kanceláři produkční společnosti Bad Robot viděl stejnou zbraň, kterou se ohání Cumberbatch v trailerech a v té kanceláři byla označena jako „April's Gatling Gun“. Teď už stačí jen domyslet, čím James Kirk, George Kirk, Pike nebo zkrátka kdokoliv z Hvězdné flotily Aprila naštval (Způsobila snad něčí nezodpovědnost/arogance jeho mládnutí?) a příběh je na světě.

Ať už McWeenyho teorie uhodila hřebíček na hlavičku, nebo se ho jen v kanceláři Bad Robot pokusili záměrně zmást, spekuluje se právě o tom, že když už by se zestárlý Richard April objevil vedle komiksu také v nadcházejícím filmu, mohl by si postavu zahrát Peter Weller, který ve snímku dostal zatím blíže nespecifikovanou roli. Ať už by se jednalo o odlišnou verzi postavy Benedicta Cumberbatche, nebo někoho úplně jiného. Co vy na to? Sázíte pořád na Khana, nebo se z Johna Harrisona nakonec vyklube někdo jiný? Třeba právě Richard April?

Když už je řeč o komiksech, tak v galerii najdete několik obálek prequelové série, včetně jedné, na které si můžete vidět Klingona. O mimozemské rase bylo před časem potvrzeno, že se na ně ve filmu můžeme těšit, tady je další nepřímý důkaz. Dále vás v galerii čeká celá řada oficiálních fotografií a obálek magazínů, potom pro vás máme ještě nejnovější featurette a kratší dokument z produkční společnosti Bad Robot, ve kterém se samozřejmě hovoří i o novém Star Treku.

Na úplný závěr pro vás máme vůbec první ohlas na film, který bohužel pochází od nedávno zesnulého fanouška jménem Daniel Craft (nebo přesněji řečeno od jeho ženy). Daniel měl nevyléčitelnou rakovinu a s pomocí sociálních médií se jeho ženě a přátelům podařilo přesvědčit J.J. Abramse, aby mu doslova několik dní před jeho odchodem pustil nedokončený sestřih filmu. Daniel samozřejmě nesměl prozradit nic konkrétního, ale podle slov jeho manželky si film užil na 110 procent. Za hezké gesto J.J.ovi patří velká pochvala!

Star Trek Into Darkness: Featurette

Zdroje: Digital Spy, Yahoo, Trekmovie, Bleeding Cool, Coming Soon, IDW Publishing, LA Times, Slashfilm, HitFix, Movies.com, THR

Galerie: 23

Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu Star Trek Into Darkness: Kdo je záporák a proč je film 3D | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest