Biografie hvězd: Keanu Reeves

Biografie hvězd: Keanu Reeves | Fandíme filmu
Neo z Matrixu, Constantine či Ďáblův advokát. Je tady jedna z nejzajímavějších osobností naší pravidelné rubriky.

Je tady další díl seriálu Biografie hvězd, který pro vás pravidelně připravujeme ve spolupráci se serverem VideaCesky.cz. Minule jsme si na moment odskočili k dámám, když jsme vám představili Sandru Bullock, ale tenhle týden jsou muži zpátky v plné síle. A shodou okolností pro vás máme Sandřina hereckého partnera (objevili se spolu v Nebezpečné rychlosti a Domu u jezera), Keanu Reevese.

Dokument televizní stanice MNC tentokrát odvedl dobrou práci a neopomněl žádnou z hercových klíčových rolí, takže se nemusíte bát, že byste přišli o Matrix nebo Ďáblova advokáta. Nicméně Keanu samozřejmě nehrál jenom v několika megahitech, objevil se i v celé řadě méně významných snímků. Celá řada z nich však není vůbec špatná, nebo minimálně utkvěla v paměti nejednoho nostalgického fanouška, a tak by byla škoda je úplně opomenout. Pojďme zavzpomínat alespoň na ty výraznější.

V roce 1995 se objevil v kyberpunkové sci-fi Johnny Mnemonic, podle předlohy Williama Gibsona, ve kterém si Keanu zahrál pašeráka dat v bladerunnerovském světě budoucnosti, ve kterém lze nahrávat soubory přímo do lidského mozku. Snímek nesklidil příliš dobré ohlasy, skvělý námět zašlapal do země především nepříliš schopný režisér Robert Longo. Nicméně v té době byla počítačová generace na vzestupu ke slávě a pro řadu diváků byl Johnny vůbec prvním setkáním s kyberpunkem a působil tak jako zjevení. Přes veškeré problémy si film věčné zapomnění určitě nezaslouží.

Podobně prošuměla také o rok mladší Řetězová reakce, která však sci-fi vody brousila už jenom lehko. Keanu ve filmu pracoval jako vědec, který pomáhá vymyslet čistý alternativní zdroj energie. To se samozřejmě nelíbí zlým energetickým korporacím, které si chtějí udržet své zisky a pokusí se vědce zabít. Nakonec z toho byl průměrný thriller, nicméně vsadím se, že si všichni vybavíte scénu, ve které Keanu ujede obřímu výbuchu na motorce. To byly časy...

Hodně nabitý byl pro Reevese rok 2000, kdy do kin poslal hned tři další snímky, které by nemusely skončit v propadlišti dějin. Podprůměrná kriminálka Sleduje tě vrah by si to asi zasloužila, ale na druhou stranu – Keanu nehrál záporáky zrovna každý den. Podstatně lépe dopadl kriminální thriller Téměř dokonalý zločin Sama Raimiho, ten ale bohužel vstoupil do dějin především díky obnažení Katie Holmes. Třetím filmem do počtu byla sportovní komedie Náhradníci, ve které si Reeves zahrál americký fotbal.

V netradičních úlohách Reeves pokračoval o tři roky později v komedii Lepší pozdě, nežli později, kde sice hrál jen druhé housle, nicméně kde jinde uvidíte herce jeho věku a formátu balit skoro šedesátiletou tygřici? Na závěr připomeneme ještě dickovskou sci-fi Scanner Darkly Richarda Linklatera. Paranoidní příběh z blízké budoucnosti ovládané „velkým bratrem“ se sice nedočkal zrovna s nadšenými ohlasy, nicméně minimálně unikátní vizuální zpracování (podobné rotoskopingu – tedy ručnímu překreslování jednotlivých políček filmu barvami) stojí za pozornost.

A ani do budoucna nebude Reevesova filmografie o nic méně různorodá. Už letos Keanu dokončil zajímavý dokument Side by Side, ve kterém vyzpovídal řadu známých režisérů a kameramanů a probral s nimi klady a zápory postupného přechodu k digitálním kamerám a 3D. Pokud se konečně podaří dořešit nekonečné potíže, tak už příští rok bychom Reevese mohli vidět v hlavní roli historického velkofilmu 47 Ronin, ve kterém by spolu s bandou samurajů mstil svého zesnulého mistra. A na dálném východě by zřejmě zůstal i ve svém dalším filmu (a celovečerním režijním debutu) – Man of Tai Chi, který je unikátní především tím, že k záznamu akčních scén používá revoluční kameru na robotickém rameni, která by mohla soubojům dodat dosud neviděnou dynamiku. Ve vzdálenější budoucnosti by pak mohl teoreticky pracovat ještě jako producent, na chystaném sci-fi Passengers Jona Spaihtse, spoluscenaristy Promethea. I kdyby ale na film nakonec nedošlo, jedno je jisté: U Reevese se vždycky můžeme spolehnout, že si nějaké zajímavé projekty najde.

Užijte si dokument a těšte se na další část. Dokument připravila stanice MNC, rubrika vzniká ve spolupráci se serverem Videa Česky. Překlad pro vás připravila SolamBee. A určitě zavítejte i přímo na VideaCesky.cz a vyjádřete svoji spokojenost, aby překlady filmových materiálů vznikaly i do budoucna.

 

Biografie hvězd: Keanu Reeves

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest