Vykoupení z věznice Shawshank: Stephen King si nikdy nevzal honorář

Vykoupení z věznice Shawshank: Stephen King si nikdy nevzal honorář | Fandíme filmu
Nenechal si proplatit šek za práva na zfilmování.

Stephen King je králem hororového žánru a tak je trochu paradoxem, že nejoceňovanější filmy na motivy jeho knih nejsou horory. Řeč je samozřejmě o Zelené míliVykoupení z věznice Shawshank

Druhý zmíněný projekt z roku 1994 se v anketách o nejoblíbenější film obvykle umisťuje hodně vysoko, kromě toho byl nominiván na sedm Oscarů a v roce 2015 byl díky své kvalitě archivován v Národním filmovém registru.

Jde o jeden z nejchválenějších projektů na motivy knih Stephena Kinga a tak je docela překvapením, že legendární spisovatel si nikdy nepřevzal peníze, které mu za práva na zfilmování náležely. 

Ne, že by to byla velká částka, od režiséra Franka Darabonta dostal šek na 5 tisíc dolarů (aktuálně cca 110 tisíc korun), ale na zemi je také nenajdete. Ovšem, v článku novin The Wall Street Journal je uvedeno:

"Pan King si nikdy nenechal proplatit šek na 5 000 dolarů, který mu (režisér Frank Darabont) poslal za práva na zfilmování jeho příběhu. Roky poté, co mělo Shawshank premiéru, si autor nechal šek zarámovat a poslal ho zpět režisérovi s poznámkou: 'Pro případ, pokud bys někdy potřeboval peníze na kauci, s láskou Steve." 

Těžko říct, zda pro Stephena bylo v roce 1994 pět tisíc dolarů hodně, nicméně teď jsou to pro něj doslova drobné. Jeho jmění se odhaduje na 400 milionů dolarů.

Zdroj: The Wall Street Journal, Bankrate

Vykoupení z věznice Shawshank

22.09.1994 | USA
Krimi, Drama
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest