Skyfall: Bond drtí kina, další díl už se píše

Skyfall: Bond drtí kina, další díl už se píše | Fandíme filmu
Kdo napíše příští dvě bondovky? Co na nich bude revolučního? A jak je to nakonec se Skyfall v IMAXu?

Ve Spojených státech, tedy na tradičně nejsilnějším trhu, Skyfall otevře až 9. listopadu, nicméně už teď si nejnovější Bond vede výtečně. Zatím si odbyl premiéru v 25 zemích a za první víkend utržil dohromady už něco málo přes 80 milionů dolarů. Žádný Bond doposud tak dobrý výsledek při úvodním víkendu na mezinárodním trhu nepřinesl. V rodné Británii se Bond s 32 miliony zařadil dokonce hned na druhé místo, za posledního Harryho Pottera, kterému ale pomáhalo 3D, zatímco agent 007 se ke svému krásnému výsledku probil toliko s pomocí IMAXu. Nový Bond se povedl (viz naše pochvalná recenze), takže k částce gratulujeme. Díky obrovské reklamní masáži a celosvětově pozitivním ohlasům je navíc poměrně reálné, že se nakonec ze Skyfall stane nejúspěšnější bondovka vůbec.

Když už jsme zmínili IMAX, pak máme výtečnou zprávu pro diváky, kteří Skyfall ještě neviděli a nemají to daleko na pražskou Floru. Skyfall sice nebyl točen na IMAX formát, nicméně digitální kamery Arri Alexa točí ve svém nativním nastavení v poměru stran 16:9 a do klasického kino formátu 2.40:1 se obraz upravuje až v postprodukci. A právě Skyfall je nakonec první film, u kterého se tvůrci rozhodli „přečnívajícího“ obrazu využít a v IMAXech tak film poběží v poměru 1.90:1. To sice pořád není klasický formát IMAXu 1.44:1, ale i tak by si fanoušci vysokého obrazu měli přijít na své. Škoda je pouze to, že se v pražském IMAXu promítá pouze z 2K projektorů. Pokud před velikostí upřednostňujete detaily a ostrost, pak směřujte své kroky spíš do pražské Hostivaře, kde v Premiere Cinemas můžete Skyfall vidět v parádní 4K projekci (většina filmu byla natáčena v 2.8K, takže se jedná vesměs o upscale, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to vypadá parádně) se sedmikanálovým zvukem.

Vzhledem k vynikajícím výsledkům se také samozřejmě už teď pracuje na pokračování. Již dříve jsme vás informovali o tom, že Daniel Craig podepsal smlouvu na další dvě bondovky, a že by následující filmy chtělo studio vydávat s dvouročním odstupem. To ostatně potvrdily také současné zprávy. Na posledních pěti bondovkách se podíleli scenáristé Neal Purvis a Robert Wade, jejich éře je ale nicméně konec. Skyfall po nich přepisoval John Logan (Gladiátor, Hugo, Noah), s jehož prací byli producenti podle všeho tak spokojení, že s ním podepsali smlouvu rovnou na příští dva filmy. To však není ani zdaleka všechno.

Podle prvních zvěstí to vypadá, že by měly být další dva filmy dějově úzce propojené – tedy vyprávět na ploše dvou filmů jeden příběh – což se doposud nikdy nestalo. Jistě, občas některé události z předchozího dílu mají vliv na ten následující, ale opravdu navazující příběh jsme zatím s agentem 007 neprožili. Logan už má údajně hotovou zápletku pro Bonda 24, jehož natáčení by mělo začít zhruba za rok. Objevily se také spekulace, že by se obě části mohly natáčet najednou, což by snížilo náklady a oddálilo Craigovo stárnutí. A co bude, až Daniel nebude? Možné je všechno, nedávno dokonce proběhla éterem zpráva, že producenti v minulosti uvažovali o obsazení Idrise Elby do hlavní role. Takže pokud jste byli před lety šokování blonďákem Craigem, možná vás do budoucna čekají ještě větší překvapení.

Zdroje: THR, Daily Mail, Collider, MI6-HQ, HDmag, BOM, Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest