World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování

World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit dalších 8 obrázků
Scenárista promluvil o to, jak si představoval pokračování Světové války Z. Mohli jsme se dočkat trilogie?

Pokračování solidního zombie filmu z roku 2013 je už nějakou dobu oficiálně u ledu. Projekt, u kterého v jednu chvíli stálo jméno režiséra Davida Finchera, byl doprovázen mnoha odklady a produkce se nikdy pořádně nerozběhla. Už první film, který natočil Marc Foster, poznamenaly rozsáhlé přetáčky a přepisování scénáře, které naprosto změnily například celý třetí akt. Ten se nakonec soustředil pouze na komorní hororovou sekvenci ve výzkumné laboratoři. Scenárista Matthew Michael Carnahan se pro server Movieweb rozpovídal o tom, jak vypadalo přepisování scénáře a jak si představoval pokračování.

„Byl tam scénář od Straczinskiho (autor původního scénáře, pozn. red.) a studio mě požádalo, abych se na to podíval a trochu na tom zapracoval. Tak jsem se zhruba dostal ke Světové válce Z. Ze šestitýdenního přepisování se nakonec stala dvouletá odysea,“ přiznává Carnahan. „Bylo to úmorné natáčení, neskutečně dlouhé natáčení, které ale nakonec fungovalo. Po té době už asi nechtěli vidět můj ošklivý ksicht a já jsem chtěl pracovat na něčem, co nebylo o zombies. Slyšel jsem něco o dvojce, ale nevím, jak to nakonec dopadlo.“

Scenárista tak znovu upozornil na to, že natáčení filmu bylo náročné. Mnoho lidí už odsuzovalo film k neúspěchu, opak byl ale pravdou. Světová válka Z se tak řadí k raritám, ze kterých se staly úspěšné a kvalitní filmy i po produkčních problémech.

Příběh prvního filmu měl předlohu ve stejnojmenné knize autora Maxe Brookse, ze které si ale vzal v podstatě jen základní téma. Zatímco kniha se odehrává nějakých dvacet let od vypuknutí apokalypsy a očima reportéra reportéra nabízí desítky drobných příběhů jednotlivých přeživších, film sleduje přímo vznik epidemie a soustředí se na jedinou postavu vyšetřovatele OSN, který se snaží zachránit svou rodinu a přijít na to, co se vlastně děje.

„Říkal jsem si, že Straczinskiho [prapůvodní] scénář byl měl být až pro třetí film. Přečetl jsem si to, a byla to opravdu adaptace knihy o chlapovi, který mluví s veterány deset let po vítězství nad zombie, a ptá se jich na zážitky. Říkal jsem si, že to výborný nápad, ale spíš se to hodí pro třetí film z případné trilogie. První film by měla být samotná válka. Proto jsem přepsal celý scénář, říkal jsem si, že film, který se jmenuje Světová válka Z a neobsahoval by žádnou světovou válku Z, by mohl selhat u diváků, kteří neznají předlohu. Ve druhém filmu bych se pak zaměřil na část knihy, která popisuje znovudobývání Spojených států amerických a třetí film by byla adaptace knihy, nebo alespoň její základní kostra. Takový byl můj plán.“

Dvojka se tedy měla zaměřit na znovudobývání USA. To se podle knihy mělo odehrát nějakých sedm let po začátku apokalypsy. V novém ústředí Spojených národů se konala konference, kde prezident USA navrhl, aby národy světa začaly s ofenzivou proti hordám nemrtvých. Většina zemí tento návrh nepodpořila a rozhodly se přečkat apokalypsu v bezpečných zónách. Spojené státy tak chtěly jít příkladem a vytáhly proti hordám zombie a nepřátelským skupinám přeživších, které okupovaly území USA a Kanady. Rusko osvobozovalo své území za pomoci techniky z druhé světové války, Británie postupně „uklidila“ Londýn a Francie se nemrtvým taktéž postavila za cenu spousty mrtvých.

Tohle zní hodně zajímavě a kdyby se film skutečně natočil, mohli jsme se dočkat války skutečně epických rozměrů. Bohužel, jak již víme, film byl zrušen, především kvůli příliš vysokému rozpočtu. Což je velká škoda. 

Připomeňte si alespoň děsivou scénu ze závěru filmu, kde se Brad Pitt kamufluje před doktorem zombíkem.

Zdroj: Movieweb

Galerie: 9

World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování | Fandíme filmu World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování | Fandíme filmu World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování | Fandíme filmu World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování | Fandíme filmu World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování | Fandíme filmu World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování | Fandíme filmu World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování | Fandíme filmu World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování | Fandíme filmu World War Z: O čem mělo být zrušené pokračování | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest