Velké preview: Rebelka

Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 22 obrázků
Premiéra novinky od Pixaru je za rohem. Pojďme si ji pořádně představit.

Pixaru se toho ukuchtilo už hodně. Hrálo se s hračkami, zkoumal se svět hmyzu, tvůrci nás zavedli do továrny plné strašidel, hledala se rybka jménem Nemo, zachraňoval se svět v čele s povedenou rodinkou v červených elasťácích, vydali jsme se do světa aut, v Paříži nám krysy servírovaly jídlo, s dobrosrdečným robotem jsme se přehrabovali odpadky a v neposlední řadě jsme sledovali cestu rodinného domu připevněného k tisíci balónkům. Ovšem až nyní, po dvanácti neobyčejných filmech, přichází z dílny Pixaru úplně první klasická pohádka.

 

První pohádka od Pixaru

Vášnivá a ohnivá Merida je tvrdohlavý teenager královské výchovy, který se snaží převzít kontrolu nad svým vlastním osudem. V přírodě se cítí jako doma díky svým jedinečným střeleckým a šermířským schopnostem. V žádném případě nedá dopustit na svého věrného koně Anguse a své malé bratry. I přes to, že je dcerou krále a královny, touží si zachovat svobodu a nezávislost.

Pravděpodobně namítnete, že všechny filmy od studia Pixar jsou pohádkami, ale samotné studio je jiného názoru. Dosavadní snímky, které spadaly do kategorie „animovaný film“ (nikoliv pohádka), byly buď exkurzí do zcela jiných světů, anebo měly za úkol zpracovat vážnější témata s určitým poselstvím. Studio si ale po letech dopřálo změnu a rozhodlo se přivést na stříbrná plátna pravou pohádku se vším všudy. A oním vytouženým projektem s nejedním prvenstvím je právě Brave.

Příběh, který se inspiroval pohádkami bratří Grimmů a Hanse Christiana Andersena, nás zavede do desátého století našeho letopočtu. Zde se setkáváme se zkušenou lučištnicí Meridou, nezkrotnou dcerou krále Ferguse a královny Elinor. Půvabná rusovláska se vzepře prastarému zvyku zasvěcení pánům země: Lordu MacGuffovi, Lordu Macintoshovi a Lordu Dingwallovi. Nechtěně tak rozpoutá chaos v království, což ji donutí k zoufalému činu - obrátí se na starou čarodějnici kvůli kouzlu, které by mělo kompletně její osud změnit. Cesta plná dobrodružství tak může začít. Tvůrci svůj film popisují jako velké dobrodružství plné nezapomenutelných postav a jedinečného pixarovského humoru, který je cílen na všechny věkové kategorie. Aby nám dopřáli unikátní filmový zážitek, do práce se každý vrhl s obrovským srdcem. Jak jinak si vysvětlit fakt, že kromě pečlivé studie veškerých zbraní a dalších předmětů, každý pátek všichni animátoři dobrovolně nosili místo klasického oblečení tradiční kilt, ve kterém celý den pracovali?

 

 

První "ženský" film od Pixaru

Královna Elinor je milé, moudré a silné povahy. Je vášnivě oddána své rodině i království. Jako rozvážný a diplomatický protipól svého manžela nese celé království na svých bedrech.

Všechno to začalo v roce 2006. V době, kdy jsme ještě netušili o Ratatouille, Vall-I, Vzhůru do oblak a sequelech sérií Toy Story a Auta, scénáristka a režisérka Brenda Chapman začala pracovat na projektu, o kterém v té době věděla pouhá hrstka lidí. Vzala pár nejbližších kolegů a na vlastní pěst společně podnikli výpravu do Skotska, kde kvůli jejich novému filmu, který ale ještě vůbec neměl jistý svůj vznik, udělali menší průzkum. Zelená od Pixaru přišla teprve o dva roky později, kdy oficiálně začala produkce filmu, tehdy známého jako The Bear and the Bow (Medvěd a luk). Scénář napsala samotná Chapman, jež se chopila i režisérského postu, který v Pixaru patřil dosud výhradně mužům. Zajímavostí je, že už v té době se mluvilo o názvu Brave, původně to ale měl být pouhý pracovní název.

Velký zlom přišel v říjnu 2010, kdy Pixar oznámil, že stahuje Brendu Chapman z režisérského postu a nahrazuje ji Markem Andrewsem. To bylo vnímáno jako poměrně riskantní krok, protože na rozdíl od Chapman, která měla zkušenosti s několika disneyovkami, Andrews natočil jen pár kraťasů a napsal scénář k Johnu Carterovi. Ať už mělo studio k výměně důvody jakékoliv, Andrews měl plné ruce práce. Když totiž režisérka projekt opustila, 80% filmu se odehrávalo v zasněženém prostředí a to chtělo studio změnit. Ve finálním sestřihu je naopak zimních scén jen poskrovnu.

 

 

Jako velký ochránce rodiny a království vystupuje král Fergus hrdinský bojovník s majestátním medvědím pláštěm a obrovským mečem. Nedobré vzpomínky má na souboj s démonickým medvědem Mor’du, který jej připravil o nohu. Tenhle strach hraje ve filmu klíčovou roli

(Původní) obsazení je nabité

Chapman ale nebyla jediná, kdo film opustil. Původně měla hlavní postavu namluvit Reese Witherspoon (Pravá blondýnka, Voda pro slony). Ta se ale projektu musela vzdát kvůli časové vytíženosti a tak byla nahrazena Kelly Macd

onald (Trainspotting, Harry Potter). „Už se začala dostávat do skotského přízvuku, vážně na něm dřela a znělo to perfektně, ale rýsovaly se jí další herecké příležitosti, takže jsme bohužel nakonec museli pracovat bez ní a nahradit ji“, prozradil o odchodu Witherspoon režisér.

Tvůrcům se ale podařilo pro svůj film získat veskrze solidní obsazení, např. Kevina McKidda, Billy Connollyho, Emmu Thompson, Robbieho Coltranea, Julie Walters nebo Craiga Fergusona, přičemž většina k Rebelce přešla z nedávno ukončené potterovské série. Škoda, že u nás bude film zase strašit jenom v českém dabingu. Z jiné stáje nebude ani skladatel Patrick Doyle, který v minulosti složil hudbu k Ohnivé

mu poháru. Ten byl do této pozice zvolen jednak díky svému skotskému původu a pak také díky své bohaté zkušenosti s fantasy filmy (Eragon, Thor, Zrození planety opic).

 

 

Zajímavosti

  • Identická trojčata Harris, Hubert a Hamish jsou rozkošnými mladšími bratry Meridy. Vždy jsou připraveni způsobit nějakou neplechu, zvlášť pokud jsou v dosahu sladkosti, pro které mají slabost.

    Ač si to mnozí z nás pravděpodobně nikdy neuvědomili, dosud byli hlavními postavami filmů od Pixaru charaktery mužského pohlaví. Právě Brave bude prvním výtvorem studia, ve kterém hlavní postavu ztvární dívka. A že bylo po dvanácti filmech načase.
  • Dvousetmilionový rozpočet, který byl na třináctý celovečerní projekt studia uvolněn, nám zaručí velkolepou podívanou. O tom svědčí i počet storyboardů, které jsou pro vznik (nejen) animovaného filmu naprostou nutností. Brave totiž se 111 394 storyboardy hravě překonalo druhá Auta (80 000) i třetí Toy Story (92 854).
  • Zapomenout nesmíme ani na kultovní dodávku Pizza Planet z Toy Story, která se objevila ve všech pixarovských filmech (kromě Úžasňákových). Cameo ji totiž čeká i tady – měli bychom ji spatřit někde v obydlí staré čarodějnice.
  • Politováníhodnou zprávou je tak pouze informace, že ve filmu neuvidíme jediný záběr z teaseru, který se na veřejnost dostal v červnu 2011. Atmosférické záběry byly bohužel vytvořeny pouze pro účely ukázky.

 

 

Pokud si chcete v kině po méně povedených druhých Autech spravit chuť, neměli byste Meridino dobrodružství v žádném případě minout. Světová premiéra proběhla již 22. června (film se ale bohužel v zahraničí nesetkal s jednoznačně pozitivními ohlasy - pozn. editora), k nám se ovšem film dostane až 16. srpna. Stejně jako hlavouny z Pixaru, i českou distribuci  trápil název. Na „Odvážnou“ by se asi davy zrovna nehrnuly a tak se počítalo s názvem „Odvážná Merida“.  Nakonec však došlo k definitivní změně a tak na nás z plakátů zrzavá princezna pomrkává pod úderným názvem „Rebelka“.

A co přijde dál? Hned příští rok se můžeme těšit na prequel Příšerek s.r.o. a dosud nepojmenovaný dinosauří projekt. Společně s Meridou se do kin dostane také tradiční kraťas, tentokrát to bude sedmiminutová La Luna (první klip, druhý klip) od režiséra Enrica Casarosa. A teď už následuje playlist napěchovaný trailery a klipy a rozsáhlá galerie.

 

Rebelka: Masivní playlist přímo od Disneyho

 

Galerie: 23

Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu Velké preview: Rebelka | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest