Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun

Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 15 obrázků
Zahraniční štáby mají o Českou republiku velký zájem a ekonomika z toho profituje.

České ekonomice filmové pobídky bezesporu prospívají. V roce 2019 se v České republice natočilo takřka 80 filmů a seriálů. A díky realizaci těchto projektů a investicím přiteklo do naší kasičky kolem 9 miliard korun. Povětšinou se zde natáčely seriály určené pro streamovací platformy jako Netflix a Amazon. K těm největším projektům patřily seriály jako Carnival Row (druhá série) pro Amazon a epická fantasy The Wheel of Time, taktéž pro Amazon. Dle tiskové zprávy Státního fondu kinematografie by měla produkce obou zmíněných seriálů pokračovat i letos. Netflix zde pro změnu natáčel snímek A Boy Called Christmas, fantasy seriál The Letter for the King, sci-fi drama Tribes of Europa, mysteriózní thriller Shadowplay, druhou sérii válečného dramatu Das Boot či druhou řadu seriálu Miracle Workers (s podtitulem Dark Ages), v níž září Daniel Radcliffe a Steve Buscemi.

Helena Bezděk Fraňková k tomu uvedla následující: "Finanční přínos projektů natáčených minulý rok v ČR jsme spočítali na 8,9 miliardy Kč. Jen u zahraničních štábů je to téměř dvojnásobek oproti roku 2018 a suverénně nejvíce od doby, kdy tento ukazatel sledujeme. Pro stát je maximálně výhodné poskytovat co nejvíce filmových pobídek, protože platí, že vyšší pobídky generují vyšší výnosy pro českou ekonomiku." Současně přiznala, že obrovský zájem o české lokace naráží v tomto objemu na pomyslný strop pobídkového systému. Pakliže nedojde k nutné úpravě, o tyto benefity Česká republika přijde. V červenci 2019 dokonce situace dospěla do bodu, kdy byl Státní fond kinematografie donucen přerušit registraci nových projektů, jelikož každoroční alokace pobídek ve výši 800 milionů korun nestačila pokrýt zájem.

Vedoucí oddělení pobídek SFKMG Pavla Mrázková prozradila, že "v roce 2019 Fond přijal 117 žádostí o registraci nových projektů, které by se zde měly natáčet. Jde nejen o zakázkovou výrobu pro zahraniční produkce, ale také o koprodukční projekty. Pro srovnání, v roce 2018 to bylo 112 projektů a v roce 2017 bylo projektů 76. Zájem o natáčení v ČR tak nadále stoupá." I jinde na světě byl zaznamenán nárůst zahraniční výroby, v prvé řadě díky seriálovým projektům. Vedoucí České filmové komise Pavlína Žipková k tomu dodala: "Zatímco v roce 2018 měla produkce seriálů podíl na celkovém objemu 65 %, v roce 2019 už téměř 80 %. Častěji se točí celé série, nejen několik dílů nebo díly jednotlivé, jejichž výroba převažovala v minulosti. Hlavním lákadlem pro zahraniční producenty jsou a budou filmové pobídky, to je bez debaty. Dále hraje roli pestrost českých lokací, rozmanitá architektura a tzv. zlaté české filmařské ručičky. Kvalitou štábových profesí jsme na světové špičce, Češi se s úspěchem uplatňují také ve vedoucích pozicích jednotlivých oddělení výroby."  (pozn. redakce: tomu napovídá i nominace scénografky Nory Snopkové na Oscara).

Titulní fotka je ilustrační, pochází z velkofilmu Spider-Man: Daleko od domova, který se u nás točil v roce 2018. Ze zákulisí Spider-Manova natáčení je také následující video. V galerii se můžete podívat, jak se v Česku natáčeli Miracle Workers: Dark Ages s Danielem Radcliffem v jedné z hlavních rolí.

Zdroje: Tisková zpráva Státního fondu kinematografie, mkcr

Galerie: 16

Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu Filmové pobídky přitáhly v roce 2019 do ČR 9 miliard korun | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest