Festival Letní filmová škola se letos uskuteční

Festival Letní filmová škola se letos uskuteční | Fandíme filmu
Letní filmová škola
Některých festivalů se letos nedočkáme, ale na Letní filmovou školu v Uherském Hradišti se můžeme těšit dál.

Koronavirová pandemie způsobila, že celá řada kulturních, hudebních a sportovních akcí byla zrušena či významně odložena. To není případ festivalu Letní filmová škola, který se každoročně koná v Uherském Hradišti, ačkoliv k drobné korekci z hlediska termínu konání nakonec dojde. Pořadatelé se však po jednání s městem a ministerstvem kultury rozhodli, že festival proběhne. Je samozřejmé, že základní podmínkou této dohody je zachování bezpečnosti návštěvníků, hostů a obyvatel města. Festival se zkrátí na šest dnů a namísto tradičního termínu na přelomu července a srpna se uskuteční 7.–12. srpna 2020. Ředitelka festivalu a též Asociace českých filmových klubů, Radana Korená, tento krok okomentovala slovy:

"Mám radost, že se našemu týmu podařilo udržet vizi konání Filmovky a že vše směřuje k tomu, že skutečně bude! Je jasné, že kvůli dodržení všech hygienických a bezpečnostních norem bude jiná, než jak ji všichni známe. Jsem ovšem přesvědčená o tom, že to bude ročník, na který nikdo nezapomene a atmosféra v sálech bude srdečnější než obvykle. Veškerých příprav se zhostíme s největší možnou zodpovědností k našim návštěvníkům, hostům, partnerům i obyvatelům města tak, abychom naši milovanou Filmovku oslavili ve zdraví, lásce, radosti ze setkání a nových objevů. To vše v plné součinnosti s městem UH, MK ČR, Krajskou hygienickou stanicí Zlínského kraje a dalšími institucemi, což, jak věříme, přispěje k hladkému průběhu akce. Držme si tedy palce, aby se naše plány uskutečnily, naše společnost si mohla oddechnout od strachu svírajícího současný svět a my vás v srpnu mohli s úsměvem přivítat v našem filmovém ráji, v srdci Slovácka. Těšíme se na společné tvoření a setkání s vámi, jako by to bylo poprvé."

Starosta Uherského Hradiště, Stanislav Blaha, se též na festival těší, pouze nabádá k důslednosti: "Podporuji uskutečnění Letní filmové školy, nicméně z pozice města jako hlavního partnera akce velmi apeluji na podmínku dodržení veškerých bezpečnostních opatření. Zorganizovat festival v náhradní verzi bude nepoměrně složitější a těžší, než v režimu, na který jsme všichni zvyklí." Ministr kultury ČR, Lubomír Zaorálek, k tomu dodal: "Musíme se začít postupně vracet k normálnímu životu a k tomu samozřejmě kulturní a společenské akce patří. Pokud tedy bude epidemiologický vývoj nadále příznivý, jsme domluveni s ministrem zdravotnictví, že od 25. května by mohl být počet návštěvníků kulturních akcí navýšen na 500 osob a zároveň bychom mohli na konci května říci, kolik lidí se bude moci účastnit přímo letních akcí a já pevně věřím, že při takových číslech, která bychom mohli oznámit, by se mohly konat již celkem zajímavé letní kulturní akce."

Otázkou zůstává, jakým způsobem aktuální opatření a omezení zasáhnou Filmovku programově. Na oficiálním webu festivalu pořadatelé uvádějí, že se snažili zachovat pestrost a vyváženost programu. Návštěvníci by se měli dočkat stejnou měrou filmů archivních jako současných, tedy v podstatě všech sekcí, na které jsou zvyklí. Zachována mají být obě letní kina, byť v poněkud pozměněné podobě. Konat se bude i doprovodný program – dětský program, divadelní představení, koncerty či výstavy. Vše samozřejmě v komornějším provedení a za dodržení potřebných bezpečnostních a hygienických opatření. Takže třikrát hurá!

Zdroj: Tisková zpráva_AČFK/LFŠ, web_LFŠ

Foto: LFŠ

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest