První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává

První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 12 obrázků
Tvůrci narazili na limity rozdělení tlusté knížky na dva samostatné díly, ale v jednotlivých momentech a filmařském řemesle druhé It stále září.

První zahraniční ohlasy něco takového naznačovaly a teď už mohu potvrdit, že To Kapitola 2 skutečně není tak dobrý film, jako ten první. Základní potíž je už v tom, že To je původně jedna kniha, ve které se příběhy dětských i dospělých hrdinů prolínají. Jeden podtrhuje druhý a v závěru vrcholí společně. Tak se stalo, že první film po odvyprávění příběhu dětí působil uceleně, jako relativně kompletní dějový oblouk. Navíc měl tu výhodu, že díky dětským hrdinům se mohl opřít o téma dospívání a hledání sebe sama v útlém věku. V závěru také první film neměl na svých bedrech skutečný konec. Stačilo definitivně stvrdit přátelství dětí a přidat příslib do budoucna.

Tam, kde jednička těžila, dvojka naopak tratí. Po tematické stránce bylo vše podstatné řečeno minule, teď jen film více méně opakuje to samé, popřípadě žádné velké téma nemá – prostě jsme znovu tady, musíme dokončit, co jsme začali, znovu vytáhnout bolístky z dětství a snad je definitivně vyléčit, když se to tedy nepovedlo před lety. K úspěchu také vedou podobné cesty jako minule – opět je třeba se v boji s Pennywisem chopit zbraní, jako je překonání strachu, přátelství a důvěra v sebe samé. S dětskými hrdiny to mělo své kouzlo, navíc byl klaun oproti děckům dvakrát tak vysoký a na první pohled stáli proti doslova velkému nebezpečí.

Aby podobnou taktiku šlo použít i tentokrát, je najednou všechno zvětšené, bombastičtější, ale zároveň také méně uvěřitelné. Závěrečný střet tak působí jako videoherní bitka s finálním bossem. Větší doslovnost a větší snaha „To“ vysvětlit snímku neprospěly. Když je „To“ zahalené pláštěm tajemství, funguje daleko lépe. A nepomáhá ani to, že moc Pennywise je pokaždé přesně tak rozsáhlá, jak se to scénáři v danou chvíli hodí. Úplný konec má proti jedničce poloviční sílu a to se do značné míry o dětské postavy stejně opírá, v opětovné připomínce skutečnosti, že tohle prostě byl původně kompaktní příběh.

A aby bylo nadávání kompletní, dvojka je zbytečně dlouhá. Řada postranních linek (jako návrat jednoho vedlejšího padoucha z jedničky) nikam nevede, nadbytečný je třeba taky úvod filmu a krátit se rozhodně dalo v úplném závěru, kde stejně všichni víme, že je to jen otázka času, kdy hrdinové přijdou na to, „jak na To“. Zhruba v půlce potom vyprávění hrdiny rozdělí a v tu chvíli všechno hodzně zpomalí. To tak čím dál tím víc působí dojmem, že buď tvůrci měli přijít na to, jak příběh výrazně osekat (třeba takový Mike stále není skutečná postava, pouze jakýsi průvodce, který ostatní hrdiny spojuje), anebo raději natočit minisérii.

Potíže tedy vesměs vycházejí ze strukturálního pojetí. Pokud jde o jednotlivosti, tam si snímek vede podstatně lépe. Ano, „To“ pořád není strašidelné, ale na to už jsme si zvykli. Naopak přibyla ještě větší porce nechutností, násilí, výrazně vizuálních momentů a černého humoru. Tohle je zkrátka takový ten zábavný horor, kde jsou tvůrci viditelně fanoušky žánru a rádi blbnou. Obecně je celý film vizuálně zdařilý a je ohromně vidět, že ze do To Kapitola 2 narvalo daleko víc peněz, než je u hororů běžně zvykem.

A co je nejdůležitější, obsazení dospěláků je skvělé. Ke všem hrdinům (snad opravdu kromě toho Mika, který prostě nedostal prostor) si snadno vytvoříte vztah a je snadné jim držet palce. Podařilo se vytvořit plastické figury s vlastními strachy a touhami, které nešetří vtipy a srdečnými momenty. V kolektivu je skutečně cítit přátelské pouto, a tak, jakmile jsou hrdinové pohromadě, tak film pořád šlape a nabízí (zvlášť v prvních asi dvou třetinách) hodně příjemnou zábavu. Fanoušci jedničky by si měli v To Kapitola 2 přinejmenším najít řadu povedených momentů a někteří budou nejspíš spokojení ještě víc.

PS: To, že film celou dobu mluví o tom, jak je těžké napsat dobrý konec, a že se přece počítá celý příběh, ještě neznamená, že bychom slabšímu konci měli cokoliv odpouštět.

Snímek To byl adaptací poloviny Kingova stejnojmenného románu a druhý film zadaptuje druhou polovinu. První část se soustředila na boj dětských hrdinů proti démonovi s klaunskou podobou. V pokračování se s „Tím“ střetnou už jako dospělí. Ve snímku se opět vrátí i dětští hrdinové, které budeme potkávat v sérii mnohých flashbacků. Současná a minulá dějová linka by se navzájem měly doplňovat, režisér Muschietti dodává, že ve dvojce se chce daleko víc soustředit také na temnou dimenzi, ze které To pochází. Režíruje Andy Muschietti, jako Pennywise se vrací Bill Skarsgard, role dospělých hrdinů ztvární Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Jay Ryan, Isaiah Mustafa, James Ransone a Andy Bean. Datum premiéry je stanovené na 5. 9. 2019.

Galerie: 13

První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu První dojmy: To Kapitola 2 skutečně za svým předchůdcem zaostává | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest