Black Widow měla už tento víkend řádit v kinech a Marvel slaví 12 let

Black Widow měla už tento víkend řádit v kinech a Marvel slaví 12 let | Fandíme filmu
Marvel Studios
Uplynulo 12 let od víkendu, během kterého Marvel začal dobývat Hollywood spolu s prvním Iron Manem. Black Widow si k narozeninám bohužel nenadělil.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Je to tak. Původní premiéra marvelovky Black Widow byla naplánována v Česku na 30. dubna 2020, takže většina skalních fanoušků by si ji už tenhle víkend vychutnávala. Nicméně, jak všichni víme, přišla koronavirová pandemie, drtivá většina světových kin je zavřená a prakticky všechny premiéry se odkládají na pozdější termín. Pokud vše půjde dobře, tak Black Widow nově uvidíme 5. 11. 2020.

Zároveň tento víkend uplynulo 12 let od chvíle, kdy po celém světě začal vstupovat do kin Iron Man, vůbec první film samostatných Marvel Studios. Jejich příběh možná neznáte, tak pojďme krátce zavzpomínat. Kdysi velkolepé komiksové nakladatelství Marvel zažívalo v 90. letech krušné časy a před krachem jej zachránil odkoupení hračkářskou firmou ToyBiz kontroverzního ostrého byznysmena Ikea Perlmuttera. Jedním z kroků pro očištění společnosti od dluhů bylo hromadné rozprodávání filmových práv. Prakticky každé hollywoodské studio jeden čas vlastnilo licenci alespoň na jednu Marvel postavu. Ti nejslavnější hrdinové tak byli rozlítaní po celém světě a Marvel se na jejich filmech podílel pouze z pozice konzultanta.

V roce 2004 se zrodila myšlenka na výrobu vlastních filmů, které si Marvel připraví za své peníze, naprosto po svém. Firma si půjčila zhruba půl miliardy dolarů, za kterou ručila právy na další postavy. Pokud by tedy připravované snímky nebyly úspěšné, Marvel by ztratil další postavy. Byla to sázka na divokou kartu, i když v tehdejší atmosféře se mohlo zdát, že o nic nejde. Nejznámější hrdinové jako Spider-Man, X-Meni nebo Fantastická čtyřka byli rozprodaní velkým filmovým studiím a začínající Marvel Studios se do filmové branže pouštěla s tituly, které v té době byly považované za naprostá béčka, která nikoho nemohou zajímat.

Chlápek, co létá v kovovém brnění? Komiks o norském bohovi v helmě s křidélky? Vlastenecká agitka s vojáčkem, co se obléká do americké vlajky? Nic takového podle tehdejších filmových komentátorů přece nemohlo mnoho diváků zaujmout. Zvlášť mezinárodně, kde jednotlivé postavy byly skutečně neznámé. Jako první měl přijít do kin Iron Man, od nepříliš zkušeného komediálního režiséra Jona Favreau, kde hlavní roli dostal potížista Robert Downey Jr., co dlouhá léta nezavadil o pořádnou filmovou roli a měl pověst narkomana, co akorát plní stránky bulváru.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest