Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy

Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 8 obrázků
Zběsilý proces přepisování filmu trval do posledních sekund. S čím se autoři potýkali, kde všude brali inspiraci a co především chtějí fanouškům ságy předat.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Abrams nechtěl začít příběh tím, že do běžícího textu napíše, že se jí něco stalo. Nechtěl roli přeobsadit nebo Carrie Fisher vyrobit digitálně. Naštěstí, jak už J.J. několikrát rozebíral, se podařilo najít nevyužité scény ze Star Wars: Síla se probouzí, kolem kterých se dal vystavět příběh Vzestupu Skywalkera a mít tak Leiu jako součást příběhu. V minulosti Abrams tvrdil, že se podařilo příběh odvyprávět úplně stejně, jako by Carrie byla naživu, teď už je něco opatrnější a přiznává, že kdyby měl živou herečku k dispozici, vzniklo by s ní pro Vzestup Skywalkera daleko víc scén. Takhle se tvůrci museli spokojit s tím, co měli k dispozici a vyždímat ze starších nevyužitých záběrů maximum. I tak ale režisér zdůrazňuje, že scény s Leiou jsou pro příběh zcela zásadní. Rozhodně nebyly přidané jen tak z úcty k zesnulé herečce a mají na vývoj příběhu důležitý vliv. Na závěr Abrams dodává, že cítí ohromný pocit štěstí, že se podařilo udělat alespoň tolik, kolik se udělalo.

Čtěte také: Star Wars: Vzestup Skywalkera: Podrobnosti o tom, jak filmaři oživí zesnulou Carrie Fisher

O tom, jak se scény s Leiou prakticky připravovaly, už jsme v minulosti psali – Herci hráli na scéně s prázdným prostorem nebo s dublérkou a Leia se do záběru vložila v postprodukci. Daisy Ridley, představitelka Rey, o celém procesu řekla, že byl složitý a emocionální, protože vám to nedá a prostě si zesnulou kolegyni na prázdném místě představujete. Celá záležitost je podle herečky smutná, ale zároveň je ohromné, že se podařilo využít takové množství starých záběrů a protkat je napříč novým příběhem.

Dosud jsme Leiu mohli vidět v několika málo záběrech v trailerech a během jedné z tiskových konferencí o postavě bylo prozrazeno následující: „Generálka Leia Organa nadále hrdinsky vede Rezistenci a znovu buduje bojeschopný odboj, po tom, co prodělal bolestivé ztráty. Leia také trénuje Rey v užívání Síly, protože Galaxie stále potřebuje Jedie.“

A nakonec je tu třetí oříšek, se kterým si filmaři museli poradit. Nebyl to prostě další film, ale závěr trilogie a závěr devítidílné ságy. Abrams navíc moc dobře ví, že si o něm fanoušci myslí, že konce mu nikdy moc nešly. Režisér skromně říká, že mu podle jeho názoru nešlo moc dobře nikdy nic, nicméně, jak začít příběh, to přeci jenom ví. Zakončit příběh je podstatně těžší. Jenže právě to byla ta výzva, která jej k natáčení Epizody IX zlákala.

Spoluscenárista Chris Terrio se jinde rozpovídal o tom, jak složitý závěr ságy vnímal on. Bylo potřeba uzavřít současný příběh i shrnout dosavadní historii. Tvůrci chtěli mít pocit, že po zhlédnutí Vzestupu Skywalkera diváci každý z předchozích snímků uvidí v alespoň maličko novém světle – nový snímek je nějakým způsobem obohatí. Herec Richard E. Grant, který v novém snímku hraje jednu z nových vedlejších postav, dokonce prozradil, jak jej překvapilo, když se ve Vzestupu Skywalkera vyřešila jedna záležitost, který byla nakousnutá už v úplně prvních Hvězdných válkách z roku 1977.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Galerie: 9

Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy | Fandíme filmu Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy | Fandíme filmu Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy | Fandíme filmu Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy | Fandíme filmu Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy | Fandíme filmu Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy | Fandíme filmu Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy | Fandíme filmu Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy | Fandíme filmu Star Wars IX se do poslední vteřiny přepisovaly, aneb tvůrci hovoří o velkých obtížích s uzavřením celé ságy | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest