The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají

The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 9 obrázků
V téhle chatě bude asi pořádně dusno a divák se nebude cítit dvakrát komfortně.

Hororový psychothriller Chata (The Lodge) se představil českým divákům na loňském festivalu v Karlových Varech a sklidil v drtivé většině pozitivní odezvy. Točí se kolem psychologa, kterému po neúspěšném manželství zůstávají na krku dvě děti, přičemž si nabrnknul jednu ze svých bývalých pacientek, jež byl v minulosti členkou sebevražedné křesťanské sekty. Inu, tenhle koktejl si o průšvih evidentně říká. Nicméně hlavního hrdinu napadne, že by mohl utužit rodinné vazby na víkendu v horách, jenže náhle je nucen odjet a nechává děti s jejich novou maminkou. A co čert nechtěl, věci se začnou rázem komplikovat, neboť vzpomínky na znepokojivou minulost se začnou brzy drát na povrch.

Diváci zpravidla oceňují poctivě budovanou atmosféru a spění k drsnému a silnému závěru. Z hlediska obsahu se nejedná o nijak objevné či šokující dílo, ovšem kladem je výborné zpracování a nadstandardní herecký výkon Riley Keough. Režisérská a scenáristická dvojice Severin Fiala a Veronika Franz dokázala povýšit vcelku banální námět na sugestivní a působivý psychothriller, jenž z hlavy jen tak nevyhučí.

Tvůrci dle jejich slov chtěli natočit znepokojivý snímek, který může být místy nepříjemné sledovat. Chtěli se dostat divákovi pod kůži a navodit bolestivé pocity. Látku začali zpracovávat jako komerční hororový biják, ale v průběhu tvůrčího procesu se tenhle mainstreamový feeling vytratil. Uvědomili si, že materiál je silně depresivní a občas z něj člověku není úplně dobře po těle. Původní scénář byl více konvenční, nebral problematiku tak vážně, což se později změnilo. Hodně pracovali se zvukem, respektive s tichem, poněvadž vnímají, že celá řada soudobých hororů užívá hlasité efekty a promyšlený sound design, ale dle jejich soudu naopak ticho dodává filmu nádech tajemna.

Česká premiéra zatím není na obzoru, americká proběhla 7. února 2020. Vyjma Keough si ve filmu zahráli Richard Armitage, Jaeden Martell, Lia McHugh a Alicia Silverstone.

Dobře situovaný psycholog Richard se rozvádí a ze zkrachovalého manželství mu zůstávají dvě děti. Jeho nová žena, krásná a mladá Grace, bývala jeho pacientkou. A také členkou sebevražedné křesťanské sekty, ze které unikla jen zázrakem. Richardův pokus sblížit děti a novou partnerku během rodinného víkendu v horách působí zpočátku jako dobrý nápad, když však Richard nečekaně odjíždí za prací, zůstává Grace uprostřed zasněžené krajiny sama s dětmi. A také se vzpomínkami na znepokojivou minulost. Psychologické drama, elegantně nasnímané Lanthimosovým dvorním kameramanem Thimiosem Bakatakisem, je důmyslně zinscenovanou hrou o hranicích mezi realitou, vzpomínkami a šílenstvím.

Zdroj: SlashFilm

Galerie: 10

The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu The Lodge: Drásavý horor je tak depresivní, že se za něj filmaři omlouvají | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest