Disney zcenzuroval Žbluňk! a další svoje filmy

Disney zcenzuroval Žbluňk! a další svoje filmy | Fandíme filmu
Buena Vista Distribution / Disney
Zobrazit dalších 5 obrázků
Daryl Hannah má ve filmu Žbluňk sice krásné pozadí, ale předplatitelé služby Disney+ si jej moc neužijí.

Streamovací služba Disney+ se chce za každou cenu zbavit "závadného" obsahu, až tyto snahy působí poněkud křečovitě a absurdně. Tak třeba v romantické fantasy komedii Žbluňk! (Splash) z roku 1984, v níž se mladičký Tom Hanks zamiluje do mořské panny s tváří Daryl Hannah, se cenzorům nelíbilo, že z výstavní figury vytáhlé blondýnky je vidět příliš mnoho. Proto bylo rozhodnuto, že budou za použití CGI prodlouženy její vlasy, aby nebylo možno zahlédnout takřka nic z jejího pozadí. Disney posléze úpravy oficiálně potvrdil: "...některé scény ve filmu byly lehce poupraveny kvůli nahotě." Inu, Žbluňk! jedině z DVD!

Snímek Rona Howarda ovšem není jedinou obětí zásahů cenzorů. Trošku překvapivě došlo i na Toy Story 2: Příběh hraček. Disney totiž odstranil jeden z bonusových "nepovedených záběrů", v němž vousatý děda Stinky Pete vede lechtivý dialog se dvěma panenkami Barbie. Pete jim v oné scéně hladí ruce a nabízí jim úlohu v dalším filmu. Scéna byla odstraněna s vysvětlením, že odkazuje k nechvalně známým a neustále propíraným hollywoodským praktikám, v rámci nichž producenti a jiní důležití muži ve filmovém průmyslu zneužívali své moci a nutili zejména herečky k sexuálnímu styku výměnou za kariérní příležitost. Jednou z reakcí na takové chování byl zrod kampaně #MeToo.

Lehoulinkých zásahů do filmů bude na platformě Disney+ zřejmě mnohem více. Server Variety kupříkladu upozornil na změnu v animáku Lilo a Stitch. Ve scéně, kdy se Lilo pohádá se svou sestrou a běží se schovat do prádelny, si původně hlavní hrdinka vleze do sušičky, leč v nové verzi upřednostní něco jako regál na krabice od pizzy. Zřejmě se cenzoři obávali, že by se nějaké dítě mohlo shodou okolností zavřít v sušičce a případně se vážně zranit.

Zdroj: Variety

Žbluňk!

09.03.1984 | USA
Komedie, Fantasy, Romantický
Info o filmu

Galerie: 6

Disney zcenzuroval Žbluňk! a další svoje filmy | Fandíme filmu Disney zcenzuroval Žbluňk! a další svoje filmy | Fandíme filmu Disney zcenzuroval Žbluňk! a další svoje filmy | Fandíme filmu Disney zcenzuroval Žbluňk! a další svoje filmy | Fandíme filmu Disney zcenzuroval Žbluňk! a další svoje filmy | Fandíme filmu Disney zcenzuroval Žbluňk! a další svoje filmy | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest