Recenze: Sousedská hlídka

Recenze: Sousedská hlídka | Fandíme filmu
Ben Stiller, Jonah Hill, Vince Vaughn a Richard Ayoade se v nové komedii pustili do boje s mimozemšťany. Je to ale vtipné?

Pětatřicetiletý režisér Akiva Schaffer režíroval před pěti lety nepříliš vyvedenou komedii Pirát silnic, což byla laciná kopie Napoleona Dynamita obohacená o kaskadérskou zápletku, která u nás vcelku oprávněně putovala rovnou na DVD. Jeho druhý celovečerák Sousedská hlídka disponuje hvězdnější sestavou, než byl Andy Samberg z „Piráta“ - v hlavních rolích se tu objevují Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill a Richarda Ayoade. A zřejmě jen kvůli jejich účasti se i u nás dostal tento jinak zcela průměrný snímek do kinodistribuce.

 

Nudíte se? Založte domobranu

Sousedská hlídka je buranská sci-fi komedie o partičce čtyř loserů z amerického maloměsta jménem Glenview, kteří náhodou odhalí plán mimozemské invaze na Zemi a někdy mezi tím se z nich stanou nejlepší kámoši. Hlavním hrdinou filmu je stárnoucí čytřicátník Evan (Ben Stiller), manažer místního hypermarketu, který doslova zbožňuje své dokonale upravené středostavovské městečko a nadšeně pěstuje nejrůznější sousedské aktivity, ať už jde o výuku španělštiny nebo ranní jogging. Jednoho dne někdo brutálně zavraždí nočního hlídače v jeho obchoďáku a to je pro Evana perfektní příležitost založit další spolek – tentokrát jde o hlídku či jakousi domobranu.

Na úvodní schůzku sousedské hlídky dorazí tři lidé. Evan doufá, že společným úsilím vypátrají vraha, ale ostatní členové mají o fungování spolku jinou představu – mladík Franklin (Jonah Hill) se pokoušel dostat do řad policie, ale neprošel ani fyzickými ani psychickými testy a v tomhle spolku „mstitelů“ se chce především vybít. Evanův vrstevník Bob (Vince Vaughn) zase hledá nějakou zašívárnu, kde by si mohl dát večer pivo a pokecat s chlapama o chlapských věcech. Posledním dobrovolníkem je Jamarcus (Richard Ayoade) – anglický podivín s podivným jménem, podivným účesem a podivným vkusem, který působí mezi svými americkými partnery jako z jiného světa. Ten hledá v Hlídce nějaké povyražení poté, co se rozvedl.

Je to zkrátka nesourodá parta, jejíž jednotliví členové nemají nic společného, tedy až na to, že všichni neustále chrlí sprosté vtipy a dělají pubertální narážky na sex. Jejich první schůzka dopadne nutně katastrofálně; Evan pochopí, že jeho ušlechtilý plán bdít nad městečkem je ostatním třem členům skupiny naprosto ukradený, a v tu chvíli film mohl a měl skončit, respektive vůbec neměl vzniknout. Jednotlivé postavy prostě sledují různé cíle a nemají si co říct, jenže nad touhle „drobností“ scenáristé přivřeli oči, takže hned následující večer se čtveřice opět schází.

 

Scénář vycucaný z prstu

Největší problém filmu tkví právě v nelogickém scénáři, nicméně ne, že by byly zbylé složky díla na bůhvíjaké úrovni. Schafferova režie je rutinní, ale ne vyloženě nepovedená; zvláštní efekty a samotní mimozemšťané jsou docela zajímaví, ačkoliv nepříliš originální. Herci jsou typově dobře obsazení, ale pouze si odbývají svou klasiku a je z nich cítit, že se tomuto filmu propůjčili hlavně kvůli honoráři. Komediální potenciál dvojice Ben Stiller a Vince Vaughn, kteří si spolu před pár lety zahráli v relativně úspěšné / vtipné komedii Vybíjená, zůstal naprosto nevyužit, neexistuje mezi nimi žádná chemie. Jonah Hill si svou postavu fakt užívá, ale sám to neutáhne. A Richard Ayoade se zase snaží být ještě divnější, než ve všech dílech IT Crowd a Darkplace dohromady, ale působí to až přehnaně, takže to pak už ani není vtipné. Právě u něj mě nejvíce překvapuje, že na takto slabý scénář kývnul.

Ale zpět k němu. Scénář je na takové „úrovni“, že sledování filmu může méně odolným jedincům dočasně snížit úroveň IQ. Nejenže je neoriginální, respektive není schopný zavedená klišé jakkoliv ozvláštnit, ale také nedrží pohromadě, a celkově vůbec nefunguje. Umí být akorát neuvěřitelně sprostý, daleko za jakoukoliv hranicí dobrého vkusu. To spolu samozřejmě souvisí – celý děj je přinejlepším chatrný právě proto, že scénář očividně vznikl jako výsledek snahy napsat na 100 prázdných stran papíru co nejvíc „vtipných“ rozhovorů o pohlavních orgánech. Když už se objeví nějaká zajímavá myšlenka – například to, že mimozemšťané dokážou infiltrovat lidstvo v přestrojení za lidi, takže si pak nikdo nemůže být jistý, kdo je člověk, a kdo emzák, tak je to trestuhodně nevyužito, nijak to neslouží příběhu.

Pak už ani nemá cenu hlouběji rozebírat, že se jednotlivé postavy chovají nelogicky a mění své chování tak, jak se to scenáristickému triu zrovna hodilo. Ve scénáři je zkrátka všechno podřízeno budování „gagů“ a na ničem jiném nezáleží. Že se postavy chovají nesmyslně? Nevadí, hlavně když to poslouží nějakému vtipu. Často je také patrné, že řada dialogů vznikla až improvizací na scéně a v tomto případě se rozhodně nejedná o improvizaci přínosnou.

 

Verdikt

Kámošská komedie bez špetky vtipu o tom, jak se čtyřka loserů postaví šmejdu z vesmíru, u níž se nezbavíte dojmu, že zápletka vznikala tak, že si scenáristé Jared Stern, Seth Rogen a Evan Goldberg sedli s jointem na gauč před televizi a tak dlouho dumali v oblacích nachového kouře nad tím, jak co nejrychleji vymyslet nějakou univerzální zápletku, na kterou mohou navěsit co nejvíce vtipů o genitáliích a dokonale tak využít ratingu R, až přišli se Sousedskou hlídkou. Ale takhle prostě dobré filmy nevznikají.

Naše hodnocení
3/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest