Biografie hvězd: Charlie Sheen

Biografie hvězd: Charlie Sheen | Fandíme filmu
Uráží lidi nalevo napravo, žije nezřízeným životem a diváci ho milují.

Týden utekl jako voda a opět jsme tu s rubrikou biografie hvězd, jež vzniká ve spolupráci se serverem VideaCesky.cz. Minule jsme nahlédli do života Roberta De Nira a tentokrát se podíváme na zoubek Charliemu Sheenovi, jehož charakterizují nejen filmové a televizní úspěchy, ale rovněž i velmi bujarý osobní život s celou řadou skandálů. Dokument MNC se v prvé řadě snaží odpovědět na otázku, která se týká Charlieho fyzického a hlavně duševního rozpoložení. Představeny vám budou rovněž jeho názory na slávu a nastíněny důvody jeho orientace na komediální žánr.

Charlie Sheen debutoval na velkém plátně po boku Patricka Swayzeho v akčním dobrodružství Rudý úsvit (1984), kde jsou Spojené státy americké vystaveny sovětsko-kubánské agresi. Snímek režiséra Johna Miliuse, ve kterém banda středoškoláků vede guerillovou válku proti profesionální armádě, byl ze své podstaty zábavnou a současně extrémně propagandistickou slátaninou (chystá se remake). Pak už naštěstí přišly zajímavější role a především se projevil skutečný herecký talent mladého Newyorčana. V roce 1986 si střihnul roli armádního zelenáče Taylora v oceňovaném válečném dramatu Četa kontroverzního režiséra Olivera Stonea, jenž se nebál podívat se pravdě do očí a ukázat vietnamské peklo v reálných obrysech. Sheen dal jemně vzpomenout na úchvatný výkon svého otce Martina Sheena. Ten v roce 1979 exceloval v tematicky podobně laděném válečném opusu Francise Forda Coppoly Apokalypsa. Do konce osmdesátých let na sebe ještě upozornil v kritiky chváleném dramatu ze světa velkých peněz Wall Street (1987), také natočil se svým bratrem Emiliem Estevezem western Mladé pušky (1988) a zazářil rovněž jako Ricky Vaughn v baseballové komedii První liga (1989).

Komediální žánr se mu zalíbil natolik, že hned na počátku devadesátých let natočil dva ze svých nejznámějších snímků. Samozřejmě se jedná o Žhavé výstřely 1 a 2 (1991, 1993), ze kterých se v obou případech vyklubal celosvětový hit. V tomto momentě se Sheen nacházel na pomyslném vrcholu divácké obliby, ač někdy působil až příliš sebevědomě. Potom se ale začaly zhoršovat jeho problémy s pitím, přičemž názorným příkladem byl incident z roku 1990, při kterém nechtěně postřelil svoji snoubenku Kelly Preston. Jeho herecká kariéra však přes všechny problémy v osobním životě pokračovala dál. V roce 1992 natočil nedoceněnou akční jednohubku Ve stínu gangu, ve Třech mušketýrech (1993) Stephena Hereka se představil jako Aramis a o rok později měl relativní úspěch s pokračováním První ligy (1994). Jenže kolem roku 1995 se začal projevovat kvalitativní pokles jeho filmů. Záchranné lano nakonec Charlie spatřil až v televizní show Všichni starostovi muži.

Úspěšný sitcom byl od roku 1996 zcela v režii sympatického Michaela J. Foxe, jehož ovšem začala už v průběhu roku 1999 velice omezovat Parkinsonova choroba. Tvůrci nechtěli dobře nastartovaný projekt ukončit, a proto v roce 2000 přizvali Sheena, aby se ujal hlavní role místostarosty New Yorku. Jednalo se o úžasný comeback, jelikož show se těšila i dál značné oblibě. V komediálním žánru se Charlie nadále cítil jako ryba ve vodě, což ještě umocňoval fakt, že velmi často nemusel nic moc hrát. Stačilo mu totiž být sám sebou, protože si začal vybírat charaktery, které měly prakticky stejný životní styl jako on sám. To je přirozeně i případ seriálu Dva a půl chlapa (2003), kde se bohatý alkoholik a sexuální závislák Charlie Harper musí smířit s faktem, že se do jeho luxusního domu na pláži nastěhoval jeho úzkoprsý a lakomý bratr Alan i se svým synem Jakem. Sitcom byl zejména ve Spojených státech neskutečnou bombou a Sheen se opětovně vyhříval ve světlech reflektorů a nechával si vyplácet rekordní honoráře. Filmové role už byly spíše výjimečné. Za zmínku stojí účinkování ve dvou dílech Scary Movie (2003, 2006) a cameo v sequelu Wall Street (2010).

Nic netrvá věčně a démon alkohol v kombinaci s drogami a závislostí na sexu Sheena znovu připravil o získané renomé a v posledku i o práci. Tvůrčímu týmu a producentům došla v roce 2011 trpělivost a nespolehlivá hvězda si musela balit kufry. Charlie si neodpustil několik peprných poznámek na adresu zainteresovaných osob, ale nezbylo mu než se sebrat a zkusit štěstí jinde. V komediálním duchu pokračuje i dál. Letos rozjel sitcom Kurz sebeovládání, který sice není takovou peckou jako Dva a půl chlapa, ale stabilní diváckou základnu si stále drží. Nedávno Sheen veřejně prohlásil, že po Kurzu sebeovládání hodlá jít do hereckého důchodu. Při jeho životním stylu si nejsem jist, zdá má našetřeno dostatek peněz, proto bychom měli jeho slova brát s rezervou. Ostatně příští rok by se měl objevit ve Scary Movie 5 a Rodriguezově krváku Machete Kills.

Užijte si dokument a těšte se na další setkání s filmovými celebritami. Videodokument připravila stanice MNC a my jsme vám jej přinesli díky spolupráci se serverem VideaCesky. O překlad se postarala SolamBee, za což jí patří velké díky. Určitě se nezapomeňte mrknou přímo na web VideaCesky.cz, kde můžete mimo jiné hlasovat o tom, která hvězda bude v příštím týdnu pod drobnohledem. Nás rozhodně potěší, když nám v diskuzi napíšete, v jaké roli vás Charlie Sheen oslovil nejvíce.

 

Biografie hvězd: Charlie Sheen

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest