TOP 5 Filmů Stevena Spielberga

TOP 5 Filmů Stevena Spielberga | Fandíme filmu
Lincoln je za rohem, ale které Spielbergovy filmy máte nejraději? Tady je náš výběr.

Představovat fanouškům filmu Stevena Spielberga je asi zbytečností, přesto zmiňme alespoň několik základních faktů. Jeden z nejslavnějších režisérů, scénáristů a producentů (je mimo jiné spoluzakladatelem studia Dream Works) se narodil v roce 1946 v Ohiu. Za svou kariéru, která trvá již přes 40 let, natočil, či se jinak podílel na několika desítkách filmů, z nichž některé (jmenovitě Čelisti, E.T.: Mimozemšťan, Jurský Park a Zachraňte vojína Ryana), zaznamenaly ve své době rekordní zisky či získaly řadu ocenění, a celkově jeho díla utržila přes 8 miliard dolarů. Jeho snímky se rozpínají napříč žánry, od sci-fi přes komedie až po dramata, vždy však mají jeden společný prvek - nezapomenutelnou hudbu Johna Williamse. Steven Spielberg je jeden z nejvlivnějších filmařů všech dob a za pár dní vstoupí do kin jeho nový snímek, Lincoln. Drama o konci života šestnáctého prezidenta Spojených Států zatím po světě sbírá různé ceny (naposledy například na předávání Zlatých glóbů), my si čekání na premiéru můžeme zkrátit shrnutím jeho nejzásadnějších filmů. Jako vždy platí, že žebříček je subjektivním názorem autora. Na Vaše osobní žebříčky se potom budeme těšit v diskuzi. 

 

5. Schindler's List - Schindlerův seznam

Steven Spielberg, Ralph Fiennes, Liam Neeson, a největší tragédie novodobých dějin lidstva. Příběh na motivy skutečných událostí o Oskaru Schindlerovi, německém obchodníkovi, který vydělává na válečné mašinérii. V roce 1939 přijíždí do Krakova, kde je židovská obec podrobována čím dál většímu útlaku. Postupně jsou Židé zavřeni do ghetta, a nakonec odvezeni do koncentračních táborů. Schindler, zděšený jejich situací, v sobě najde lidskost, a díky svým vlivným kontaktům a dostatečným finančním prostředkům se mu podaří před takřka jistou smrtí zachránit 1100 Židů, které zaměstnává ve své továrně. Film je pro umocnění atmosféry natočen černobíle, ještě daleko výraznější jsou však herecké výkony. Liam Neeson jako Oskar Schindler, Ralph Fiennes v roli bezcitného nacisty Amona Goetheho a Ben Kingsley jako nepsaný židovský vůdce Izaak Stern. Jak už to u filmů s touto tématikou bývá, problém je v tom, že jejich poselství je obvykle větší, než samotný film. Ten je však natočen velmi sugestivně, a vzhledem k tématu by ho měl vidět asi každý. 

 

4. Munich – Mnichov

5. září 1972 je v dějinách navždy zapsáno jako nejčernější den v historii olympijských her. Skupina palestinských teroristů nazvaná Černé září tehdy zajala několik členů izraelské výpravy a po nepovedené akci nepřipravených bezpečnostních složek všichni členové výpravy i teroristé zahynuli. Snímek Mnichov, natočený na motivy skutečných událostí, sleduje následný dopad útoku. Izraelská tajná služba Mossad naplánovala operaci, která vešla do dějin pod názvem "Boží Hněv". Několik vycvičených jednotek, mělo vystopovat a zabít všechny, kteří byli za Černé září odpovědni. Hlavní role obsadili Eric Bana, Daniel Craig a Geoffrey Rush. Od snímku nečekejte řešení palestinského problému. Soustředí se totiž zejména na hlavního hrdinu, Avnera, kterého výborně ztvárnil Eric Bana. Jeho postava prochází velmi uvěřitelnou proměnou z mladého muže, který je odhodlaný splnit svůj úkol, na zdevastovanou trosku, pochybující o smyslu celé mise. Tempo snímku je lehce nevyvážené, a kratší stopáž by mu jistě neuškodila, ale narozdíl od mnoha dalších Spielbergových snímků tento určitě donutí diváka přemýšlet. 

 

3. Jaws – Čelisti

Kolik napětí může mladý, talentovaný režisér vytvořit s jedním umělohmotným žralokem? Inu, hodně. V roce 1975 vychází snímek Čelisti. Příběh je prostý - pláže oblíbeného letoviska Amity jsou terorizovány obrovským bílým žralokem. Po několika pokusech o odchycení se po jeho stopě vydávají místní lovec (Robert Shaw), šéf místní policie (Roy Scheider) a odborník na žraloky (Richard Dreyfuss). Film se okamžitě stal kasovním trhákem a Spielberga definitivně katapultoval mezi režisérskou elitu.  V následujících letech vyšlo několik pokračování, která měla znatelně slabší, až žalostnou úroveň a na slavném titulu pouze parazitovala. Čelisti ve své době nastartovaly také doslova fenomén filmů se žraloky či jinými mořskými predátory. Na závěr se sluší dodat, že Čelisti byly prvním blockbusterem v dnešním slova smyslu. 

 

2. Saving Private Ryan - Zachraňte Vojína Ryana

Byť tento snímek v mnoha ohledech působí jako náborový plakát do US Army, jeho kvality jsou nesporné. Zejména úvodní pětadvacetiminutová sekvence s vyloděním na pláži Omaha je pravděpodobně tím nejlepším, co kdy na poli válečných filmů vzniklo. Celkově film ukazuje samotnou válku bez jakýchkoliv příkras. Pomáhá mu k tomu roztřesená kamera a lehce dokumentární styl natáčení. Hlavní dějová linie, ve které skupina amerických vojáků za nepřátelskou linií zachraňuje vojína, který ve válce ztratil všechny své bratry, je sice lehce patetická, ale to už tak nějak k Stevenu Spielbergovi patří. Jinak se jedná o technicky naprosto precizně natočený film, který je navíc výborně obsazený (zahráli si zde mimo jiné Tom Hanks, Matt Damon, Vin Diesel, Giovanni Ribisi a další), takže se nudit určitě nebudete. 

 

1. Indiana Jones and the Last Crusade - Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Celá série o americkém profesoru archeologie a dobrodruhovi, je snad až na poslední, vlažně přijatý díl, povedená a ve všech dílech se najdou nezapomenutelné scény a hlášky. Volba Harrisona Forda jako představitele hlavního hrdiny byla trefou do černého, a kdo by si nepamatoval slavnou ústřední melodii...Třetí díl, který vyšel v roce 1989, považuji osobně z celé série za nejpovedenější, za což film vděčí hlavně hláškujícímu Seanu Connerymu, který zde ztvárnil otce hlavního hrdiny. Příběh se odehrává povětšinou v Evropě, a nechybí ani vtipná scéna s Hitlerem v Berlíně. Pro mě osobně nejlepší Indy a zároveň nejlepší dobrodružný snímek všech dob. 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest