Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný

Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 11 obrázků
Nechybělo mnoho a Star Wars: Epizodu IX netočil J.J. Abrams.

Už ve čtvrtek vypukne v americkém Chicagu Star Wars Celebration, obrovská pětidenní akce věnovaná všemu kolem Hvězdných válek. Předpokládáme, že právě tam bude odhalený název Star Wars: Epizody IX, uvidíme první trailer a dočkáme se dalších podrobností. Všechny ty podrobnosti nicméně mohly být úplně jiné než nakonec jsou. Režisér J.J. Abrams totiž prozradil, že původně se mu film vůbec nechtělo točit.

Nejprve měl snímek natočit Colin Trevorrow. Jako oficiální důvod jeho odchodu jsou udávány klasicky neurčité „tvůrčí neshody“ se studiem. Zákulisní zprávy hovoří o tom, že Lucasfilm nebyl spokojený se scénářem, popřípadě že studio vyděsil nesmírně špatně přijatý režisérův snímek The Book of Henry. Každopádně byl potřeba nový režisér.

Abrams měl rozpracované úplně jiné věci a měl jasnou představu o tom, co by chtěl zpracovat jako svůj následující projekt. A pak najednou zavolala šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy a přemlouvala jej, aby natáčení Epizody IX zvážil. Abrams přiznává, že nechybělo málo a řekl „ne“. V čem byla potíž?

Abrams věděl, že na kompletní realizaci projektu má pouhé dva roky. Nějaké přípravy pro verzi Colina Trevorrowa sice proběhly a například byli najatí řemeslníci, ale scénář se psal úplně od začátku a vlastně se připravoval zcela nový projekt. Abrams sice před lety měl nějakou představu o to, kam by se mohl příběh vyvíjet, nicméně Epizoda VIII se vydala v řadě ohledů vlastním směrem. V Epizodě IX tedy bylo potřeba dokončit příběh započatý v Síla se probouzí, akcentovat změny provedené v Posledním z Jediů a především uspokojivě uzavřít celou devítidílnou ságu, vyprávěnou různými tvůrci napříč desetiletími.

Abrams navíc říká, že už v případě The Force Awakens utekl hrobníkovi z lopaty. Pouštět se jako obrovský fanoušek do pokračování legendy, to se vám může jedině vymstít. Tenkrát Abrams nedokázal odolat, a i když moc dobře ví, že film má svoje kritiky, osobně je s ním spokojený. Je přesvědčený, že se filmu podařilo nabídnout nové zajímavé postavy, měl srdce, lidskost, humor i nějaké to překvapení. Pokoušet se o něco podobného podruhé by bylo šílenství.

Navíc, i když J.J. Hvězdné války stále nesmírně miluje, je pravda, že teď už není svojí láskou tak bezmezně pohlcený a daleko víc myslí na všechny problémy, které tak masivní a očekávaný projekt přináší. Proto jako jedinou možnost, jak by vůbec mohl o natáčení pomýšlet, viděl spolupráci s dalším scenáristou. S někým, kdo by mu pomohl nést kus pracovní zátěže, a kdo měl pořád ještě oči zaslepené nadšením a přes svoje fanouškouvské jásání nedokázal vidět všechny ty praktické problémy, které s sebou masivní projekt přináší.

A právě takového spolupracovníka našel Abrams v Chrisi Terriovi, kterého podle svých slov jako scenáristu vždy obdivoval. Nakonec se tedy Abrams rozhodl udělat skok do neznáma a zpětně nelituje. Klidně se mohlo stát, že se z celého projektu vyvine poslepovaná splácanina uměle vycucaných odpovědí a celý výsledek bude dost pofidérní. Nakonec se ale podařilo úkol zvládnout disciplinovaně a vyjádřit se dokonce i k věcem, u kterých by v počátcích Abramse vůbec nenapadlo, že se jimi bude zabývat. Aniž by chtěl cokoliv zakřiknout nebo znít příliš sebevědomě, je přesvědčený o tom, že se jim nakonec podařilo připravit něco výjimečného. Cítí úlevu, vděk za to, že se mohl účastnit a z výsledku je nadšený.

Můžeme jen doufat, že s Abramsem budeme jeho nadšení sdílet. Už během víkendové Celebration se můžeme pustit do předběžných soudů.

Galerie: 12

Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu Star Wars IX: Abrams film nechtěl točit, nakonec věří, že je výjimečný | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest