Zavřená kina a zastavená natáčení přinesou v ČR miliardové ztráty

Zavřená kina a zastavená natáčení přinesou v ČR miliardové ztráty | Fandíme filmu
Andreas Glöckner | Pixabay
Analýza dopadů COVID-19 na audiovizuální průmysl a jejich možná řešení.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Koronavirová pandemie drtí (nejen) český filmový průmysl, přičemž postižených subjektů bude obrovské množství. I proto se profesní organizace Asociace producentů v audiovizi, Unie filmových distributorů, Asociace provozovatelů kin a Asociace režisérů a scenáristů rozhodly zveřejnit analytický materiál, který z jejich pohledu shrnuje dopady onemocnění COVID-19 na audiovizuální průmysl a současně v něm lze najít návrhy řešení:

Epidemie COVID-19 a sní související opatření Vlády ČR zastavily generování výnosů celého audiovizuálního průmyslu. Kultura a s ní i audiovize jsou zasaženy stejně jako řada dalších odvětví, spolu s cestovním ruchem a gastronomií se však budou vyrovnávat pravděpodobně s nejvážnějšími důsledky. Audiovizuální průmysl je totiž součástí kreativních průmyslů a je navázaný na řadu dodavatelských služeb, které jsou krizí zasaženy podobně. Opatření na jeho podporu mohou pomoci s udržením zaměstnanosti nejen v tomto specifickém segmentu, ale zároveň souvisejí s udržením kulturní infrastruktury a rozvojem cestovního ruchu. Důsledky epidemie zasáhly audiovizuální průmysl v celém jeho řetězci od vývoje scénáře až po zpřístupnění výsledného audiovizuálního díla, a to následujícím způsobem:

  • Producenti nemohou natáčet, a tím se zastavil odběr služeb a zboží od OSVČ, mikropodniků a malých a středních podniků (MSP).
  • Distributoři nemohou nasazovat do kinodistribuce nové filmy, jejich zpřístupnění na online VOD platformách (Video on Demand, např. Netflix, Amazon, Aerovod, HBO GO) nemůže výnosy kinodistribuce nahradit.
  • Kina jsou zavřená, nemohou realizovat projekce.
  • Filmové festivaly se ruší nebo posouvají na neurčito.
  • TV vysílatelé nemohou natáčet vlastní ani koprodukční projekty – aktuálně se jim snižují výnosy z reklamy, neboť v důsledku poklesu spotřeby domácností se snižuje i poptávka po reklamě ze strany zadavatelů reklamy.
  • Scenáristy, režiséry a další hlavní tvůrčí filmové profese postihlo zastavení výroby okamžitě. Ze dne na den přišli o hlavní část svých příjmů, přesto většina z nich nedosáhne na podmínky podpory OSVČ a programu Antivirus.
  • Mezinárodní spolupráce, která je jedním z motorů filmového průmyslu ,je znemožněna kvůli uzavření hranic. V Česku nenatáčí zahraniční produkce, po celém světě se ruší filmové, televizní a reklamní festivaly a trhy, které jsou klíčové pro financování a mezinárodní odbyt české produkce.
Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest