Quake: Po tsunami dorazilo do Norska zemětřesení

Quake: Po tsunami dorazilo do Norska zemětřesení | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Norské katastrofické drama Vlna se dočkalo pokračování, ve kterém zemětřesení zasáhne Oslo. Koukněte na trailer.

Možná si vzpomínáte na tři roky starý norský katastrofický snímek Vlna. Roar Uthaug (pozdější strůjce nového Tomb Raidera) tehdy za evropské peníze natočil docela slušnou ničivou podívanou, která se mohla (v mezích možností) rovnat hollywoodské produkci. Film se sice nemohl úplně rozhodnout, jestli chce být vážným dramatem nebo popcornovým výplachem, ale vypadá to, že u chystané „dvojky“ je tahle otázka jednoznačně vyřešená.

Navazující snímek se jmenuje Skjelvet (Mezinárodně The QuakeZemětřesení) a tentokrát je patrné, že uvěřitelnost bez boje ustoupila zábavnosti. I když se vychází ze skutečných podkladů. V roce 1904 zasáhlo Oslo zemětřesení o síle 5.4 stupně Richterovy škály a odborníci se domnívají, že někdy v budoucnosti se může zemětřesení opakovat. Není však zřejmé, kdy by to mohlo být. Ve snímku Skjelvet se to děje v současnosti a geolog Kristian (Kristoffer Joner) je opět u toho, stejně jako jeho rodina.

Z traileru je jasně patrné, že filmaři chtěli tentokrát připravit daleko větší zážitek a ze záběrů je zřejmá inspirace snímkem 2012 a všeobecně digitální katastrofickou tvorbou, kterou současný Hollywood chrlí. Úplný závěr ukázky potom dává vzpomenout na Jurský park 2, Transformers 3 či Labyrint: Zkoušky ohněm. Scénář opět připravili John Kåre Raake a Harald Rosenløw-Eeg, zato na režisérské židli došlo ke změně. Uthaug byl zaneprázdněný Tomb Raiderem, a tak jej nahradil John Andreas Adersen. Ten po většinu kariéry pracoval jako kameraman, dělal na snímcích jako Lovci hlav, Kámoš nebo Vzkaz v lahvi. Jako režisér má za sebou několik epizod seriálu Okupace a spolurežii Špatně rozdaných karet.

Snímek si zatím odbyl recenzi doma v Norsku, takže mezinárodních recenzí je pomálu, ale podle všeho máme čekat jen minimum samotných otřesů a bortění. Daleko víc se film soustředí na hrdinovo následné pátrání po rodině v troskách a na předcházející marnou snahu o varování veřejnosti. Nicméně, koukněte se na trailer a sami posuďte, zda vás Skjelvet láká.

Galerie: 7

Quake: Po tsunami dorazilo do Norska zemětřesení | Fandíme filmu Quake: Po tsunami dorazilo do Norska zemětřesení | Fandíme filmu Quake: Po tsunami dorazilo do Norska zemětřesení | Fandíme filmu Quake: Po tsunami dorazilo do Norska zemětřesení | Fandíme filmu Quake: Po tsunami dorazilo do Norska zemětřesení | Fandíme filmu Quake: Po tsunami dorazilo do Norska zemětřesení | Fandíme filmu Quake: Po tsunami dorazilo do Norska zemětřesení | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest