Češi o znovuotevřená kina zatím velký zájem nemají, táhne dokument V síti

Češi o znovuotevřená kina zatím velký zájem nemají, táhne dokument V síti | Fandíme filmu
Čerstvé novinky lákají diváky méně, než hity z doby před uzávěrou. Bylo by pro některé filmy lepší, kdyby šly rovnou na internet?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Máme za sebou týden otevřených kin a Unie filmových distributorů zveřejnila přehled toho, jak za uplynulých sedm dní vypadala návštěvnost. A zatím nemá cenu si nic nalhávat, zatím je situace taková, že se diváci do kina teprve pozvolna vracejí. Podle UFD za „víkend“ (14. - 17. 5.) do českých kinosálů dorazilo 18 018 diváků a za celý předchozí týden od 7. do 13. potom 11 363 diváků. Velká část z toho počtu připadá na dobu mezi 11. a 13. květnem, protože do předchozí neděle byla otevřená jen hrstka autokin.

Sama o sobě toho tahle čísla moc neřeknou, ale pokud je porovnáme s několika týdny před začátkem pandemie, tak do kin chodilo běžně 250-400 tisíc diváků týdně (v závislosti na aktuálních premiérách a dalších faktorech). Je tedy patrné, že návštěvnost je oproti běžnému stavu minimální, nicméně to zkrátka odpovídá realitě. Ne všechny biografy jsou otevřené, ve všech je omezená kapacita, omezený rozsah služeb a snížený komfort. K tomu je třeba připočítat chudou filmovou nabídku, hezké počasí, převládající opatrnost u části publika a sníženou kupní sílu u další části publika. (Podrobnosti o současných podmínkách v českých kinech čtěte zde)

Důležité v tuhle chvíli tak není ani tak úvodní číslo, jako spíš to, jestli se v následujících týdnech bude zvedat, nebo alespoň držet. To samozřejmě závisí na tom, zda se rozhodnou otevírat i další kina a zda zdravotní situace zůstane alespoň stejně dobrá. V následujících týdnech nicméně asi nečekejme žádný zásadní nárůst, protože podmínky budou plus minus stejné. Zajímavé bude sledovat, jak se situace změní po 25. květnu, kdy bude možné navýšit kapacity kinosálů a snad i začít prodávat občerstvení. Opravdový test diváckého zájmu o kina pak přijde 11. června, kdy by měl mít premiéru Bourák, první „velkofilm“, který kina od svého otevření nabídnou.

Pro zajímavost dodejme, že v týdnu od 9. března, kdy kina postupně omezovala provoz a zavírala, dorazilo zhruba 42 tisíc diváků. Týden před znovuotevřením, kdy po republice fungovalo pár autokin, se vyrazily ven na film podívat nižší jednotky tisíc diváků.

Teď se ještě pojďme podívat na to, o jaké filmy vlastně byl po znovuotevření kin mezi Čechy největší zájem. Jednoznačným favoritem je stále dokument V síti. Ten jako jeden z mála uváděných filmů není k vidění (legálně ani jinak) online, i v komplikované situaci jej doprovází přednášky tvůrců a navíc jde o skutečně celospolečenský fenomén, který rezonuje a lidi ten film chtějí vidět, aby mohli být součástí všelidové diskuse. Za víkend a předchozí týden tak přibylo před 13 tisíc nových diváků. Do té doby film vidělo zhruba 305 tisíc lidí. O „vyšším“ zájmu, kdy snímky vidělo za uplynulý víkend a týden vždy dohromady cca tisíc až dva tisíce diváků, můžeme mluvit ještě u snímků Frčíme, Lov, Vlastníci, Chlap na střídačku, Neviditelný, Ježek Sonic a 1917. Jak sami vidíte, vesměs jde o rodinné filmy, hity, popřípadě snímky, které měly premiéru krátce před březnovým uzavřením kin.

Zdroj dat: UFD.cz

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest