Oscar 2019: Poprvé od roku 2014 sledovanost stoupala

Oscar 2019: Poprvé od roku 2014 sledovanost stoupala | Fandíme filmu
Akademie nezavedla žádný ze svých "zlepšováků" a lidi se stejně dívali.

Celý ten humbuk kolem změn, které se Oscary snažily celý rok zavést (jen aby jim všechny zásahy byly veřejností i samotnými filmaři pokaždé rozmluveny), byl způsobený klesající sledovaností. Buď Akademie, stanice ABC nebo obě dvě měly pocit, že když nějakým způsobem překopou způsob předávání cen, zázrakem si pořad naladí diváci, kteří do té doby o Oscary nejevili zájem. Naprostá většina filmové veřejnosti tuhle myšlenku považuje za nesmyslnou – sledovanost klasické televizi klesá obecně a jen těžko se to dá nějak změnit.

I když Akademie svoje zázračné „zlepšováky“ nakonec nezavedla, sledovanost se zlepšila. Oproti loňskému roku stoupla zhruba o 11% a šlo o první ročník od roku 2014, kdy sledovanost neklesala, ale stoupala. Celkem se v USA dívalo 29,6 milionu diváků a rating ve věkové kategorii 18-49 byl 7,7, což je na současné poměry enormní číslo. Ostatně, pokud se vynechá sport, jde o nejsledovanější americký televizní pořad od předávání Oscarů v roce 2017, takže si Akademie ani ABC skutečně nemají na co stěžovat.

Co za letošním nárůstem stálo? Nějaké diváky mohlo přilákat vystoupení Queenů nebo Lady Gaga, nejspíš však rozhodovala hlavně skutečnost, že o cenné sošky bojovalo několik komerčních megahitů, takže diváci byli zvědaví, jestli jejich oblíbenci zvítězí. Jak to ovlivní předávání cen do budoucna? Akademie by snad mohla zapomenout na nesmysly ve stylu předávání cen během reklamy, ale pokud by se během příštího roku žádný komerční hit nerýsoval jako potenciální kandidát příštího klání, tak by se opět mohla otevřít debata o ceně pro „největší blockbuster“, aby stále bylo čím lákat i ty diváky, které filmy jako Vice nebo Favoritka nikdy zajímat nebudou.

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest