Biografie hvězd: Christian Bale

Biografie hvězd: Christian Bale | Fandíme filmu
Mistr v nabírání a shazování váhy. Pro mnohé ten nejlepší Batman. Ale především vynikající herec.

Další díl Biografie hvězd ve spolupráci s VideaCesky.cz je tady a po Scarlett Johansson nepřinášíme nikoho menšího než nejnovějšího Batmana – Christiana Balea.

Málokdo ví, že tento Welšan, kterého nejvíce proslavila právě role temného ochránce Gothamu, je vlastně dětská hvězda. V 9 letech se mihl v reklamě a na divadelních prknech se setkal s Rowanem Atkinsonem. Již ve 13 letech hrál hlavní roli pod taktovkou samotného Stevena Spielberga ve filmu Říše slunce - válečné drama o chlapci, který se po bombardování Japonci ztratí svým rodičů a musí se o sebe sám postarat. Tenkrát se s rozhovory moc nepáral – omluvil se, že jde na záchod a prostě odešel z budovy. Následovalo pár snímků natočených v rodné Velké Británii a v roce 1992 ztvárnil hlavní roli v muzikálu Newsies (hudebních snímků později přibylo). Zkusil si dabing v Disneyovském filmu Pocahontas a zamířil do vod historických snímků jako Portrét dámy s Nicole Kidman, Malé ženy nebo například Justký princ. Na Pocahotnas si vzpomněl ještě v roce 2005 v Novém světě Terrence Malicka (hrál jejího manžela). Často jsme ho mohli vidět i ve válečných dramatech – co začalo Říší slunce, pokračovalo Mandolínou kapitána Correliho a Temným úsvitem.

Obrat přišel v roce 2000, kdy se Christian Bale proměnil v Americkém psychu na wallstreetského finančníka, který je ve skutečnosti sériovým vrahem. Původně zde měl hrát Leonardo DiCaprio, ale studio nakonec sáhlo po mnohem levnějším Baleovi. Fanoušky sci-fi následně zaujal v Equilibriu, které je často přirovnáváno k Matrixu, a to už jeho hvězdná kariéra běžela na plné obrátky.

O Baleovi je známo, že pro roli dokáže udělat cokoliv. Skvěle to demonstruje obrázek dole v galerii. Pro autenticitu v Mechanikovi zhubnul až na 55kg. Spousta lidí se tenkrát divila, jak dokázal natáčení zvládnout bez toho, aby zkolaboval. A další výzva přišla následně – kvůli Batman začíná musel za 6 měsíců váhu nabrat zpátky a ještě k tomu přidat nějaké ty svaly. Šel do sebe, jako obvykle, aby se po půl roce ukázal o 31 kilogramů těžší. Tomu se říká oddanost řemeslu. Spolupráce s Christopherem Nolanem se mu zalíbila natolik, že z Batmana společně udělali neuvěřitelně úspěšnou trilogii a síly spojili ještě v Dokonalém triku, příběhu o dvou kouzelnících, kteří se kvůli tragédii stávají nepřáteli a rozjíždí hru plnou intrik jak na pódiu tak i mimo něj. Před Temným rytířem vzal roli ještě v 3:10 Vlak do Yumy a v životopisném snímku o hudebníkovi Bobu Dylanovi s názvem Beze mě: Šest tváří Boba Dylana. Pak přichází druhý díl série o netopýřím muži, Temný rytíř, ve kterém tentokrát čelil maniakálnímu Jokerovi, jehož představitel Heath Ledger si za něj vysloužil Oscara. Bohužel posmrtného. Dramatický boj o osud Gothamu byl tak úspěšný, že přímo volal po epickém finále. Letos jsme se jej dočkali ve snímku Temný rytíř povstal. Ani Nolan ani Bale nezklamali a dopřáli nám neskutečný zážitek (viz naše recenze). I třetí díl je ale zahalen tragédií, kdy se při půlnoční premiéře v Denveru střílelo. Christian Bale navštívil jak památník obětem, tak i zraněné pacienty v nemocnici.

To ale lehce předbíháme. O několik dříve si Christian střihl sci-fi z blízké budoucnosti - Terminator Salvation. Christian v něm jako John Connor zachraňuje svět před armádou inteligentních strojů. Následně dostal za úkol chytit Johnnyho Deppa ve Veřejných nepřátelích - tady se poprvé setkal s Marion Cotillard, která později ztvárnila hlavní (nebo alespoň druhou hlavní) ženskou roli v Temný rytíř povstal. Role ve filmu Fighter mu vynesla Oscara a další válečné drama si do portfolia připsal díky The Flowers of War.  

Na co se tento herec chystá teď? Můžeme se těšit na celou řadu novinek, protože Bale si prostě pauzu nedá. Out of the Furnance -  to je jeho další projekt, kdy opět nahradil Leonarda DiCapria, thriller o muži propuštěném z vězení a poháněném pomstou. Mluví se i o westernu Creed of  Violence, opět by to byla role kriminálníka. Čeho se dočkáme s jistotou, jsou práve natáčení Knight of Cups – Terrence Malick ale žádné informace o filmu dosud nevypustil, takže je nám celkem záhadou, o co by se mělo jednat. Stejný režisér se s Balem spojil v Lawless (původní název, ten nynější je kvůli Lawless s Tomem Hardym jen další záhadou, stejně jako jakékoliv další podrobnosti). Volně by mohl navázat i na Dokonalý trik, kde byla letmo zmíněna rivalita Nikoly Tesly a Thomase A. Edisona - což je téma plánovaného snímku Tesla, Ruler of the World, kde by si mohl Christian zahrát. O dalších jeho možných projektech jsme před nějakou dobou vydali souhrnný článek. Je vidno, že mu není cizí hudební film ani film válečný, všechny své role bere Christian Bale vážně a přípravu v žádném případě nepodceňuje a sledovat ho na plátně je radost. Těšíme se, až ho uvidíme příště.

Užijte si dokument a těšte se na další díl. Videodokument připravila stanice MNC a my jsme vám jej přinesli díky spolupráci se serverem VideaCesky. O překlad se postarala SolamBee. Navštivte také web VideaCesky.cz, kde můžete hlasovat, koho chcete poznat příště. Také nám do diskuze nezapomeňte napsat, co si o Christianu Baleovi myslíte a v jaké roli vás zaujal nejvíce.

 

Biografie hvězd: Christian Bale

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest