Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci

Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 9 obrázků
Podívejte se na fotografie, které ukazují proměnu Václava Neužila mladšího v obdivovaného atleta.

Režisér David Ondříček dokončil natáčení sportovního životopisného snímku Zátopek. Už před časem to naznačil na Facebooku, teď konec natáčení potvrdil prestižní hollywoodský magazín Variety, což na snímek jednoznačně vrhá pozitivní světlo a dává jistou naději, že by po Nabarveném ptáčeti mohlo jít o další český projekt, který bude budit i mezinárodní pozornost. Ostatně parametry na to film rozhodně má.

Jak je zřejmé ze samotného názvu, snímek bude pojednávat o osobnosti famózního československého vytrvalostního běžce, který který prožil vpravdě hollywoodský příběh outsidera, co se vlastním přičiněním dopracoval až na vrchol. Narodil se v chudé rodině, začínal jako dělník v továrně a k závodnímu běhání se dostal víceméně náhodou. Jeho touha po vítězství však začala být tak silná, že se skrze tvrdý tréninkový dril (byl průkopníkem několika nových tréninkových metod) a nezlomnou vůli dokázal stát nesmírně úspěšným ve vytrvalostním běhu. Zlomil řadu rekordů, zaznamenal několik titulů mistra republiky a Evropy a získal olympijské medaile. Vrcholem jeho sportovní kariéry byla olympiáda v Helsinkách v roce 1952, kde zvítězil v závodě na 5 000 metrů i na 10 000 metrů, svých tradičních disciplínách, a stanovil v nich nové olympijské rekordy. Na poslední chvíli se ale rozhodl zapsat také do maratonského závodu, který nikdy předtím neběžel, překvapivě zvítězil a taktéž stanovil olympijský rekord.

Snímek by se (minimálně do určité míry) měl věnovat i Zátopkovu osobnímu životu, přičemž jeho manželku Danu ve snímku ztvárnila Martha Issová. Klíčové události bude ve snímku retrospektivně rekapitulovaný skrze hovory, které spolu v roce 1966 vedli Zátopek a australský běžec Ron Clarke. Ten se svým běžeckým idolem rozmlouval v době, kdy už se jemu podařilo pokořit řadu vytrvalostních běžeckých rekordů, ale olympijské zlato mu unikalo. Tuhle roli ztvárnil James Frecheville (Království zvěrstev). Samotného Zátopka pak hraje Václav Neužil ml., který se dle vlastních slov v roli sportovce původně vůbec neviděl, ale režisér Ondříček jej přesvědčil, a tak kvůli roli (stejně jako Issová) začal výrazně trénovat, shodil osm kilo a nechal si vyholit Zátopkovo vysoké čelo.

Ondříček je už navždy zapsán do diváckého povědomí kultovními Samotáři, v kinech jsme od něj naposledy mohli vidět dobovou kriminálku Ve stínu a loni se uvedl se skvěle hodnocenou minisérií Dukla 61. Historie příprav snímku se datuje už do roku 2007, kdy s nápadem přišel Jan P. Muchow (obvykle filmový skladatel). Později se na úpravách scénáře podílela Alice Nellis a po několika odkladech se letos na konci dubna začalo natáčet, přičemž stěžejní lokaci pro zvěčnění scén z olympijských závodů našli tvůrci v brněnském stadionu Za Lužánkami. Na snímku se podílely produkční společnost Lucky Man Films, Česká televize, Z Films a Barrandov Studio. Film vznikl za finanční podpory Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. Datum české premiéry je stanovené na 13. 8. 2020.

Dole v galerii si můžete prohlédnout filmové fotografie.

Zdroje: iDnes, Variety,

Galerie: 10

Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu Zátopek: Režisér David Ondříček dokončil film o legendárním běžci | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest