Komentáře 14

ukulelembo | Fandíme filmu
ukulelembo | 2019-04-10 17:29:06 | 0 0
Lamarr: Osobně s vývojem Luka nemám problém a ona scéna s krávou se mi svojí bizardností líbí. Tady spíš podle mě chybí vyšší prokleslení toho proč Luke skončil tak jak skončil. A pak ta jeho smrt mi přišla příliš nezúčastněná. Ale dejme tomu, s tím se dá ještě pracovat pokud jako duch sehraje nějakou klíčovou roli.
Cvok: Výmluva na Palpatina je sice pěkná, ale naprosto nesrovnatelná. Předně, když jsme ho znali pouze jako "Císaře" a neznali jeho pozadí. Byla celá sága ještě jednoduchá pohádková trilogie, kde prostě jen hrál úlohu hlavního zla. Ale teď už je za námi hexalogie filmů s komplexním fantasy mytologií. A najednou tu máme "neznámou figuru" která uvede do chodu celou trilogii budoucí. To prostě nefunguje. Už ne. Je příliš pozdě na to abychom si opět hráli na jednoduchou pohádku, kde klíčový hybatel na straně zlých může být někdo nepodstatný. Takže buď je nezbytné vysvětlit kdo Snoke byl, nebo alespoň osvětlit, jak ho Kylo dokázal obelstít (v ideálním případě obojí). Jinak tu máme příliš velkou díru v příběhu a ta lze hodně těžko obhájit vymlouváním se na Císaře ve staré trilogii.
Pokud jde o Rey, jistě dá se předpokládat, že život jí na Jakku něco naučil, ale stejně je to nesrovnatelný s někým kdo měl několik vrcholných mistrů jako Kylo. Prostě by to chtělo nějakou viditelnou ukázku, že Rey měla za svůj život alespoň jednoho učitele. A ne, těch pár lekcí od Luka se opravdu počítat nedá. Nebo jak říkám, nějaký náznak, že původ jejího spojení se silou je něco Skywalkerovsky vyjmečného, aby ten její "přirozený talent", měl větší opodstatnění.
Jak jsem řekl, manévr Holdo je především vypravěčsky odfláklý. Jako ne že by se neortodoxnosti manévru nedalo věřit, ale samotném filmu byl proveden moc jednoduše a moc rychle a bez mrknutí oka. Rozhodně to chce nějaké pevné opodstatnění, proč to doposud nikoho nikdy nenapadlo. Bylo by alespoň fajn, kdyby devítka nabídla nějakou diskuzi mezi generály, která by tomu tu váhu dodala. A kdo ví, třeba právě na tohle by J.J. mohl využít tu nevyužitou Leinu podzápletku ze Sedmičky. Pro ty co neví, ze Sedmičky byla údajně vystřižená celá podzápletka se "superzbraní", kterou odboj proti Prvnímu řádu měl mít a na kterou Leia měla být patřičně hrdá, jen aby ve finální bitvě u Hvězdovraha nějak selhala. Bylo by zajímavé kdyby se ona myšlenka "superzbraně" využela právě tady a ona "superzbraň" byla založena právě na principu onoho manévru Holdo.
Cvok | Fandíme filmu
Cvok | 2019-04-10 16:27:34 | 0 0
Osobně myslím, že TLJ má chyby jinde. Původ Snoka je myslím naprosto nepodstatný, stejně jako Císař v originální trilogii, o kterém diváci věděli do prequelů jen jeho titul :D Myslím příběhu posloužil tak jak měl a není potřeba se k tomu v IX vůbec vracet, stejně tak Kylův trik mi přišel v pořádku, ten jeho zastírací manévr v fungoval. Tady bych to spíš viděl časem na knihu nebo komiks, kde nám ukážou jak se z třeba průměrného odpadlého Jediho stal vůdce zbytků Impéria. To že někdo o sobě tvrdí že je mocný, nebo ho tak někdo vodí nemusí znamenat, že jím je ve skutečnosti. :D
Rey výcvik, tam je to myslím taky dost pochopitelné už od VII, kde ukázala že se umí ohánět, přece jen Jakku není mírumilovná planeta a co se týká jejím dovednostem v síle, počkám si IX. Jen doufám že ty uniky a teorie o tom, že je Lukův klon, jsou naprosto mimo a věřím že jsou.
U manévru Holdo neberu, to je prostě chyba, kdyby k tomu aspoň museli nějak upravit hypermotory nebo tak něco, tak budiž ale působí to prostě spíš jako hodně chabá výmluva. Myslím na takovéhle využití by během tisíců let někdo přišel už před, ní a dokonce by vytvořil zbraně na takovém principu.
Ale budiž, přecejen SW jsou hlavně fantasy pohádka ve scifi kulisách, takže to dokážu snést.

Já osobně vidím ve filmu trochu chybu ve střihu, kdy občas střihy/skoky do jiných linek nebyly zrovna pro tempo nejvhodnější, stejně tak linka Finna a Rosse mi přišla zbytečně natahovaná a to jí škodilo. Potom nevyužití a zabití potenciálu Phasmy mi přijde naprosto neodpustitelný, obzvlášť když kniha a komiksy ukázali jaká je to dobrá postava, prostě trestuhodné. A myslím, že scéna s Leiou ve vesmíru, nemám s ní vůbec problém obsahově ale myslím, že měla být zpracována trochu odlišně.
T4 | Fandíme filmu
T4 | 2019-04-10 16:22:04 | 0 0
Lamarr však v pohodě, každému se líbí něco. To je jasný....
Lamarr | Fandíme filmu
Lamarr | 2019-04-10 16:04:03 | 0 0
to ukulelembo . tie veci co tam spominas je tam ozaj citit a bolo by fajn keby sa k tomu v EP9 dako vyjadrili. Ohladom Luka som zas pisal ja svoj nazor v tomto clanku https://www.fandimefilmu.cz/ko…

Chapem ze Hamil mal sovju predstavu ale cakat ze by bol stale ten isty Luke je cista fairytale
Mne sa v EP8 nepacila jedina scena a to ta, kde podoji tu morsku kravy a odpije si mlieka a potom sa zaskery... zbytocne a divne
ukulelembo | Fandíme filmu
ukulelembo | 2019-04-10 15:25:14 | 0 0
T4, Cvok: Pokud bych se měl k tomuto tématu vyjádřit, Poslednímu z Jediů se musí nechat, že je filmem, který se nebál udělat odvážná rozhodnutí. A rozpolcené reakce fanoušků, jsou krásným příkladem toho, jak se tu tnulo do živého. Osobně si myslím, že více filmů s podobnou fanbází by mělo nacházet tuhle odvahu. Takže ne, s rozhodnutími které film přinesl problém nemám. S čím ale problém mám, jest jak tyhle rozhodnutí byly na plátně ztvárněny.
Že je Rey nikdo, si myslím je naprosto perfektní rozuzlení její záhady. Které přináší svěží vítr do neustálého "jsem tvůj otec" konceptu, a zároveň nosnou myšlenku, že nadání síly může přijít opravdu odkudkoliv. Jediné co mi trochu vadí, je s jakou snadností a rychlostí postupně sílu ovládne, a to s se zdánlivě minimálním tréningem. Což jí v mých očích dělá až moc OP, když najednou se schopnostmi vyrovná Skywalkerům. Takže ne. S jejím originem bych už moc nehejbal, jen bych ocenil, kdyby devítka dodala nějaký flashback, který by trochu osvětlil úroveň jejích schopností (buď že s někým na té pouštní planetě trénovala předtím, než příběh začal, nebo že za jejím zrodem stál nějaký obdobný twist jako za Skywalkery).
Pokud jde o zvrat se Snokem, ten naopak byl dost těžkopádný. Po tom co je uveden jako téměř všemocná figura, se nechá zabít tak laciným trikem. A ke všemu se o něm nic nedozvíme. Rozhodně chápu, proč se mnohým lidem tak těžko rozdýchává, ale není to proto, že by ze Snokea dělal největšího hlupáka ve SW vesmíru, nebo že z něj dějově dělá slepou uličku. Ale spíš proto, že narativně je tu mnoho nezodpovězeného. Takže k tomuhle bych se osobně v devítce ještě vrátil. A to jakýmkoliv způsobem. A ne není nutné celý zvrat hned vyvracet nějakým "byla to Snokeova iluze na pomatení všech" (což je taky mimochodem napadlo :D). Ale při nejmenším bych se soustředil na dva prvky, které by té scéně mohli dát větší smysl. Buď vysvětlení Snokeova původu, které v současné podobě působí jako jedna velká dějová díra, nebo větší vykreslení Kylových vnitřních schopností, které by osvětlilo, jak dokázal obalamutit někoho tak mocného, když prozatím hoch působí naopak vnitřně dost nevyváženě a rozervaně.
Pokud jde o tém manévr Holdo, ten podle Johnsona měl být něčím neortodoxním, co nikoho předtím ve vesmíru nenapadlo udělat. Nutno uznat, že z filmu samotného to moc cítit není. Takže bych tomu tu váhu doporučil dodat nějak dodatečně. Ať už třeba nějakou obdivnou diskuzí mezi lidmi odboje, nebo třeba dalšími generály, kteří se nechají inspirovat a odteď tenhle manévr začnou provozovat častěji.
Podtrženo sečteno. Johnson jakožto scénárista neodvedl vůbec špatnou práci a naopak jeden musí obdivovat, jakou odvahu měl v rámci tak zavedeného vesmíru. Jeho schopnost režisérky ukočírovat své nápady už ale tak šťastná nebyla. Což si myslím, že je skutečným jádrem mnoha kontroverzí zde.
Takže spíš než damage control a retconování jeho zvratů bych se zaměřil na to dodat těm jeho zvratům v devítce patřičnou váhu, kterou on sám jim nebyl schopný vtisknout. Pokud to J.J. zvládne, pak docela věřím, že lidi se na Posledního z Jediů začnou zpětně dívat mnohem vlídněji.
Lamarr | Fandíme filmu
Lamarr | 2019-04-10 15:14:29 | 0 0
to T4 tak ako boli stovky kritikov ktorym sa EP8 nepacila tak boli aj stovky ludi ktorym sa pacila v podobe akej je. A mne sa pacila tiez a tie som fanusik SW :)
Cvok | Fandíme filmu
Cvok | 2019-04-10 13:34:38 | 0 0
Tak nevím, na Hvězdné války koukám, čtu a hraju je, už nějakých bezmála 20 let. Takže možná jsem tím prostě ovlivněný, že nedokážu koukat na filmy samostatně ale jen jako na součást v celém univerzu. Ať starého EU nebo nového Disney, ale TLJ opravdu nepostrádá ducha Předaleké galaxie o nic víc než taková Skrytá hrozba.
pbd | Fandíme filmu
pbd | 2019-04-10 12:52:36 | 0 0
Souhlas s T4. TLS nic ze SW feelu nemělo.
T4 | Fandíme filmu
T4 | 2019-04-10 12:22:38 | 0 0
Cvok: tak pokud člověk sleduje dlouhodobě Star Wars tak musí uznat že to co splodil Johnson má do Star Wars dost daleko. Není to jen můj názor je to názor stovky kritiků. Na 7 se mi líbilo alespoň to, že se to hodně podobalo SW 5. Byl tam jasný nádech původní série. Sw 8 je jen nezajímavý míšmaš, kde sice jsou i prvky původní série ale představeny strašným až kýčovitým stylem. Mě se prostě Star Wars 8 nelíbil. A proto sem rád, že devítku Johnson dělat nebude. Pokud se líbí tobě jeho styl tak ti to neberu. Ale pro mě sou i jeho ostatní výtvory o ničem.
Cvok | Fandíme filmu
Cvok | 2019-04-10 12:03:25 | 0 0
T4: Tak nějak nevidím nic, co by v TLJ nějak popíralo "ducha" SW, naopak bych řekl že je mu mnohem blíž než politické prequely už jen tím, že je to opět hlavně Space Opera, jediný s čím podle mě ulítl, byl ten manévr Holdo se skokem do hyperprostoru. Sice to na plátně vypadalo sakra dobře, ale nějak nechápu proč tuhle taktiku například nepoužívali separatisti s droidí posádkou, když věděli že jsou v háji. To je jediné, s čím osobně mám problém jinak vše zapadá do univerza Hvězdných válek bez obtíží.
T4 | Fandíme filmu
T4 | 2019-04-10 07:53:15 | 1 0
To já sem zase rád, že opět točí Abrams jelikož Johnsonova osmička se mi nelíbila. Bylo to ´plně mimo toho co se tady léta budovalo. Abrams má také svůj styl ale alespoň trochu se v sedmém dílu držel toho co existuje už tolik let. Johnson natočil svůj film, který jakoby nechtěl mít nic se zbývajícími Star Wars filmy společné. Já věřím, že Abrams je lepší volba než Johnson.
Karel | Fandíme filmu
Karel | 2019-04-10 00:19:46 | 0 0
Nejde nerespektovat*
Karel | Fandíme filmu
Karel | 2019-04-10 00:09:44 | 0 0
Abramse nejde respektovat, ba dokonce neobdivovat jakožto chlápka co má čuch na prachy a je neskutečnej producent a pravý nástupce Spielberga.
Jenže já na ty režijní sesličce producenty tělem i duší vidím strašně nerad. Oni jedou v první řadě na výsledek finanční a na výsledek v jejich očích přinášející možnosti a zisky do budoucna. Jednoduše nemůžu jinak než preferovat režiséry jako je Cameron, Tarantino, Nolan nebo McQuarrie. V první řadě jim jde o filmový zážitek,o tvůrčí vizi a o diváka.
Cvok | Fandíme filmu
Cvok | 2019-04-09 22:30:03 | 0 0
Z toho, že IX natáčí Abrams jsem dost rozpolcený, plně chápu proč FA natočili tak, jak natočili a vůbec mi to nevadí, podívám se na ní rád jako na každé SW ale byl bych osobně radši, kdyby IX natáčel Johnson a teprve potom se věnoval té trilogii. Takhle mám obavy, že Abrams zase pojede strašně na jistotu, rádoby fanservis individuím z internetu nebo nedej bože, si tam začal realizovat svoje nápady a popíral TLJ, byl bych radši, kdyby dál se nebáli být jiný a vyvíjet se.

Přidat nový komentář

Pro psaní komentářů, se přihlašte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest