Ztráty v českých kinech jdou do stovek milionů a dál porostou

Ztráty v českých kinech jdou do stovek milionů a dál porostou | Fandíme filmu
Pixabay License / Volné pro komerční užití
Situace českých kinařů a filmových distributorů není v časech koronavirové pandemie zrovna radostná. Distributoři žádají tvrdší potírání pirátství.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Přečtěte si stanovisko Unie filmových distributorů k současnému stavu na českém filmovém trhu:

Zákaz shromažďování osob způsobil plošné uzavření kin, které existenčně zasáhlo všechna kina, filmové distributory a producenty. Digitální distribuce, která mohla nabídnout možnou alternativu alespoň některým distributorům a producentům, je bohužel devastována nelegálním šířením filmových děl, u kterých je momentálně zaznamenám značný narůst, skoro až o 50%. Přestože se mnoho distributorů a provozovatelů kin snaží adaptovat na vzniklou situaci například přesouváním částí svých aktivit do online prostředí, je potenciál takových aktivit generovat tržby a smysluplně využívat čas zaměstnanců ve srovnání s běžným provozem velmi malý a naprosto nedostačující. Pokud jde o kvantifikaci aktuálních škod, vychází z analýzy měsíčních výsledků českého kinotrhu posledního období roku 2019 a nedokončeného prvního čtvrtletí 2020. V tomto kontextu je důležité a nutné zdůraznit, že společný filmový trh všech českých kin, distributorů a jejich producentů byl zasažen v čase vynikající ekonomické kondice. Ztráty tržeb při uzavření provozu kin představují podle analýzy 218 milionů korun za jeden měsíc. Z toho:

  • Více než 28 milionů (vždy Kč) představuje státem nevybranou DPH
  • Téměř 2 miliony neodvedené poplatky pro SFKMG
  • Téměř 1,5 milionu neodvedené odměny pro organizaci OSA
  • Vlastní ztráta tržeb kin přesahuje 100 milionů
  • Vlastní ztráta tržeb distributorů přesahuje 85 milionů

Lze také konstatovat, že české filmy se v roce 2019 podílely na obratu kin z 24,1%. To představuje měsíčně více než 52 milionů celkové ztráty výnosů kin a z toho 20 milionů ztráty čistého výnosu distributorů a producentů za české filmy. Tyto výpadky tržeb postihují jak kina, tak distributory, neboť mzdové a provozní náklady zůstávají a způsobují u těchto subjektů výrazné ekonomické ztráty a mohou pro ně znamenat existenční hrozbu.

Nejvýraznější nositelé ztráty jsou provozovatelé kin. Ztrátu z uzavření provozu nesou nejen z hlediska ztráty vstupného, ale také z uzavření přidružených služeb, jako jsou příjmy z reklamy a zejména z občerstvení, a to v případě multiplexů i jednosálových kin. Zcela zásadní zátěž představuje platba nájmů a energií. Tato část je fatální pro všechna kina, která platí standardní komerční nájem. Relativně jednodušší situace je pouze pro kina, jež jsou provozována jako příspěvkové a rozpočtové organizace a nebo sídlí v objektech municipalit.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest