Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou

Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 11 obrázků
Moderátor Gervais označil politické kázání hollywoodských hvězd za pokrytecké. Ty se se však nedaly a plamenně se o současných problémech hřímaly dál.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Když na pódium vystoupí Michelle Williams a má čistě politický projev o tom, jak by ženy ve volbách měly hlasovat „sobecky“, aby se konečně jednou také někdo bil za jejich pohled na svět, dost možná se stane jen to, že pár liberálů souhlasně přikývne a pár konzervativců se ještě víc utvrdí v tom, že „ty feministické nesmysly“ prostě nechce poslouchat. Když Joaquin Phoenix zmateně těká od tématu k tématu, zcela evidentně mu nesedí vystupování na veřejnosti (popřípadě má upito) a do toho útržkovitě vykládá o tom, jak je fajn, že luxusní večeře na Zlatých glóbech byla veganská, milovníka masa z nižší příjmové skupiny to asi vyloženě nedojme. Zvlášť když Phoenix svůj ekologicky motivovaný projekt zakončil výzvou k ostatním celebritám, že by možná všichni svorně měli zkusit létání soukromými tryskáči trošku omezit.

Stejně tak působí zvláštně, když každý druhý člověk u mikrofonu zanaříká nad tím, jak je strašné, že Austrálie hoří a vy jen marně pátráte v paměti, jestli podobnou odezvu u hvězd měly masivní požáry v Brazílii či Rusku. Na druhou stranu, když Russell Crowe nemůže osobně převzít vítěznou trofej, protože je právě kvůli požárům s rodinou na rodném kontinentě, to už by potenciálně mohlo mít sílu dát perspektivu pro to, co je v životě důležité. Pak tu bylo třeba vystoupení Ramyho Yousefa, který hovořil o tom, jak je vynikající, že reprezentace na obrazovkách sílí. A od někoho s jeho životní zkušeností to najednou působí nevtíravě a přirozeně. Zvlášť, když je to komik a dokáže svoji radostnou observaci odlehčit. Nebo je celkem neškodné, když se Brad Pitt ve svojí děkovné řeči věnuje svojí kariéře, kolegům, které během ní poznal, přidá pár bonmotů a jako mimochodem zmíní, že by asi v dnešní zjitřené době neškodilo, kdybychom k sobě všichni vzájemně zkusili být laskavější. Toho byl ztělesněním Tom Hanks, kterému při přebírání ceny za životní přínos ukápla slzička, svým proslovem bavil celý sál a byl vzorem skromnosti.

Když tak člověk jednotlivé proslovy sleduje, tak asi nejde nehloubat nad tím, jakým způsobem osobnosti nad svými proslovy přemýšlejí. Některé možná mají pocit, že se od nich čeká, že řeknou něco kloudného. U jiných třeba jde o vypočítavou taktiku při boji o Oscara a obecně pokus o trendy PR. Některé hvězdy svůj proslov zjevně promýšlejí, a pak působí nepřirozeně, jiné jej vychrlí a naopak to působí dojmem, že melou o něčem, o čem nemají páru. Ani jedna cesta zřejmě není perfektní a musí se sejít hodně faktorů, aby kazatelská řeč měla alespoň minimální potenciál působit smysluplně. A to ještě samozřejmě ne na každého diváka.

Jestli je vhodné, aby se osobnosti snažily postavit do čela diskuse o společenských tématech, to dál ponechám čistě na laskavém čtenáři. Jedno je nicméně jednoznačné. Doba je zjitřená, plná nejasností, budoucnost je pro leckoho výhružná, lidská pozornost je roztříštěná a političtí vůdci jen obtížně hledají smysluplnou reakci na témata, která hýbou společností. A podobná doba zkrátka a dobře nahrává tomu, že se o věcech veřejných víc diskutuje. Bylo by s podivem, kdyby o nich nediskutovali lidé, kteří jsou zvyklí být v centru pozornosti. Několik let zpátky by podobný „estrádní“ večer obsahoval politicky laděných projevů minimum, média by řešila hlavně zábavnost celého přenosu. Letos byla úroveň zábavnosti z hlediska dramaturgie večera zoufalá, ale prakticky se o tom nemluví, protože vedle vlastních ocenění (a možná i víc než ta) jsou hlavním tématem burcující projevy osobností.

Tak schválně, zda zůstane jen u toho burcování, anebo v Hollywoodu půjde pozorovat nějaké hlubší snahy o pozitivní vliv na celou společnost.

« Předchozí kapitola

Galerie: 12

Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu Zlaté glóby: Celebrity přišly kázat a snášet posměšky za to, že příliš kážou | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest