Zemřel Roger Moore 1927 - 2017

Zemřel Roger Moore 1927 - 2017 | Fandíme filmu
MGM
Opustil nás jeden z nejvýraznějších představitelů Jamese Bonda.

Před malou chvílí oznámila rodina Rogera Moorea na jeho oficiální Twitteru, že 89letý herec zemřel. Stalo se tak doma ve Švýcarsku, po krátkém boji s rakovinou. Moore se narodil v roce 1927 v Londýně, v rodině policisty a ženy v domácnosti. Poprvé se v 17 letech objevil jako komparsista v Caesarovi a Kleopatře. Nedokončil vysokou školu a nějaký čas sloužil v armádě. Hvězdnou kariéru začínal jako model a představitel vedlejších rolí. Jeho prvním skutečným úspěchem byla hlavní úloha v seriálu Ivanhoe, úspěch měla westernová série Maverick, kde Moore střídal ve třetí sezoně původního hlavního hrdinu a pomohl seriál dovést až do série páté. Zajímavostí je, že role byla původně nabídnuta Seanu Connerymu. Tím se pomalu dostáváme k Moorově nejdůležitější roli, ale malou zastávku uděláme ještě u seriálu The Saint, špionážního thrilleru, který se vysílal šest sezon (1962-1969) a kvůli kterému Moore nemohl převzít roli agenta 007 po Seanu Connerym.

Po tom ji na jeden film převzal George Lazenby, pak se Connery ještě na jeden snímek vrátil a teprve když s rolí definitivně skončil, tak Moore dle vlastních slov o Bondovi začal reálně uvažovat a konečně také dostal oficiální nabídku. V roce 1973 se stal třetím představitelem agenta Jejího Veličenstva, společně se snímkem Žít a nechat zemřít. Následovaly snímky Muž se zlatou zbraní (1974), Agent, který mne miloval (1977), Moonraker (1979), Jen pro tvé oči (1981), Chobotnička (1983) a Vyhlídka na vraždu (1985). Počtem filmů i počtem let, které se roli věnoval, je Moore v tuto chvíli nejdéle sloužícím Jamesem Bondem, i když v počtu let v roli jej nejspíš předčí Daniel Craig. Společně s Moorem se série přiklonila k větší nadsázce a zvětšila důraz na smysl pro humor. Po hůře přijatých předchozích bondovkách se také ze série stala mezinárodní blockbusterová značka, která vydělávala stamiliony, navzdory tomu, že skalní fanoušci nedali dopustit na podání Seana Conneryho.

Po ukončení bondovské kariéry už nikdy Moore žádnou výraznější roli neměl. Střídal film, televizi, divadlo a dabing, největší ohlas často měly ty jeho role, které nějakým způsobem odkazovaly na Bonda. V roce 1991 se stal ambasadorem dobré vůle společnosti UNICEF a v roce 2003 jej královna Alžběta II. za jeho charitativní činnost pasovala na rytíře.

Čest Rogerově památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroj: Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest