Top Gun: Skutečná letecká škola průpovídky z filmu trestá

Top Gun: Skutečná letecká škola průpovídky z filmu trestá | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Slyšet čtyřicetkrát za rok hlášku "Mavericku, ty bejku jeden, chci s tebou spát teď nebo nikdy!" musí být asi trošku otravné.

Top Gun, alias program zdokonalování amerických stíhacích pilotů (TOPGUN), vznikl oficiálně v roce 1969, když se Thomasovi H. Moorerovi, náčelníkovi námořních operací, nelíbily stastiky výsledků vzdušných soubojů v průběhu války ve Vietnamu. Následně proběhla analýza příčin těchto nezdarů (v letech 1965 a 1967 byl poměr sestřelených MiGů oproti vlastním ztrátám 3,7 ku jedné, v roce 1970 stoupl na 13 ku jedné) a byl sepsán dokument znám pod označením Aultova zpráva. Z ní vyplynulo, že by bylo záhodno založit speciální výcvikový program, v rámci něhož se budou námořní letci učit manévrovat v boji. Moorer byl nadšen a program se stal skutečnost. Piloti, kteří úspěšně absolvovali, se posléze vrátili ke svým jednotkám a fungovali tam jako mentoři. V počátcích programu sídlil TOPGUN na letecké základně námořnictva Miramar v kalifornském San Diegu. V roce 1996 však kvůli úsporným opatření přešel pod námořní středisko leteckého boje (Naval Strike and Air Warfare Center) nacházející se nedaleko městečka Fallon ve státě Nevada. Klasický každoroční program TOPGUNu probíhá ve čtyřech devítitýdenních turnusech.

Vzhledem k tomu, že Američané jsou patřičně hrdí na svoji vojenskou sílu a armádu obecně, bylo jen otázkou času, než si Hollywood pořádně posvítí i na letecká esa. Stalo se tak v roce 1986, když režisér Tony Scott natočil dle scénáře Jima Cashe a Jacka Eppse Jr. militaristickou akční taškařici Top Gun, v níž Tom Cruise coby stíhací pilot s označením Maverick rovná do latě nejen své konkurenty v letecké škole, ale posléze i sovětské MiGy. Letos na Silvestra bychom se měli dočkat pokračování, které dle trailerů vypadá navýsost dobře. Nicméně pro instruktory v TOPGUNu muselo být neskutečně otravné, když jim tam mladí piloti neustále omílali stokrát slyšené hlášky z filmu, tudíž je dodnes zakázáno na půdě "školy", při výcviku a v boji pronášet notoricky známé průpovídky. Kdo si to neodpustí, automaticky dostává pokutu v hodnotě pěti dolarů. I tak mám pocit, že občas na kontrolní věži ve sluchátkách zazní věta: "Tady Ghostrider, žádám o povolení nízkého průletu."

Zdroj: ScreenRant, Wiki

Foto: Paramount Pictures

Top Gun

16.05.1986 | USA
Akční, Válečný, Romantický
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest