Box Office: Toy Story 4 je čtvrté nejlepší

Box Office: Toy Story 4 je čtvrté nejlepší | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Příběh hraček utržil velké peníze, ale rozhodně méně než všichni čekali.

Disney-pixarovka Toy Story 4 odstartovala v amerických kinech se 118 miliony dolary a globálně s 225 mega. Silný animovaný debut, který se řadí na čtvrtou příčku za Úžasňákovi 2 (183 milionů), Hledá se Dory (135 milionů) a Shreka 3 (122 milionů). I s takovou tržbou není však nouze o lehkou pachuť, vzhledem k tomu, že analytici tipovali filmu mezi 150 a 200 miliony, zatímco Disney si věřili na 140 mega. Vina se dá trochu hodit na tracking předprodejů vstupenek a nadšené ohlasy a recenze, které občasně předpoklady vystřelí k vyšším číslům ("Film je skvělý, takže na něj určitě půjdou všichni. To dává smysl."). Žádná tragédie to ale rozhodně není.

Naopak Toy Story 3 byl v téměř totožné situaci se 110 miliony v létě 2010. Hovořilo se o relativním zklamání, srovnávalo se s Burtonovou Alenkou v říši divů, třetím Shrekem. Z relativně slabé premiéry se ale nakonec vyklubal film, který držel kina pěkně dlouho. Není tedy důvod, proč by i ze čtyřky nemohla být silná trvalka. Žádná obří animovaná konkurence se nečeká až do listopadového Frozen II, ohlasy prostě jsou silné a na dlouhou dobu to bude poslední pixarovský sequel. Trojka dala 415 milionů ze Států, s totožnou výdrží má tedy čtyřka potenciál na 464 mega a 1,2 miliardu globálně. To jsou možná až příliš velká čísla pro dobu, kdy do kin chodí méně lidí než chodilo před devíti lety. I tak to ale nebude nijaká ostuda, pokud film skočí spíše jako Tajný život mazlíčků s 368 miliony v USA a 900 mega globálně, nebo jako Úžasňákovi 2 s 608 mega v USA a 1,2 miliardy globálně. 

Decentní premiéru si připisuje remake hororu Dětská hra. Film utržil 14 milionů, což je pro distributory Orion a United Artists dostatečná tržba. Při bližším pohledu na pátek a sobotu se ukazuje, že si mnozí fandové možná film odbyli teď a těžko říct, jestli má snímek potenciál udržet si další týdny nějaké diváky. Hlavně pokud už za pár dnů přijde k Chuckymu další panenka - Annabelle. Kolem remaku byl menší povyk, když původní tvůrce Don Mancini vyjádřil nepochopení vůči novému filmu, vzhledem k tomu, že původní série pořád ještě běží a chystá se i seriál navazující na Chuckyho kult z roku 2017. Film je ale podle kritiků dostatečně odlišný a ve výsledku docela zajímavý na to, než aby někomu výrazně kazil plány.

Další propadák si ale připisuje Luc Besson, který po Valeriánovi hodlal raději zopakovat úspěch Lucy a vytvořil tak akční thriller plný zvratů Anna o modelce, která se stane KGB špiónkou. Zámořští kritici se shodnou, že Besson tentokrát sklouznul k parodii sebe samého a film docela zařízli. Okolo persony režiséra se mimo jiné stále motají i obivnění ze sexuálního zneužívání. Tak či tak, bez výrazných hvězd a konkrétně bez známé tváře v hlavní roli to měl film od začátku těžké a jeho 3,5 miliony z 2000 kin jen pesimistické domněnky potvrzují.

Největšími trvalkami v kinech ale pořád zůstávají Aladin s Johnem Wickem 3. Hraný remake animované klasiky utržil v pátém týdnu 12 milionů a už je na 287,5 milionu v USA a 810 mega globálně. Devítistovka vypadá nadějně, ale miliardu už nečekejte. Keanu má potom 156 milionů ve Státech a 289 milionů celosvětově. Muži v černém: Globální hrozba spadli ve druhém víkendu o 64 % na 10,7 milionů. Tragický sešup, navíc z už tak nuzné premiéry. Film má ve Státech 52,6 milionu a globálně 182 mega. S rozpočtem 110 milionů to vypadá, že se alespoň zaplatí produkční náklady, ale rozhodně nezbyde moc dolarů na to, aby se uvažovalo o nějakém pokračování. 

Ani pokračování Tajného života mazlíčků 2 asi jen tak nedorazí. Film sice stál 80 milionů a má 117,5 mega z Ameriky a necelou dvoustovku celkově, rekordní jednička je ale v porovnání s pokračováním úplně jinde. Rocketman už utržil globálně skoro 4x svůj rozpočet, tedy nějakých 153 milionů. Godzilla: Král monster je stále u průměrných výdělků. Film alespoň zdolal stovku v Americe a globálních 350 mega není zlých. Jen to všechno stálo 170 mega a očekávalo se víc. Nejhůře je na tom asi Dark Phoenix, xmenovka za 200 mega je na 60 milionech v USA, nedá odsud ani sedmdesátku a svět s 233 miliony taky nic nezachraňuje. 

Příští víkend má do amerických kin dorazit obnovená premiéry Avengers: Endgame s novým materiálem, tak uvidíme, zda to nějak pohne s historickým žebříčkem.

Zdroj: Forbes

Dětská hra

08.11.1988 | USA
Thriller, Horor
Info o filmu

Galerie: 4

Box Office: Toy Story 4 je čtvrté nejlepší | Fandíme filmu Box Office: Toy Story 4 je čtvrté nejlepší | Fandíme filmu Box Office: Toy Story 4 je čtvrté nejlepší | Fandíme filmu Box Office: Toy Story 4 je čtvrté nejlepší | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest