Biografie hvězd: Jack Nicholson

Biografie hvězd: Jack Nicholson | Fandíme filmu
Starý lišák Jack se představuje.

Je tady čtvrtek a to znamená jediné. Je tady další otitulkovaný dokument, který vám představí filmovou kariéru další herecké legendy. Tentokrát to nebude nikdo menší, než známý bouřlivák, a držitel tří Oscarů, Jack Nicholson. Připomínáme, že naše pravidelná rubrika vzniká ve spolupráci se serverem VideaCesky.cz.

Jack Nicholson je z hlediska naší rubriky maličko unikátním případem. Jeho nejslavnější kusy, jako třeba Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Shining, viděl asi úplně každý, nicméně mimo klasik prověřených časem je to slabší. Alespoň u nás v redakci určitě. Když jsme nad tím dumali, shodli jsme se na tom, že Jack už je přeci jen malinko jiná generace, a tak jsme kromě jeho největších skvostů viděli především jeho filmy z poslední doby, se kterými už nás Jack zastihnul normálně v kinech. Proto je s povděkem, že dokument stanice MNC je tentokrát velmi důkladný a neopomíjí prakticky žádný klíčový bod Jackovy kariéry. Je tam všechno: Klíčové filmy, ocenění i bouřlivý životní styl. Na následujících řádcích tak najdete především připomenutí několika málo zajímavějších snímků, které videodokument vynechává.

Začněme třeba připomínkou, že s Milošem Formanem nespolupracoval Nicholson jen na Kukaččím hnízdě, ale natočil mu také kratičké cameo ve snímku Ragtime (1981). V tomhle případě se opravdu v žádném případě nejedná o „Nicholsonův“ film, nicméně čtvrtý Formanův americký snímek bývá občas lehce opomíjen, a tak není na škodu si vypjaté drama připomenout. Na DVD vyšlo i u nás.

Pokračujeme Burtonovou podivností Mars útočí. Oba pánové poprvé samozřejmě spolupracovali na Batmanovi, kde Nicholson ikonickým způsobem ztvárnil Jokera. V roce 1996 se sešli proto, aby vzdali poctu sci-fi filmům padesátých let a dopadlo to poněkud rozpačitě. Retro mimozemšťánci jsou roztomilí, s jejich smrtícími paprsky je celkem psina, jenže snímek těžil především z odkazů na starší film, a tak si ho velké procento diváků příliš neužilo. Jack tu ztvárnil úlohu jednoho z nejtvrdších prezidentů USA v dějinách filmu.

Zmínit můžeme i detektivní drama Přísaha z roku 2001, kde si Jack zahrál stárnoucího detektiva, jenž se emocionálně zaplete s obětí vraha, kterého vyšetřoval a vlastně stále vyšetřuje. Jedná se o celkem zapomenutelný kousek, na kterém je zajímavé především to, že ho režírovat Sean Penn, a že v něm Nicholson nosí knírka.

Následuje Lepší pozdě nežli později (2003), kde si má Nicholson uvědomit, že už mu není padesát a přestat honit mladé sukně. Jenže když mu konečně učaruje dáma (skoro) v jeho věku, kterou hraje Diane Keaton, pustí se za dámou jeho snů i o čtvrt století mladší Keanu Reeves, který se tím samým snímkem vytahoval už minulý týden.

Posledním snímkem, který nelze opomenout, je otravná nuda Kurs sebeovládání, ve kterém Nicholson hrál magora, který má zbavit Adama Sandlera neexistujícího problému se sebeovládáním. Snímek měl nesmyslnou zápletku a drtivá většina postav se chovala iracionálně, nicméně Jack si svoji pošahanou roli značně užil. A vzhledem k tomu, že se Nicholson v dokumentu ohání tvrzením, že si vybírá jen dobré projekty, Anger Management prostě nešlo nezmínit.

Jestli Nicholson natočí ještě nějaký další film, zatím není jisté. Chvíli se spekulovalo, že by se mohl objevit v důdhodecké sešlosti LASt Vegas, ale od té doby je ticho po pěšině.

A to je pro dnešek vše vážení. Užijte si dokument a těšte se na další část. Dokument připravila stanice MNC, rubrika vzniká ve spolupráci se serverem Videa Česky. Překlad pro vás připravila SolamBee. A určitě zavítejte i přímo na VideaCesky.cz a vyjádřete svoji spokojenost, aby překlady filmových materiálů vznikaly i do budoucna.

 

Biografie Hvězd: Jack Nicholson

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest