Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko

Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 9 obrázků
V českých kulisách natáčená válečná satira od režiséra Thora: Ragnarok už na první pohled vypadá jako skutečně svébytné dílo, jaké tu dlouho nebylo.

Určitě se najdou tací, podle kterých jsou druhá světová válka a nacismus příliš vážná témata na to, než aby se k nim dalo s humorem byť jen přiblížit. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok, Hon na pačlověky) zjevně nesouhlasí. Radši než nacistickou ideologii a její příznivce démonizovat a dělat z nich něco nadliského a neuchopitelného, to je Taika raději pořádně zesměšní. Už na poli krátké upoutávky ke snímku Jojo Rabbit ukazuje, jak je nacistická ideologie směšně nesmyslná, a jak malí lidé ji následují. Buď malí duchem, nebo malí doslova. V tomhle případě se na celou problematiku koukáme očima dětí, u nichž ještě lépe vynikne, jak podobné ideologie pracují se strachem, nevzdělaností a dělením společnosti.

V traileru přímo zaznívá, že Jojo (Roman Griffin Davis) přece není žádný nacista, to je nesmysl – je to malý kluk, co chce někam patřit a učarovaly mu uniformy. Jeho klíčící přátelství s židovskou dívkou Elsou (Thomasin McKenzie) už po prvních vteřinách dokáže brnkat na city, když je vidět, jak si malý kluk nedokáže vedle sebe poskládat upřímnou náklonnost k úplně normální holce s tím, co mu o ní bulíkuje propaganda. Taika citlivější záběry perfektně podtrhuje německou verzí Heroes od Davida Bowieho, komičtější část traileru zase skvěle rámuje německy zpívaný Believer od The Monkeys.

Trailer má parádní vizuál, neurvalou energii a láká na vynikající obsazení. Dětští herci jsou (zatím) v rolích přirození, dospělí naopak dostali příležitost utrhnout se řetězu a svoje (vesměs komické) figury zveličit. Scarlett Johansson v roli Jojovy maminky má v sobě svéráznou jiskru, s jakou jí obvykle nevídáme, Stephen Merchant je ten nejrozkošnější gestapák od dob herr Flicka z Haló Haló a Sam Rockwell s Rebel Wilson se patřičně položili do úloh zapálených vychovatelů tábora Hitlerjungend. Sám režisér Waititi (který sám sebe popisuje jako polynéského žida) si se škodolibou radostí zahrál správně slabošskou verzi Adolfa Hitlera, tak jak si velkého vůdce představuje podvědomí ustrašeného zmateného chlapce.

Snímek má v plánu zabodovat v právě započaté oscarové sezoně a do našich kin dorazí 23. 1. 2020.

Jojo Rabbit pojednává o mladém chlapci (Roman Griffin Davis), který je během druhé světové války vychovávaný pouze svojí matkou (Scarlett Johansson). V Hitlerjugend mu vymývají mozek propagandou a vychovávají z něj hrdého nacionalistu. Po tom, co jej vážně zraní v táboře Hitlerjugend granát, zjišťuje, že jeho matka skrývá doma patnáctiletou Židovku (Thomasin McKenzie). Postupně ke svému překvapení objevuje, že je dívka úplně normální člověk a ne jakési mystické stvoření, jak mu to vtloukala do hlavy propaganda. Jeho přesvědčení prochází zásadní zkouškou a ve zmateném světě, ve kterém jen těžko hledá své místo, je mu nejbližším důvěrníkem imaginární přítel Adolf (Taika Waititi), který je jakousi hloupou, okouzlující a naivní verzí Vůdce, kterou si chlapec ve svojí hlavě smíchal z propagandistických plakátů a vzpomínek na vlastního otce. Dále hrají Rebel Wilson, Alfie Allen a Sam Rockwell. Režíruje a scénář napsal Taika Waititi. České a slovenské datum premiéry je stanovené na 23. 1. 2020.

Galerie: 10

Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu Jojo Rabbit: Labužnické zesměšňování nácků v novém traileru ukazuje také srdíčko | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest