Rotten Tomatoes dál bojují proti podvodným hodnocením. A to dost drasticky

Rotten Tomatoes dál bojují proti podvodným hodnocením. A to dost drasticky | Fandíme filmu
Nové opatření by mohlo z Rotten Tomatoes vyhnat nejen manipulátory, ale vlastně úplně všechny.

Agregátor recenzentských a diváckých hodnocení Rotten Tomatoes se už řadu let potýká s podvodnými praktikami, kdy organizované skupiny prokazatelně (nárůst nových účtů, které ještě před premiérou v kinech vzniknou, dají jedinou špatnou známku, a pak už nikdy nejsou aktivní) manipulovaly diváckým hodnocením. Útoky se většinou zaměřovaly na snímky, které útočné skupiny označovaly jako propagandu politické korektnosti apod. Když se nešvar rozšířil a začala na něj poukazovat média a hollywoodská studia, začala „Rajčata“ hledat cestu, jak jej eliminovat.

Prvním a jistě logickým krokem bylo zakázání hodnocení filmu před premiérou. To sice u dalších filmů trochu pomohlo, ale situaci to úplně nevyřešilo. Nepřející "diváci" si zkrátka počkali a jak přišla premiéra, zasedli ke svým zařízením a pustili se do negativní a urážlivé kritiky znovu, často aniž by film vůbec viděli.

Rottenty se tak aktuálně rozhodly k poměrně radikálnímu kroku, kdy filmy budou moci hodnotit jen diváci, kteří si prostřednictvím jejich systému ověří lístek z kina. Ostatní diváci budou sice moci dále hodnotit a psát komentáře, ale jejich hodnocení se nepromítne do průměrného diváckého skóre a reálně tak nebudou moci procentuální výsledek ovlivnit. Mohou se pouze vyřádit v komentářích, které pročítá málokdo, ale pokud nezaregistrují svůj lístek z kina, jejich hlas a křik nikdo neuslyší.

Otázka je, jak zdlouhavé ověřování lístků bude a jestli to nebude běžné diváky, kteří chtějí film v dobré víře ohodnotit, obtěžovat. Zatím se také počítá jen s jedním prodejcem vstupenek ze Spojených států. Nový systém by tedy mohl eliminovat nejen trolly, ale spolu s nimi také všechny ostatní. Popřípadě se může ukázat, že do budoucna bude hodnotit tak málo lidí, že organizovaným skupinám bude stačit relativně málo lístků, aby skóre ovlivnily… Pak by nicméně bylo celkem vtipnou ironií, že pokud budou chtít organizované skupiny nenáviděným filmům s nenáviděnými progresivními ideály uškodit na internetu, budou je muset nejprve podpořit v reálných pokladnách...

Nový systém hodnocení začíná s právě promítaným Aladinem.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest