Biografie hvězd: Sandra Bullock

Biografie hvězd: Sandra Bullock | Fandíme filmu
Královna romantických komedií chystá odvážnou sci-fi s Alfonsem Cuarónem. Jak se vyvíjela její dosavadní kariéra?

Je tady další biografie hvězd, ve které teprve podruhé představuje dámu. Tou první byla před několika týdny Scarlett Johansson, tentokrát si představíme miláčka devadesátých let minulého století, Sandru Bullock. Videodokument je tentokrát na informace malinko skoupý a snaží se vykreslit především Sandřinu osobnost, nicméně to vůbec nevadí, protože to podstatné si doplníme. Připomínáme, že pravidelný seriál vzniká ve spolupráci se serverem VideaCesky.cz.

Sandra se herectví začala věnovat na konci osmdesátých let, nicméně poprvé ji většina diváků pořádně zaznamenala až v Demolition Manovi (1993), kde zakusila virtuální sex se Sylvesterem Stallonem. Opravdovým katapultem ke slávě však pro ni byla až Nebezpečná rychlost (1994), kde se spolu s Keanu Reevesem pokoušela zvládnout nebezpečně rozjetý autobus. Nebezpečná rychlost se dočkala v roce 1997 pokračování, ale bez Keanu Reevese a s podstatně hloupější premisou už to nějak nebylo ono. Nenadálého Sandřina úspěchu se producenti rozhodli využít hned o rok později, když ji obsadili do dalšího thrilleru, do počítačové Sítě (1995). To je jedním ze zářných příkladů toho, jak nesmyslně jsou ve filmech zobrazovány počítače a mladá Sandra byla na celém filmu asi to největší pozitivum. Mnohem příznačnější pro Sandřinu kariéru je nicméně druhý snímek, který v daném roce natočila.

 

 

Filmem Zatímco jsi spal (1995) se totiž ze Sandry Bullock stala jedna z královen romantických komedií. Podobně jako třeba Julia Roberts nebo Meg Ryan natočila na přelomu tisíciletí plytkých slaďáků mraky a často si za ně mohla diktovat mnohamilionové honoráře. Z těch výraznějších  zmiňme alespoň Přístav naděje (1998 – neslavný režisérský pokus Foresta Whitakera), Magickou posedlost (1998 – týmovka s Nicole Kidman; měl to být hit, ale byla to mysteriózní blbost bez hlavy a paty), Slečnu drsňák (2000 – rádoby akční romantická komedie a jeden z největších Sandřiných hitů, který se v roce 2005 dočkal neskutečně vyčpělého pokračování), Lásku s výstrahou (2002 – opět strašlivý průměr, ale aspoň tam hrál Hugh Grant a pár lidí to skutečně vidělo), Dům u jezera (2006 – ve fantaskní romanci se Bullock opět setkala Keanu Reevesem a hle, řadě diváků se to dokonce líbilo) a konečně v roce 2009 přišel Návrh se sympatickým Ryanem Reynoldsem. Dodnes se jedná asi o nejzábavnější romantickou komedii, jakou kdy Sandra natočila. Až je mi skoro líto zmiňovat, že ve stejném roce šla do kin také zoufalá Slečna zamilovaná, za kterou Bullock dostala Zlatou malinu.

Nicméně je třeba dodat, že ačkoliv slaďáky Sandře přinesly asi největší slávu a peníze, herečka se vždycky snažila z romantické škatulky vymanit a pravidelně vyhledávala role v dramatech, thrillerech a dalších projektech. Hned třeba v roce 1998 namluvila Mirjam v animovaném Princi Egyptském, v roce 2000 se pokusila nepříliš úspěšně předvést svůj dramatický talent v alkoholickém dramatu 28 dní a o dva roky později si zahrála v (právem) zapomenutém thrilleru Vzorec pro vraždu, kde ji naprosto zastínili Michael Pitt a mladičký Ryan Gosling.

 

 

V roce 2004 si zahrála v asi nejvydařenějším filmu své kariéry, když se chopila jedné z hlavních rolí v Haggisově oscarovém dramatu Crash. V roce 2007 se ve vážném duchu pokusila pokračovat, když natočila rádoby chytrý thriller o cestování v čase, nazvaný Předucha. Kdo hádá, že to byla slabota, hádá správně. Sandře to měl nicméně vynahradit rok 2009, kdy dosáhla dosavadního vrcholu své kariéry. V témže roce sice dostala již zmiňovanou Zlatou malinu, nicméně jí to mohlo být úplně šumák, neboť za sociální drama Zrození šampiona získala svého prvního Oscara! Loni se objevila ještě jako matka hlavního hrdiny v Daldryho slzavém Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko, nicméně Sandřina životní role ale dost možná teprve přijde. Příští rok si společně s Georgem Clooneym zahraje kosmonautku, která je v záchranném modulu bezcílně unášena vesmírem, v chystaném sci-fi Gravity, talentovaného Alfonsa Cuaróna. Máme se na co těšit.

Užijte si dokument a těšte se na další část. Dokument připravila stanice MNC, rubrika vzniká ve spolupráci se serverem Videa Česky. Překlad pro vás připravila SolamBee. A určitě zavítejte i přímo na VideaCesky.cz a vyjádřete svoji spokojenost, aby překlady filmových materiálů vznikaly i do budoucna.

 

Biografie hvězd: Sandra Bullock

 

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest